Condiment, tint, perfum, pintura remei medicinal, cosmètic, afrodisíac… El safrà és una de les espècies més valuoses, cares, antigues i amb més aplicacions que es fan servir actualment. Derivada dels estigmes de la flor Crocus sativus que produeix la safranera -planta originària de Creta-, el seu conreu és un dels més antics de la humanitat i el preu dels brins de safrà és alt, per la dificultat que té produir-los.
Les flors cal recollir-les manualment, a la gatzoneta, fora de les hores de sol i només un cop a l’any, cap a l’octubre-novembre. Els brins s’han de torrar cada dia i, durant el procés de dessecació, el safrà perd quatre cinquenes parts del pes original. De fet, es calcula que calen més de 200.000 flors de color porpra per aconseguir un quilo de safrà. Tot i que pugui semblar car (pot arribar als 5.000 euros el quilo), només en calen uns pocs brins perquè ens aporti tot l’aroma i el gust -entre dolç i amarg- a les nostres receptes.
L’Iran és el principal productor del món, seguit de l’estat espanyol, amb el safrà manxec de Consuegra al capdavant. Però, a casa nostra no ens quedem enrere i, especialment, a la zona de la Conca de Barberà, la Segarra i Les Garrigues se’n conrea cada cop més i de primeríssima qualitat. La ciutat de Cervera va ser un dels principals mercats del safrà de Catalunya entre els segles XIV i XV, juntament amb altres poblacions com ara Santa Coloma de Queralt, Vilafranca del Penedès, Igualada, Tàrrega i Balaguer. Després, però, es va perdre i no va ser fins a principi del segle XXI que el safrà es va tornar a conrear a Catalunya.
Per això, et proposem fer una ruta per la zona en què aquest conreu va viure moments esplendorosos entre l’Edat Mitjana i el segle XIX, i on ara s’ha recuperat amb diferents petits productors. En la descoberta que et proposem, podràs veure com es conrea aquesta planta de flors porpres espectaculars que donen pas a uns brins de safrà d’un color vermell ataronjat: es diu que com més vermell, més pur. I també podràs comprovar quin gust i quines aromes aporta als diversos plats que els restauradors de la zona el fan servir. Una espècia de luxe, amb un esclat de color!
Lectures per anar fent boca: