Manual de recomanacions de diferents productes i elaboracions de cuina catalana, endreçades per moments de consum, que posen en valor la gastronomia i la cuina catalana i afavoreixen el consum de producte local. Identifica els productes agroalimentaris catalans icònics i els àpats que tenen lloc en situacions de representativitat institucional o empresarial catalana, tant en l'àmbit domèstic com a l'exterior, per oferir solucions a les empreses de catering i altres proveïdors a l'hora de servir un esmorzar, aperitiu, dinar, berenar o sopar amb aliments locals.
L’Àpat Catalunya és aquell menjar que se serveix en situacions de representativitat institucional o empresarial catalana, tant en l’àmbit domèstic com a l’exterior. Com a tal, ha de ser un àpat diferencial i que transmeti els valors del que són la gastronomia i la cultura catalanes.
Brillat Savarin (1825) entén per gastronomia “el coneixement raonat que fa referència a l’ésser humà de tot el que respecta a l’alimentació. L’objecte material de la gastronomia té a veure amb tot allò que es pot menjar; la finalitat primera és la d’alimentar les persones tenint en compte tant la producció, distribució i indústria com també l’experiència que inventa com aquest menjar s’ha de disposar per a satisfer el plaer i desig de menjar”.
Així, doncs, l’Àpat Catalunya haurà de contemplar sempre la presència de productes, plats i tradicions gastronòmiques que s’identifiquin amb la cultura catalana.
Un àpat és una eina efectiva de promoció del producte agroalimentari de Catalunya, fins i tot si el producte en qüestió no és directament present a l’àpat. L’important és que l’experiència sigui prou singular i significativa per captar l’empatia dels convidats i deixar empremta a la seva memòria.
Hauríem de parlar d’àpats, en plural, Àpats Catalunya, ja que l’eina que teniu entre les mans està pensada i desenvolupada per oferir diferents propostes en funció dels diferents tipus de situacions en què es poden servir i tenint en compte les característiques particulars de cada catering.
Si donem un cop d’ull al diccionari, veurem que per àpat s’entén “una menjada d’una certa consistència que hom fa diàriament a hores fixades, com són l’esmorzar, el dinar o el sopar”. Cada una de les situacions, doncs,
té una expressió en forma d’Àpat Catalunya.
Què trobareu en aquest manual? Hi ha dos apartats diferenciats. Un que fa referència als continguts de relat sobre la cuina catalana en general, una relació dels productes icònics i on poder-los localitzar i la identificació de
quines són les bases i elaboracions principals de la cuina catalana. El segon fa referència, més concretament, a l’Àpat Catalunya i a la seva execució.
Hi trobareu els criteris de selecció dels productes i les elaboracions, els conceptes (grups de referències) i les referències culinàries (productes i elaboracions) i quin és el mètode d’aplicació, en el qual s’expliquen unes qüestions prèvies a tenir en compte, els requisits que s’han de seguir, les
fitxes que permeten fer la selecció de les referències i uns exemples molt bàsics de disseny d’Àpats Catalunya.
Cuina catalana:
Àpat Catalunya:
S’han considerat uns conceptes/categories amb què poder englobar les diferents referències escollides. Aquest ordre de classificació pretén ajudar en la selecció dels productes i les elaboracions en funció del servei que s’hagi d’executar. Estan organitzats en grans grups que poden respondre als moments de consum, l’ordre d’ingesta o la contundència del plat. Cada concepte pot explicar:
Aquests conceptes o categories s’utilitzen per crear el relat de cada una de les referències seleccionades dins de l’Àpat Catalunya. A cada una de les fitxes de productes i/o elaboracions que s’adjunten al manual podeu trobar
aquests relats sintètics.
Com es poden utilitzar? De totes aquelles referències escollides per executar l’Àpat Catalunya, el personal de sala pot utilitzar els relats per explicar cada una de les referències ofertades en l’esdeveniment.
L’Àpat Catalunya pot ser demanat, i servit, en múltiples ocasions. Cada esdeveniment institucional contempla uns condicionants, intrínsecs o extrínsecs, que determinen els continguts de l’Àpat Catalunya que millor encaixi amb l’esdeveniment que s’ha d’executar.