Una carta d’uns nobles d’Agramunt, la família Siscar, escrita el 1741 on es parla, entre d’altres, de l’ofici de torronaire és la cita més antiga documentada sobre la tradició de l’elaboració artesana d’aquest dolç a la vila urgellenca. En aquella època, ja hi havia set torronaires, un nombre important, tenint en compte que molts ho feien amb una dedicació parcial, ja que el seu treball principal era l’agricultura o bé d’altres oficis, com ara el de confiter.
Però, el torró d’Agramunt -o de mel com també se l’anomena- és una tradició molt més antiga -d’origen àrab-, però que ha arribat als nostres dies en plena forma. A finals del segle XIX, la seva fama ja era tot un èxit a la Fira de Nadal de Barcelona, on els torronaires d’Agramunt muntaven paradeta, com també ho feien els seus competidors, els torronaires de Xixona. Per diferenciar-se, els d’Agramunt es vestien de pagès endiumenjat i es cobrien el cap els homes amb una barretina musca i les dones amb un mocador de seda blanc.
Queda clar, doncs, que l’Urgell era i és terra de torronaires -i xocolaters, no oblidem!- amb Agramunt com a nucli central de la IGP Torró d’Agramunt. Però, com són els torrons d’Agramunt tradicionals? La seva principal característica és que són rodons, recoberts a banda i banda de pa d’àngel (també anomenat neula, oblea o pa d’hòstia), i contenen avellanes (o ametlles) senceres, sucre (o xarop de glucosa), mel i clara d’ou. La IGP inclou també teules similars al torró fort o d’Alacant. El procés d’elaboració continua sent artesà i amb les receptes antigues, si bé les eines s’han anat adaptant als nostres dies. Actualment, el consell regular de la IGP Torró d’Agramunt reconeix sis fàbriques elaboradores d’aquest dolç, totes al municipi urgellenc.
Si, a més des comprar i tastar el torró més nostrat, vols descobrir-ne la seva història, saber alguns dels secrets de la seva elaboració i menjar-lo en plats elaborats per cuiners de la zona, aquesta és la teva ruta. Et proposem un itinerari que també et permetrà gaudir de la xocolata, sobretot de la xocolata a la pedra, també tradicional de la zona. I, per acabar-ho d’adobar, et donem idees perquè descobreixis l’entorn natural, la cultura i el patrimoni de la comarca de l’Urgell, terra de torrons però també de castells i de bons vins, olis i gastronomia.
Lectures per anar fent boca: