Condiment, tint, perfum, pintura remei medicinal, cosmètic, afrodisíac… El safrà és una de les espècies més valuoses, cares, antigues i amb més aplicacions que es fan servir actualment. Derivada dels estigmes de la flor Crocus sativus que produeix la safranera -planta originària de Creta-, el seu conreu és un dels més antics de la humanitat i el preu dels brins de safrà és alt, per la dificultat que té produir-los.

Les flors cal recollir-les manualment, a la gatzoneta, fora de les hores de sol i només un cop a l’any, cap a l’octubre-novembre. Els brins s’han de torrar cada dia i, durant el procés de dessecació, el safrà perd quatre cinquenes parts del pes original. De fet, es calcula que calen més de 200.000 flors de color porpra per aconseguir un quilo de safrà. Tot i que pugui semblar car (pot arribar als 5.000 euros el quilo), només en calen uns pocs brins perquè ens aporti tot l’aroma i el gust -entre dolç i amarg- a les nostres receptes.

L’Iran és el principal productor del món, seguit de l’estat espanyol, amb el safrà manxec de Consuegra al capdavant. Però, a casa nostra no ens quedem enrere i, especialment, a la zona de la Conca de Barberà, la Segarra i Les Garrigues se’n conrea cada cop més i de primeríssima qualitat. La ciutat de Cervera va ser un dels principals mercats del safrà de Catalunya entre els segles XIV i XV, juntament amb altres poblacions com ara Santa Coloma de Queralt, Vilafranca del Penedès, Igualada, Tàrrega i Balaguer. Després, però, es va perdre i no va ser fins a principi del segle XXI que el safrà es va tornar a conrear a Catalunya.

Per això, et proposem fer una ruta per la zona en què aquest conreu va viure moments esplendorosos entre l’Edat Mitjana i el segle XIX, i on ara s’ha recuperat amb diferents petits productors. En la descoberta que et proposem, podràs veure com es conrea aquesta planta de flors porpres espectaculars que donen pas a uns brins de safrà d’un color vermell ataronjat: es diu que com més vermell, més pur. I també podràs comprovar quin gust i quines aromes aporta als diversos plats que els restauradors de la zona el fan servir. Una espècia de luxe, amb un esclat de color!

deshidratació Safrà del Montsec
Safrà del Monsec
safrà Montsec

10 motius per visitar aquesta ruta

  1. Sentir la passió pel safrà que tenen a Aromis, un projecte sorgit de la il·lusió de tornar a produir safrà a la Conca de Barberà, com s’havia fet des de l’època medieval. A l'Espai Aromis trobaràs activitats d'ecoturisme i podràs conéixer el cicle del safrà, des de la plantació fins a la recol·lecció.
  2. Participar en les propostes de #Safrània365 que, d'abril a desembre, permeten descobrir els paisatges, els productes i els productors agroalimentaris de proximitat, organitzades per l'Ajuntament de Montblanc.
  3. Gaudir de la cuina casolana a l'Hostal Colomí de les germanes Camps i en Pep, el fill d'una d'elles. Els plats d'aquests establiment tradicionals'elaboren amb productes de proximitat: ous, verdures, carns, llegums, bolets, tòfona i espècies com el safrà, entre d'altres. Gaudiràs d'una cuina d´arrels, de tradició i de producte, amb alguns tocs d´autor.
  4. Gaudir del paisatge, del color dels camps florits (quan n'és temporada) i comprar 'in situ' algun potet de safrà per poder-lo incorporar en algunes de les receptes que la periodista Carme Gasull ens proposa al llibret 'El Safrà: com preparar-lo 10 vegades'.
  5. Tastar i comprar les conserves (melmelades, gelées i chutneys) i els vinagres que Maria Soler elabora a L'art de la conserva a Guialmons. Té una gelea de safrà que, sens dubte, val la pena descobrir.
  6. Participar en les diferents actuacions que organitza l'Associació Som Terra de Safrà, a Santa Coloma de Queralt, per posar en valor el safrà i la relació amb el poble: https://somterradesafra.wordpress.com.
  7. Passejar per la vila closa d'origen medieval d'El Mas de Bondia, d'on sorgeix la idea de fer safrà ecològic. És el resultat de la feina de tres famílies que van proposar-se trobar projectes mediambientalment i econòmicament sostenibles amb un impacte social positiu. També produeixen esponja vegetal i ametlles amb closca.
  8. Convertir-te en safraner per un dia. És una de les activitats-visites que ofereix l'empresa Safrà del Monsec que, tot just fa poc, ha canviat d'ubicació, passant de Llimiana a Sant Esteve de la Farga. Podràs recollir el teu propi safrà, treballar la flor (esbrinar-la) i mentre s'asseca amb el foc de llenya, pots acabar la visita amb un esmorzar a l'aire lliure. El safrà que has recollit i treballat te l'emportes a casa!
  9. Rememorar (i rellegir) els moments de paisatge memorables sobre els pètals lilosos de la flor del safrà d''Incerta glòria', de Joan Sales. També pots recuperar la pel·lícula sobre la novel·la que el 2017 va dirigir Agustí Villaronga produïda per Isona Passola.
  10. I, si vols aprofitar l'estada per la zona, és una molt bona oportunitat per descobrir La Ruta del Cister visitant els seus monestirs i fent algunes de les rutes i activitats que proposen: www.larutadelcister.info.

Lectures per anar fent boca:

  • ‘El Safrà: com preparar-lo 10 vegades’, de Carme Gasull (SD Edicions, col·lecció Productes de mercat).
  • ‘El Safrà. Secrets d’una espècia valusosa, diversos autors (Obrador Edèndum).
  • ‘El libro del azafrán. Historias y leyendas del oro rojo’, de Jesús Ávila Granados (Amarante).
  • ‘Leyendas del azafrán: la vida errabunda de la especia más seductora del mundo’, de Pat Willard (Debate).
logo
Segueix-nos!
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.
Лучшие платформы для развлечений выбирают инновации и комфорт. Например, Джойказино предлагает пользователям разнообразие игр и безопасность транзакций. Всё создано для удобного и увлекательного досуга.