L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) és un organisme autònom adscrit al Departament de Salut, que té com a finalitat aconseguir el màxim grau de seguretat alimentària a Catalunya mitjançant la planificació i la coordinació de les actuacions de control, amb la col·laboració i la cooperació de les diferents administracions públiques i dels sectors l’activitat que incideixen, directament o indirectament, en la seguretat alimentària.
L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) és un àrea especialitzada de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que té com a finalitat aconseguir el màxim grau de seguretat alimentària a Catalunya, mitjançant les següents línies de treball:
Els valors de l’ACSA són la transparència, la independència, l’excel·lència científica i la participació.
Garantir el més alt nivell de salut i de seguretat alimentària en la població catalana és una responsabilitat compartida. Col·laboren amb l’ACSA els organismes relacionats amb la seguretat alimentària de la Generalitat i els ens locals a Catalunya, així com tots els representants dels agents econòmics, professionals i associacions de consumidors.
L’Agència Catalana de Turisme (ACT) és l’organisme del Govern de la Generalitat de Catalunya que s’encarrega de dur a terme les polítiques de promoció turística. Des de començament de l’any 2010 substitueix l’antic consorci Turisme de Catalunya, que fins aleshores s’havia encarregat d’aquesta tasca.
Pàgina web del Consell Català de l’Alimentació.
El Consell Català de l’Alimentació és l’òrgan de participació i col·laboració, de debat i assessorament, consulta i proposta en matèria d’agroalimentació i posarà les bases d’una nova política alimentària de país basada en la producció local d’aliments i la gestió sostenible del medi.
Està adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), i actua com a fòrum d’anàlisi, debat i proposta sobre les qüestions relacionades amb les polítiques agroalimentàries del país i també actua com a observatori de l’agroalimentació per proposar les mesures necessàries per a l’aprofitament de totes les oportunitats dels mercats i per oferir les millors condicions de qualitat i sostenibilitat.
El Consell Català de l’Alimentació proposa actuacions amb els següents objectius:
El Consell està format per una àmplia representació de les associacions i entitats relacionades amb l’alimentació a Catalunya des dels consumidors fins a les organitzacions professionals agràries més representatives, les institucions i els col·legis professionals relacionats.
Pàgina web del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica
El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és l’autoritat de control de Catalunya i la seva funció és auditar i certificar els productes agroalimentaris ecològics de casa nostra.
El CCPAE és una corporació de dret públic amb personalitat jurídica pròpia. Aquest òrgan està tutelat administrativament pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.
El Consell figura al llistat d’autoritats públiques i organismes de control que anualment publica la Unió Europea.
El CCPAE està compost per diversos òrgans: l’òrgan de govern, l’òrgan executiu i l’òrgan operatiu.
L’òrgan de govern el forma la Junta Rectora, qui pren les decisions que afecten al bon funcionament del Consell. Aquest és el màxim òrgan del CCPAE.
La Junta Rectora està composta per 12 vocals: tres corresponen als productors, tres als elaboradors, tres als consumidors i tres a l’Administració, dels quals un és elegit president. L’objectiu és aconseguir la paritat d’interessos marcada per la Norma UNE-EN ISO/IEC 17065:2012.
L’òrgan executiu és qui executa les decisions de la Junta Rectora a través de la Directora Tècnica i del Comitè de Certificació. Aquest últim format per un tècnic qualificat de l’Administració i dos tècnics certificadors del CCPAE.
Pel que fa als òrgans operatius, aquests es divideixen en diverses àrees que depenen de la Direcció Tècnica: l’àrea d’inspecció, l’àrea de certificació, i l’àrea d’afers generals, que compta amb l’Àrea de qualitat, l’Àrea econòmico-financera i tècnic de comunicació.
El Consell Català de la Producció Integrada és un corporació de dret públic a la qual s’atribueix la gestió de la producció integrada. Té personalitat jurídica, autonomia econòmica i plena capacitat d’obrar per al compliment de les seves funcions.
Entitat sense ànim de lucre que agrupa la majoria dels Consell Reguladors DOP-IGP de Catalunya. Això representa més de 154 empreses, quasi totes cooperatives que, a la vegada, donen ocupació a prop de 4.000 persones i que, a partir de la feina del dia a dia dels més de 16.000 agricultors i ramaders que elaboren productes de proximitat, representant productes que han obtingut la màxima certificació de qualitat que concedeix la UE a un aliment.
L’INCAVI, l’Institut Català de la Vinya i el Vi, és un institut específic del sector vitivinícola creat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. En aquest institut s’hi fan estudis i investigacions que faciliten el desenvolupament del sector de la indústria vitivinícola. A més, l’INCAVI treballa en la promoció dels vins catalans i en la regulació del sector vitivinícola.
Des de l’INCAVI s’organitzen activitats de formació continuada, especialització i reciclatge de tècnics i professionals en matèria vinícola i enològica, des d’aspectes tècnics fins a gestió i màrqueting.
Imparteixen cursos als consumidors i organitzen cursos d’especialització i de reciclatge de tècnics i professionals en matèria de viticultura y d’enologia. L’INCAVI col·labora amb universitats i altres centres de recerca.
La Xarxa Productes de la Terra és una agrupació voluntària de 12 ens locals d’àmbit supramunicipal impulsada per la Diputació de Barcelona l’any 2010 que agrupa més d’un miler d’empreses productores i elaboradores de productes alimentaris de qualitat de la demarcació de Barcelona. L’objectiu principal de la Xarxa és enfortir aquest teixit empresarial, per tal que les empreses siguin més competitives i sostenibles, i els territoris més atractius i de qualitat.
A través dels ens locals membres de la Xarxa donen suport a les empreses en aquests àmbits:
• En gestió empresarial: formació i assessorament en tots els àmbits de la gestió de l’empresa: tràmits, ordenances, sol·licitud i gestió de subvencions.
• En els processos productius: formació i assessorament en qualitat i seguretat dels aliments, transformació agroalimentària, certificacions, denominacions d’origen, reconversió a l’agricultura ecològica, innovació tecnològica i productiva.
• La comercialització: coneixement i estratègia de mercats, fidelització de clients, plataformes i sistemes de comercialització. Foment d’estratègies de col·laboració amb el sector de la restauració, campanyes gastronòmiques, participació en fires específiques o genèriques, campanyes de promoció, elaboració de catàlegs i presència a Internet.
• La cooperació entre les empreses: impuls a processos de constitució d’associacions i foment de projectes de cooperació entre empreses.
Per altra banda, la Xarxa ha elaborat una llista de 55 productes singulars, que tenen unes característiques pròpies i excepcionals sovint arrelats a una comarca o territori molt concret.
veure'n més