Al novembre, vi novell, escumosos, ratafia i malvasia!

  • Actualitat alimentària
  • Agenda
  • Informació
  • On Tastar
  • Productes
  • Productors
  • Segells i marques
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 24.11.2021

Autora: Carme Gasull

Què

Presentacions, aniversaris i celebracions

Novembre del 2021 està sent un mes ric en esdeveniments al voltant dels vins i dels licors, com la benvinguda al primer vi fet amb la collita de l’any: el vi novell. Ja fa cinc anys que diversos cellers del territori van recuperar aquesta tradició que s’havia anat perdent a Catalunya; enguany, de manera especial perquè es passejarà dins una ‘wine truck’ per tot el país per donar a conèixer a més gent el caràcter popular d’aquest producte, un vi senzill, efímer i modern, per celebrar i per compartir.

Qui

Elaboradors i prescriptors

El novembre ha estat també el mes escollit per presentar una nova edició de La Guia de Vins de Catalunya i el Roselló. Enguany, la presentació es va convertir en una festa a l’aire lliure per la qual van passar prop de 1.000 professionals del món del vi, la restauració i la prescripció.
Per la seva banda, i per celebrar el seu vintè aniversari, la DO Montsant està programant una gira per les principals escoles d’hostaleria del país amb un doble objectiu: apropar els seus vins als professionals del futur i formar-los perquè tinguin una concepció completa i correcta de què és i com es treballa sota aquest paraigua, i treballar amb els professors dels centres per tal de crear tota una xarxa de prescriptors dels vins Montsant. Igualment, al llarg dels pròxims mesos la denominació anirà organitzant una sèrie de tastos, destinats tant a professionals com a públic final, que buscaran apropar la celebració del 20è aniversari als seguidors dels seus vins.

 

 

On

A diferents poblacions de Catalunya

Com Santa Coloma de Farners, un dels epicentres del calendari líquid de novembre gràcies a la celebració de la 40a edició de la Festa de la Ratafia i a les múltiples accions organitzades dins el seu marc. Entre les més destacades, un concurs considerat com el més antic de Catalunya, al que s’hi han presentat 214 participants; la presentació d’una ratafia commemorativa d’edició limitada i d’una capsa col·leccionable amb 40 postals diferents sobre la ratafia i la organització d’una exposició que explica la relació de Santa Coloma amb la beguda. La mostra es podrà visitar durant el novembre a la Casa de la Paraula de la capital de La Selva.

 

Per saber-ne més

La Ruta del Vi novell

12 cellers, dos més que l’any passat, impulsen la recuperació d’aquesta tradició que arriba puntual cada 11 de novembre, dia de Sant Martí, i que enguany està de ruta per diferents poblacions catalanes. Després de passar per Manresa, Llorenç del Penedès, Palafrugell i Montblanc, aquest dissabte, 27 de novembre, s’aturarà a Torelló. Santa Perpètua de Mogoda (3 de desembre), Granollers (4 de desembre) i Barcelona (diumenge 12 de desembre) seran les darreres parades de la gira.

“Un vi sincer, efímer, modern”, així el defineixen els seus elaboradors, compromesos amb un producte comercialment difícil però que, pel seu caràcter festiu, senzill i alegre, creuen que pot contribuir a apropar el món del vi a un públic més jove. Antigament, quan la tècnica no permetia que els vins es mantinguessin en bones condicions durant molt de temps, poder obrir el novell era una festa. És per això que aquest any els cellers han volgut portar la festa del vi novell a un grup de petites i mitjanes poblacions catalanes, amb la idea que, si l’experiència té bona acollida, cada any pugui arribar a diferents localitats.

Els cellers que impulsen el vi novell, amb el suport de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), són el Celler Cooperatiu d’Espolla (Espolla, DO Empordà), Vinícola de Sarral (Sarral, DO Conca de Barberà), Celler Ronadelles (Cornudella de Montsant, DO Montsant), Celler Sanstravé (Solivella, DO Conca de Barberà), Covides (Vilafranca del Penedès, DO Penedès), Cellers Maset (La Granada, DO Penedès), Celler Carles Andreu (Pira, DO Conca de Barberà), Sant Josep Vins (Bot, DO Terra Alta), Celler cooperatiu de La Granada (La Granada, DO Penedès), Vins Petxina (Sarral, DO Conca de Barberà), Celler Masroig (El Masroig, DO Montsant) i Celler de Sanuí (Lleida, DO Costers del Segre).

Presentació de la nova temporada del vi novell al Palau Robert de Barcelona.

La Guia de Vins de Catalunya i el Roselló 2022

Per primer cop en les 14 edicions de la publicació, tres vins escumosos van ser escollits com els millors vins: Enoteca Gramona Brut Nature 2006, de Gramona; Turó d’en Mota 2007, de Recaredo; i Sabaté i Coca Reserva Familiar 2012, de Sabaté i Coca, en una edició que ha comptat  amb 1.248 referències presentades.

Però, sense dubte, la gran novetat d’aquesta edició ve de la mà de l’assaig que els directors de La Guia de Vins, Sílvia Naranjo i Jordi Alcover, han publicat juntament amb l’edició 2022 del llibre on plasmen la seva particular visió del món del vi català i cap a on hauria d’anar el sector per tal de continuar millorant en un futur pròxim.

La idea central sobre la qual gira l’escrit és la de potenciar les varietats tradicionals en detriment de les varietats foranes, amb el suport de l’INCAVI i de les denominacions d’origen catalanes. I tot en un termini d’entre set i deu anys, i amb els consegüents canvis i ajustos, de manera que, en una dècada, es pugui arribar al límit de la transformació i adequació de la vinya a Catalunya.

Pels seus autors, el problema radica en el fet que el vi català ha crescut moltíssim en els darrers 40 anys, però de manera molt desordenada. Ara, “el període de creixement s’ha acabat i necessiten ordre per aconseguir créixer en valor”, han manifestat.

La Guia 2022 està disponible en versió paper i online.

Setmana de la Malvasia de Sitges

Últims dies per gaudir d’un esdeveniment que enguany celebra la seva setena edició amb un ampli ventall d’activitats per a públics diversos, en el qual el vi més característic de Sitges se situa en el centre d’atenció. Tastos, fires, rutes, experiències gastronòmiques, formació, tallers infantils i accions promocionals estan configurant l’agenda d’actes de la Setmana de la Malvasia de Sitges, que es clourà diumenge 28 de novembre.

La Setmana de la Malvasia gravita entorn el km 0 d’aquest vi tot i que enguany s’ha projectat també en altres punts, com Barcelona o Vilafranca del Penedès, amb la finalitat de contribuir a l’expansió i la projecció d’aquest producte de gran capacitat i potencial enològic i un ampli ventall de vinificacions que actualment elaboren una trentena de cellers en tot el territori català.

Aquest 2021, el vessant professional ha adquirit un protagonisme rellevant a la Setmana, amb la celebració d’una fira que va comptar amb la participació de 25 elaboradors i productors acompanyats de 150 sommeliers, restauradors i prescriptors. Els professionals en destaquen la gran versatilitat d’aquesta varietat de raïm que permet elaborar vins joves, vins de guarda, brisats, escumosos, dolços i amb llargues criances en ampolla.

En aquest sentit, divendres 26 de novembre diferents espais de la ciutat acolliran la I Jornades Pedagògiques de la Malvasia de Sitges, amb taules rodones en les quals es debatran l’estat de l’enologia, la viticultura, l’enoturisme, el patrimoni, la història i la gastronomia de ‘La Imprescindible’, com l’anomenen al seu eslògan. Consulta aquesta i altres activitats programades a: https://www.cellerdelhospital.cat/

Vins joves, de guarda, brisats, escumosos, dolços i amb llargues criances amb ‘La Imprescindble’.

Altres entrades

Segueix-nos!
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.