Cuines de la Vall de Camprodon
Col·lectiu de cuina de la Vall de Camprodon.
Fins a 25 restaurants formen part de l’Associació Cultural i Gastronòmica Cuines de la Vall de Camprodon. Segons els seus responsables, aquesta associació va néixer per preservar i promoure el patrimoni cultural de la zona de Camprodon, de la comarca del Ripollès, al Pirineu gironí.
En paraules dels seus membres, «un dels trets principals de la vall de Camprodon és la riquesa gastronòmica, tant pel seu llegat històric, que ha marcat una cuina tradicional de gran qualitat, com per les noves propostes que sorgeixen de les joves cuines creatives» .
Els productes artesanals de la vall de Camprodon, elaborats majoritàriament per petites empreses familiars, són coneguts a tot Catalunya i formen la base de la gastronomia de la comarca. Benvolguts especialment per la seva qualitat estan els patés, la mel, els embotits, les galetes i dolços i els productes lactis, com els formatges, la llet fresca o el mató.
L’associació organitza també, entre gener i febrer, la temporada gastronòmica La Matança i la Quaresma. Aquesta iniciativa pretén recuperar la cuina de subsistència, marcada pel clima i les estacions, que és la base dels nostres hàbits i el nostre calendari culinari.
Aquesta entitat va ser escollida per Turisme de Catalunya per representar la gastronomia catalana en l’edició de l’any 2008 de World Travel Market, una de les dues cites sobre turisme més importants del món.
L’associació va idear un menú representatiu de la seva cuina. Entre els ànecs que es van incloure, es poden destacar el tàrtar de tonyina mediterrània, la crema de carbassa amb parmentier de botifarra negra, l’espatlla de xai farcida a la catalana, la ratafia amb gelat d’avellana, els panellets, els carquinyolis i els formatges de la terra, entre d’altres.
- http://www.valldecamprodon.org/