Autora: Carme Gasull
De gust i textura delicats, la Col Brotonera del Vallès és una varietat de col amb fulles allargades i múltiples propietats nutritives com un alt contingut en àcid fòlic, vitamines A i C, potassi i fibra.
Deixada de cultivar durant molts anys degut a l’aparició de noves varietats millorades i més productives, el 2012 es va iniciar el projecte de recuperació del seu cultiu als camps agrícoles del Vallès Occidental a partir d’un rigorós procés de selecció i millora de les varietats conservades que han retornat al producte les seves millors qualitats.
La recuperació de la producció, la comercialització i el consum de la col de brot o brotonera ha estat possible gràcies a l’esforç de molts agents, entre ells dels agricultors de Terrassa, Ullastrell, Castellbisbal i Rubí així com de diferents entitats, públiques i privades, locals i del país.
Serveixi d’exemple l’àpat temàtic organitzat aquesta setmana pel programa ‘Parc a taula’ de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Vallès Occidental/Xarxa de Productes de la Terra l i el col·lectiu Terrassa Gastronòmica amb l’objectiu de divulgar les virtuts d’aquest producte singular i dels espigalls, les inflorescències que forma abans d’espigar.
El dinar va comptar amb la presència i la participació de diferents productors locals així com de representants de la Fundació Terrassenca de Sant Galderic, successora de l’antiga Cooperativa Agrícola de Terrassa, i de la Fundació Miquel Agustí especialitzada en la recuperació, conservació i millora de les varietats agrícoles tradicionals catalanes com aquesta.
El menú va ser dissenyat i cuinat pels alumnes de segon cicle de grau mitjà de Cuina i Gastronomia i de segon cicle de grau mitjà de Forneria, Pastisseria i Confiteria, i servit pels alumnes del primer cicle de grau mitjà de Serveis en restauració de l’Escola d’Hoteleria i Turisme del Vallès,
I com al Vallès Occidental també veremen, el maridatge va recaure en dos dels elaboradors que continuen i han recuperat la tradició vitivinícola de la comarca: el Celler de Can Morral del Molí, a la finca del mateix nom, a pocs quilòmetres de la balconada natural que és el poble d’Ullastrell, i 5 Quarteres, a La Muntada, al bell mig de la Vall d’Horta, dins del Parc Natural de Sant Lloreç del Munt i l’Obac.
La col brotonera té un cicle molt llarg, es planta a l’agost i es cull entre novembre i març. I durant aquest temps es ramifica i dóna pas als brotons i els espigalls: dues parts que corresponen a diferents fases del creixement d’aquest cultiu. Els brotons són les tiges tendres que li creixen a partir dels mesos d’octubre-novembre. Al gener-febrer surten els espigalls, unes inflorescències immadures que es poden collir fins al març.
Els brotons i els espigalls també es poden obtenir d’altres varietats de col, cosa que multiplica la seva diversitat. Al Garraf fa més de dues dècades que els agricultors vilanovins han reimpulsat també aquest conreu tradicional de la comarca. Els espigalls del Garraf tenen un gust molt amable i és recomanable bullir-los amb molta aigua i sal, entre set i quinze minuts. Acompanyats amb patates i cansalada o arengades, i passats per la paella, els espigalls són part de la història i del present d’aquesta terra.
Fins al 20 de febrer, els restaurants adherits a Terrassa Gastronòmica —marca que identifica els productes, els establiments i les activitats organitzades per a dinamitzar el turisme gastronòmic de Terrassa en col·laboració amb agents públics i privats— oferiran una tapa, un plat o menús sencers cuinats amb espigalls de col brotonera del Vallès i altres productes de temporada del ric rebost vallesà.
Bunyols d’espigalls, Pastís d’espigalls, xató i malvasia, Risotto de bacallà i ametlla amb espigalls, Xai del Turó de les 9 cabres amb trinxat d’espigalls i cruixent de pipes, Àspic de camamilla i liquat d’espigalls, amb cremós formatge de cabra i sablée d’espigalls i Bescuit de te matxa i espigalls, cruixent de festucs, cremós cítric i mousse de llima. Aquest és el menú temàtic que podreu gaudir al Restaurant-Escola Torre Mossèn Homs de Terrassa en el marc de la iniciativa. La relació de restaurants i les propostes concretes a www.tastal.cat.
Més opcions. Dissabte 19 febrer, de 10.30 a 14 h, el Mercat de la Independència de Terrassa acollirà un seguit d’accions per a promocionar-ne el coneixement, la venda i el consum. Si esteu interessats a gaudir d’aquest producte més enllà de la campanya, a banda de les parades habituals d’aquest equipament també el podreu trobar al Mercat Municipal de Sant Pere de la mateixa ciutat, al Mercat Central de Sabadell i, directament, a finques de Terrassa i Rubí. Algunes de les empreses productores, aquí.
Col de pell de galàpet, col verda manresana, col del Moianès, col d’hivern de la Cerdanya, col de paperina del Vallès… De la Gastroteca penja informació diversa de totes aquestes altres varietats de col de casa nostra.
I si voleu aprofundir en el seu coneixement, podeu recuperar el material editat el 2021 per l’Agència de Salut Pública de Catalunya amb motiu de l’Any Internacional de les Fruites i Verdures per promoure el seu consum. “És temps de…” n’era una d’aquestes iniciatives que consistia en proporcionar informació i recursos en forma d’infografies interactives i vídeos sobre diferents productes del nostre territori.
De les cols hi trobareu dades curioses, informació sobre les seves propietats per a la salut, recomanacions de consum, receptes i consells d’aprofitament com no llençar el tronc i les fulles externes que sovint descartem perquè es poden congelar i fer servir per cuinar brous i cremes.