Al bosc, al cistell, al mercat i al plat. Els bolets són les grans estrelles boscanes de la tardor -amb permís de les varietats de primavera- i provoquen una febre boletaire entre els aficionats a caçar-los o, simplement, a menjar-los!

De fet, a Catalunya hi ha una reconeguda tradició boletaire. Ens agrada agafar el cistell i anar cap al bosc a la recerca de rovellons, fredolics, rossinyols, pinetells, camagrocs… Però, amb ull, hi ha moltes espècies diferents i algunes de verinoses i, fins i tot, mortals. La recomanació és collir i consumir únicament aquells bolets que saps identificar sense cap mena de dubte que són comestibles. Però si no vols arriscar-te en la tria o prefereixes la comoditat, no cal que t’endinsis en el bosc: aquests mesos de tardor tens l’opció de visitar i gaudir d’algunes de les moltes fires, o mercats, que tenen lloc arreu del país amb els bolets com a protagonistes principals.

Et convidem a fer una ruta que passa per tres de les principals comarques boletaires del país: Berguedà, Ripollès i Solsonès. Gaudiràs del boscos, de la muntanya i de la natura a través de passejades a la caçera d’un producte de proximitat sorprenent que, per acabar d’arrodonir-ho, podràs degustar en plats saborosos i plens de tradició.

10 motius per a visitar aquesta ruta

  1. Viure una experiència única i diferent amb la visita a l'únic museu dedicat al bolet: al Museu d'Art del Bolet de Montmajor hi ha una col·lecció impressionant de més de 500 figures de bolets de ceràmica. Fets per l'artista Josefina Vilajosana, cada bolet és una peça única, amassada amb fang i moldejada a mà, partint dels exemplars trobats al bosc.
  2. Visitar un dels mercats més emblemàtics del món boletaire català. El Mercat del Bolet de Cal Rosal, a Olvan (Berguedà), amb parades especifiques de bolets i de productes gastronòmics de proximitat, obre cada dia durant els mesos de setembre, octubre i el què duri la temporada del bolet al mes de novembre.
  3. Connectar amb la natura i gaudir el territori des d'un altre punt de vista, gaudint de paisatges nous i allunyats de les grans ciutats. En les diferents comarques on son habituals els bolets, es poden trobar molts itineraris on intentar tenir èxit per poder omplir el cistell mentre respireu aire pur.
  4. Omplir el rebost de bolets silvestres, tòfones i una varietat de productes elaborats a base de tòfona així com receptes artesanals de la regió, a Urdet. Amb molts anys d’experiència i una aposta constant per la innovació, els seus productes artesans ens poden comprar directament a l'establiment o bé per Internet.
  5. Descobrir el món boletaire, tastant i comprant algunes varietats, en mercats i fires del bolet que tenen lloc durant la tardor a moltes localitats catalanes. El calendari boletaire omple els caps de setmana d'activitats. com la Fira del tastet i del bolet, a mitjan octubre, a Vilada.
  6. Fer una mica de senderisme, anar a caçar bolets o fer una ruta en bicicleta i, després, assaborir la cuina de berguedana a El recó de l'avi, amb plats especials en temporada de bolets. L'establiment és la casa natal de l'avi del Barça, per tant també pots veure un petit museu de les peces que ha anat col·leccionant amb els anys relacionades amb aquest club.
  7. Allotjar-se a Els Caçadors de Ribes, un hotel amb encant als peus de la Vall de Núria. Des d'aquí es pot començar la recerca de bolets o simplement gaudir de la natura i després assaborir alguna recepta amb bolets de temporada.
  8. Endinsar-se en la micologia i saber-ho tot dels prinicipals bolets que es troben als boscos catalans tot llegint el llibre '101 bolets de Catalunya que cal conèixer'. El naturalista Toni Llobet i el micoleg Enric Gràcia han fet una guia visual i lleugera –perfecta per dur en les rutes boletaires– que us ajudarà a reconèixer les espècies més comunes del país.
  9. Descobrir i assaborir la cuina dels bolets fent un menú (amb productes de temporada i del territori) en un dels tretze restaurants participants a la 22a campanya de la Cuina del Bolet que, del 17 de setembre al 13 de novembre, organitza l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà.(www.cuinadelbolet.com).
  10. Aprofitar els bolets que has recollit al bosc per preparar algunes de les 82 receptes gurmet que trobaràs al llibre 'Les millors receptes de bolets', de Jean-Pierre Fombeur.

Lectures per anar fent boca:

  • ‘101 bolets de Catalunya que cal conèixer’, de Toni Llobet i Enric Gràcia (Cossetània)
  • ‘La ruta del tresor’, de Marc Estévez Casabosch (Ara Llibres)
  • ‘Atles del boletaire’, de Marc Estévez Casabosch (Ara Llibres)
  • ‘Anem a buscar bolets’, de Jose Luis Gallego (La Galera)
  • ‘Les millors receptes de bolets’, de Jean-Pierre Fombeur (Cossetània)
  • ‘La cuina dels bolets’, d’Albert Cogul i Agustí Mangues (Pagès Editors)
  • ‘La millor cuina dels bolets’, de Llorenç Petràs (Empúries)
  • ‘El gran llibre dels bolets’, de Marc Estévez Casabosch (Ara Llibres)
logo

Altres Rutes

Botigues, Equipaments culturals, Productes, Productors, Restaurants, Barcelona, Girona, Lleida
Segueix-nos!
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.
Лучшие платформы для развлечений выбирают инновации и комфорт. Например, Джойказино предлагает пользователям разнообразие игр и безопасность транзакций. Всё создано для удобного и увлекательного досуга.