Autora: Carme Melià
Conegudes també com a peres santjoaneres, perquè coincideix la temporada amb aquesta diada tradicional, peres castell o, simplement, peretes, són una fruita primerenca, de mida petita i de mossegada cruixent. Són els primers ‘crecs’ de l’estiu! De color groc verdós, amb algunes bandes vermelles, són petitonetes, ja que no fan més de 4 cm de llarg i uns 3 cm de diàmetre. La polpa és blanca i ferma, són molt gustoses i se solen menjar amb pela i tot. Un mos fàcil i ràpid!
Les peres de Sant Joan, majoritàriament, provenen de conreus de les comarques de Tarragona i Lleida, tot i que també se’n conreen a d’altres punts del país.
Aquestes peretes són efímeres, ja que tenen una temporada molt curta. Si t’agraden, afanya’t a comprar-ne, ja que només les trobaràs al mercat des de mitjans-finals de juny fins a la primera quinzena del mes de juliol. A més, no aguanten massa bé la conservació, per la qual cosa s’han de consumir ràpidament.
Amb l’arribada de les peres de Sant Joan al mercat, encetem l’estiu i la temporada d’aquesta fruita fresca. Són unes peres petites, primerenques, de les que fan ‘crec’ quan les hi claves mossegada. Dolces, de sabor pur i molt saboroses, provenen de conreus de Tarragona i Lleida. Tot i que se solen menjar directament -no cal pelar-les- també les pots passar pels fogons per elaborar receptes ben bones, com les típiques i delicioses peres al vi, o també com a guarnició de guisats de pollastre o vedella, i, és clar, també en postres com la macedònia, les melmelades o els pastissos de fruita.
Aquesta varietat, però, només és una de les moltes que es poden trobar, ja que la pera és una fruita dolça molt habitual a Catalunya i té moltes varietats, de diferents colors, textures i gusts (Ercolina, Blanquilla o d’aigua, Williams, Llimonera, Conference, Bosc, Magallona, Alexandrina…) i, fins i tot, té una DOP específica: la DOP Pera de Lleida. I no és per a menys, ja que, segons dades del 2020, Catalunya és el 18è productor mundial de pera, sent la Unió Europea el mercat natural per a l’exportació. En definitiva, una fruita que és la repera de bona i variada!
Si les de Sant Joan són les més petites, les de la DOP Pera de Lleida són les més dolces. I també les més arrodonides i amb la pela d’un color verd més càlid. Les peres de la DOP són de tres varietats diferents: la Llimonera (que es cull de juliol a novembre), la Blanquilla (d’agost a febrer) i la Conference o conferència (de setembre a juny).
La pera Llimonera és de gust dolç i textura granulada, amb la pela llisa, fina i de color entre el verd i el groc. La Blanquilla és la més sucosa i refrescant, de pela fina i llisa, i de color verd grisós, amb un gust dolç i refrescant. La Conference té la pela gruixuda i de color verd groguenc, és sucosa i dolça.
Actualment, les peres són el conreu de fruita dolça més important de la zona. Vols saber-ne més? Trobaràs més informació aquí.
Sucoses i carnoses, per a tot tipus de plats
Una altra pera amb nom i cognom és la de Puigcerdà que, després d’anys en retrocés, es torna a comercialitzar, tot i que de manera encara molt limitada i sobretot per al consum local. És, però, una pera reconeguda, que ja es conreava a l’Edat Mitjana i que es considerava un regal digne per a cavallers i personatges rellevants que visitaven la vila.
Es tracta de la varietat de pera Doyenné de comice, una pera de polpa fina, gustosa, perfumada i dolça. Una recepta molt tradicional de la comarca de la Cerdanya lligada a aquest producte és l’ànec amb peres, tot i que també la pera de Puigcerdà també es consumeix fresca o en tota mena de plats dolços.
La pera és una fruita, sucosa i carnosa, amb moltes propietats nutritives, d’efecte saciant per l’alt contingut en fibra, hidratant, de digestió fàcil i saludable, el seu consum aporta molt poques calories. Tot i que se solen menjar directament, hi ha moltes receptes, dolces i salades, en les que en són un ingredient destacable. No dubtis a tastar-ne algun, són plats energètics i saborosos.