Pastes, arrossos i altres cereals
En una paella sofregiu a foc viu els escamarlans i les gambes, i retireu-los.
En el mateix oli d’oliva verge extra feu un sofregit amb la ceba, els alls i el tomàquet.
Afegiu-hi la sípia i, quan estigui cuita, mulleu-ho amb l’aigua.
Quan arrenqui el bull afegiu-hi els fideus, deixeu que bullin a foc suau i, en l’últim moment, hi poseu a sobre els escamarlans i les gambes.
Variacions:
Es pot fer el sofregit sense ceba.
Els fideus poden ser de cabell d’àngel o foradats.
La sípia es pot substituir, del tot o en part, per calamar.
Es pot fer amb brou de peix en comptes d’aigua.
S’hi pot fer una reducció de vi blanc abans de posar-hi l’aigua.
Es pot fer també amb sardines, seitons, galeres, bacallà, etc.
S’hi pot afegir allioli negat amb julivert.
Una mica abans d’acabar s’hi pot afegir una picada.