Els aliments de proximitat són els procedents de la terra, la ramaderia o la pesca, o bé resultants d’un procés d’elaboració o transformació, en una distància propera entre el productor i el consumidor, amb el mínim nombre possible d’intermediaris.
A vegades es defineixen com a productes d’una regió i altres en els quals la distància entre el lloc on es produeixen i el lloc on es venen és d’un nombre determinat de quilòmetres (per exemple, màxim 100 km).
A Catalunya, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha creat un distintiu per als aliments que es produeixen i comercialitzen amb un màxim d’un intermediari entre productor i consumidor, la venda de proximitat, que permet als productors identificar els seus productes, i així poder informar als consumidors sobre la procedència i la proximitat dels seus productes.
Els establiments d’allotjament turístic (hotels, càmpings, turisme rural, apartaments turístics i habitatges d’ús turístic) són aquells que, d’una manera habitual i amb caràcter professional, ofereixen als usuaris turístics, mitjançant preu, allotjament temporal que no constitueixi un canvi de residència per a la persona allotjada. Han d’exhibir les plaques identificatives de llur modalitat i, si escau, de llur categoria. Tenen la consideració d’establiments oberts al públic i són de lliure utilització per qualsevol persona d’acord amb les condicions establertes a la normativa vigent, a les normes del reglament d’ús o de règim interior, si existeixen, i, en tot cas, les regles de la bona convivència i d’higiene. Les persones titulars dels establiments poden desallotjar del seu establiment les persones que incompleixin les regles de la bona convivència i de la higiene, així com aquelles persones que pretenguin entrar o romandre en l’establiment amb finalitat diferent a la pròpia de l’allotjament.
veure'n més