A l’abril, pèsols i espàrrecs mil!

  • Actualitat alimentària
  • Agenda
  • On Comprar
  • On Tastar
  • Productes
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 07.04.2021

Què

Pèsol de Llavaneres i Espàrrec de Gavà

Cultivat en terrenys silicis i arenosos i originari del municipi maresmenc de Sant Andreu de Llavaneres, d’on pren el nom, aquesta varietat de pèsol es caracteritza per presentar un sorprenent gust dolç molt apreciat en la gastronomia. Selecte i ben valorat és també aquest espàrrec blanc, rodó i de sabor lleugerament amarg al paladar que deu el nom, i gran part del seu reconeixement gastronòmic, a la fira que se celebra al municipi baixllobratenc des del 1932.

Qui

Pagesos del Maresme i del Baix Llobregat

Sembrat durant el mes d’octubre, les grans dimensions de la pesolera impedeix que els pèsols es cultivin en hivernacle. Cap al mes de març comença la collita del producte, que s’allarga durant un o dos mesos. Pel que fa als espàrrecs, el Baix Llobregat és l’única zona de Catalunya on es fa aquesta hortalissa a causa de les particulars característiques del sòl que necessita, arenós i poc compacte, i del clima, calorós durant els mesos de la collita.

On

comprar-ne i menjar-ne

A banda de les viles d’on són originàries, a la Gastroteca trobaràs informació de diferents establiments de Catalunya on adquirir i gaudir d’ambdós productes de temporada. També t‘agradarà saber que, tots els dissabtes del mes d’abril, l’espàrrec de Gavà serà present al Mercat de la Terra de Barcelona, amb una parada de venda de l’Agropecuària de Gavà.

Per saber-ne més

Festa del Pèsol

Llavaneres tornarà a reivindicar el Pèsol Garrofal de Llavaneres i la millor cuina del pèsol els propers dissabte 17 i diumenge 18 d’abril. Serà la 21a edició d’una iniciativa dedicada a un dels productes més preuats de la gastronomia local que, a causa de la pandèmia, l’any passat no es va poder celebrar. Enguany, doncs, es recupera la proposta, de manera presencial i virtual.

Entre les activitats, ‘Petites històries de pèsols de Llavaneres’ que es podran seguir pel canal de Youtube de l’Ajuntament, de la Biblioteca municipal, per Ràdio Llavaneres o pel 107.8 FM i la fira-mercat, parades de venda de pèsol garrofal i coca de Llavaneres, només amb productors locals, i degustacions de pèsol ofegat a establiments de restauració locals, prèvia reserva. Fins el 2 de maig, per cert, uns quants restaurants de la vila ofereixen menús especials per poder degustar la millor cuina del pèsol local.

Més informació i inscripcions al web de l’ajuntament: https://ajllavaneres.cat/

‘Temps d’Espàrrecs’

Del 22 d’abril al 10 de maig, Gavà viurà la seva cita anual amb el conreu més emblemàtic del municipi amb una programació especial adaptada a la situació derivada de la COVID i en un format diferent que inclourà tots els ingredients característics del certamen: pagesia, gastronomia, comerç, i activitats per promoure la interacció d’un públic de totes les edats, sigui a través de propostes presencials o digitals.

L’edició 2021 de ‘Temps d’Espàrrecs’ mantindrà l’essència d’anys anteriors i permetrà posar en valor el treball de la pagesia a la ciutat baixllobratenca, un Parc Agrari que forma part del seu patrimoni, i el ric receptari al voltant d’aquesta hortalissa gràcies a la tasca d’una vintena de restaurants gavanencs que l’oferiran en forma de “platillo” o de menú amb espàrrec com a ingredient protagonista a través de la iniciativa “Espàrrecs a la Carta”.

La Fira d’Espàrrecs està organitzada per l’Ajuntament de Gavà, amb la col·laboració, en la seva vessant agrícola, de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, i de l’Agrupació de Restauradors de Gavà i l’Associació de Gatronomia i Turisme del Baix Llobregat (AGT), en la vessant gastronòmica.

Més informació a: http://firaesparrecs.cat/

‘Caviar verd’ del qual se n’aprofita tot

“Totes les receptes amb pèsols de Llavaneres són bones, des de la més complexa a la més senzilla”, assegura el cuiner maresmenc Raül Balam Ruscalleda. “Compreu-los amb beina o tavella, els pèsols són més tendres”, aconsella. I ens regala una recepta d’aprofitament per aprofitar aquest embolcall natural.

“Renteu les beines o tavelles sense obrir amb aigua. Un cop rentades, esgraneu-les. Maltalleu les beines i poseu-les a una olla adequada al seu volum. A banda, feu bullir aigua. Aboqueu l’aigua bullent per sobre fins cobrir-les. Quan arrenquin el bull, saleu-les, moure-les una mica i tapeu-les. Deixeu que bullin 10 minuts i, passat aquest temps, coleu-les. Tindreu una aigua de pèsols de color verd elegant i molt vèrsatil, sola o acompanyada: un refresc natural, un consomé calent, una aigua perfumada per bullir-hi arròs amb un gra d’all, un fumet per cuinar-hi un arròs amb pèsols i escamarlans…”.

Voleu una presentació exclusiva? Bulliu-los i col·loqueu-los en una capseta de caviar, com ha fet el xef en alguns dels seus menús temàtics al restaurant Moments, a l’hotel Mandarin Oriental Barcelona, que acaba de reobrir les portes. Al restaurant Blanc, que també és obert i que dirigeix la seva mare i cuinera, Carme Ruscalleda, pots menjar ‘els primers pèsols del Maresme’ al menú dels diumenges.

Imatge cedida per Raül Balam Ruscalleda

Altres entrades

Segueix-nos!
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.