La llet és el primer aliment que ingerim en néixer i els derivats làctics es consideren un grup d’aliments fonamental per seguir una dieta equilibrada. A casa nostra els productes lactis tenen un estret lligam amb l’alimentació i la gastronomia catalana, a més d’un fort component cultural arrelat al territori.

Moltes granges, famílies, botigues, productors gastronòmics tradicionals, etc., treballen i viuen en relació als productes làctics, i condicionen el territori on desenvolupen la seva activitat: els ramaders cuiden i conserven el paisatge natural tot potenciant la biodiversitat, els productors fabriquen aliments de gran qualitat, etc.

Res de tot això seria possible sense les persones que treballen per garantir la qualitat i seguretat dels làctics, tant a les granges i empreses, com molt especialment a l’Associació Lletera Interprofessional de Catalunya (ALLIC), que agrupa totes les parts del sector productor i industrial i que gestiona el Laboratori Interprofessional Lleter de Catalunya, un puntal de modernitat que aporta serveis de qualitat a la ramaderia i la industria, tot analitzant la llet que s’hi produeix i/o elabora. Una aposta decidida dels i de les productores i industrials que a través de l’ALLIC aposten per la qualitat i la seguretat alimentària que contribueix a la millora continuada de la llet de vaca, cabra, ovella i búfala que produeixen les nostres granges.

Entre les activitats que desenvolupa l’ALLIC, en destaca també la de donar a conèixer a la ciutadania la realitat dels productes làctics, per tal d’evitar notícies falses. Això és possible gràcies a l’impuls del portal web La Bona Llet i també de LACTÒFILS – la Ruta dels Làctics, amb la que volem arribar a totes aquelles persones entusiastes de la llet i els seus derivats: els qui porten un bon formatge a la taula en un sopar amb amics, que gaudeixen de la crema del cafè amb llet del matí o que frueixen amb una xocolata calenta per berenar. En aquesta ruta coneixereu persones que estimen els projectes que desenvolupen i que ens obren les portes de casa seva per acostar-nos a la cultura dels làctics.

Can Turró
Can Turró
Can Turró
Can Turró
Can Turró (3)

10 motius per visitar aquesta ruta

  1. Visita una masia amb més de 1.000 anys d’història
  2. Visita un obrador on s’elaboren els productes làctics de manera artesanal
  3. Descobreix les propietats nutricional dels productes làctics
  4. Coneix com viuen els animals de granja i quina relació tenen amb la natura
  5. Experimenta de primera mà com es viu i es treballa en una granja de pagès
  6. Descobreix el procés que s’amaga darrere del got de llet que beus cada dia
  7. Visita una granja ubicada en l’incomparable Parc Natural del Montseny que és Patrimoni de la UNESCO
  8. Compra productes làctics de qualitat
  9. Participa en un taller per aprendre com fer un formatge fresc
  10. Tasta productes elaborats amb llet de cabra i d'ovella

Lectures per anar fent boca

“Formatges dels Pirineus”, de Natàlia Nicolau Villellas i Laia Pont Diez (Cossetània Edicions)

“L’art del formatge”, de Toni Gerez (Efados)

“Les arrels premedievals de la cuina catalana”, de Lluís Garcia i Toni Massanés (ed.), Associació Catalana de Bioarqueologia, Fundació Alícia LINK

“El mató de Montserrat, el fomatge del Bages a la cuina”, El rebost del Bages LINK

“La dieta mediterránea. Un estilo de vida actual”, de Fundació Alícia i Thea LINK

“Comer fuera de casa de forma saludable”, de Fundació Alícia i Thea LINK

“El meu formatge fresc”, de Fundació Alícia i Lékué

“Per menjar bé, bo i barat”, d’Aliança Humanitària per a l’Alimentació Infantil i Creu Roja LINK

logo
Segueix-nos!
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.
Лучшие платформы для развлечений выбирают инновации и комфорт. Например, Джойказино предлагает пользователям разнообразие игр и безопасность транзакций. Всё создано для удобного и увлекательного досуга.