Els aliments ecològics catalans es produeixen, elaboren i etiqueten segons dues estrictes normatives que defineixen les tècniques i els mètodes de cultiu, cria, pesca i producció més respectuosos amb el planeta: l’europea, que en garanteix el valor agroecològic, i la catalana, que fixa uns criteris específics pel nostre territori.
O l’autoritat de control de Catalunya, tutelada administrativament pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. La funció del CCPAE és auditar i certificar els productes agroalimentaris ecològics de casa nostra, és a dir, garantir als consumidors que han estat produïts o elaborats seguint les normes de l’agricultura ecològica, i que han estat controlats en tot el seu procés de producció, elaboració, envasat i comercialització.
Vols comprar ECO? En el cercador de la Gastroteca trobaràs tots els establiments catalans que comercialitzen aliments cultivats i elaborats segons la normativa de productes ecològics. Vols tastar ECO fora de casa? A la Gastroteca trobaràs tots els restaurants, caterings i allotjaments del nostre territori on fer-ho. Afavoreix la biodiversitat del planeta de la manera més gustosa!
N’has sentit a parlar? Hi has participat? La Setmana Bio per l’alimentació ecològica és un esdeveniment que promociona i dóna a conèixer la producció i alimentació ecològiques al consumidor final. El programa d’activitats, organitzats pels propis protagonistes del sector, és molt variat i hi pot participar qualsevol persona interessada en conèixer la producció i l’alimentació ecològica. Enguany, i a causa del context actual, s’ha celebrat de manera virtual del al 17 al 25 d’octubre.
Dins la Setmana Bio hi ha un apartat dedicat a la comunitat educativa amb un programa d’activitats específiques i uns guardons que volen reconèixer i incentivar la realització de projectes i línies de treball dels centres educatius de Catalunya destinats a promoure el coneixement de l’agricultura i l’alimentació ECO i, especialment, dels seus valors socials, econòmics i ambientals. El projecte ‘Vivim el món rural’, de l’Escola Mare de Déu de la Mercè de Sant Ramon, a la Segarra, una comarca que basa la seva economia en l’agricultura de secà, complementada amb la ramaderia, en un entorn rural i natural, ha estat el guanyador de la 8a edició del Premi. Moltes felicitats!
El segment de l’alimentació ecològica és creixent i les fires que el promouen (fins el moment actual), cada cop més nombroses. També creixien, fins ara, les activitats no professionals destinades a apropar l’alimentació ecològica al gran públic. El CCPAE ha fet un recull de les cites ineludibles del sector, diversos esdeveniments relacionats amb la producció ecològica, tant en l’àmbit català i estatal com de l’àmbit internacional, alguns exclusius i d’altres amb pavellons importants dedicats a l’alimentació bio. Biofach, una actuació on participa Prodeca, i Biocultura són les cites anuals de referència.