Una primavera amb olor d’herbes, sabor d’avellanes i tastos de vi

  • On Comprar
  • Productes
  • Productors
  • Segells i marques
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dilluns 03.07.2023
Remeiart

Autora: Carme Melià

Fruit sec

Avellana Tour

Convidats per la DOP Avellana de Reus, una vintena d’instagramers i influencers vinculats al món de la gastronomia van visitar, a final del mes de maig, Reus i altres punts on es conrea aquesta fruita seca. La iniciativa vol difondre la realitat de l’avellana de Reus i donar a conéixer  les seves qualitats gastronòmiques i alimentàries.

Herbes

Remeiart

Del 2 a l’11 de juny, al Castell de Penyafort (Santa Margarida i els Monjos, Alt Penedès), es va celebrar Remeiart, un conjunt d’activitats relacionades amb les herbes remeieres que va tenir el seu punt culminant el diumenge dia 4 amb la fira remeiera, on es podien descobrir i comprar diferents herbes, així com participar en alguns dels tallers organizats. La Gastroteca va organitzar un tast-maridatge de vins.

Vi i cava

Tast a la Rambla

El Tast a la Rambla és un festival gastronòmic que es fa a Barcelona, enguany del 8 al 11 de juny a la plaça de Catalunya de la capital catalana i que suposa la 9a Setmana de Gastronomia de la ciutat.  En concret, a l’estand de Catalunya, des de La Gastroteca vam organitzar diferents maridatges de vi i cava de les denominacions d’origen catalanes.

 

 

Per saber-ne més

Tarragonina, de textura cruixent i gust intens

No ens amaguem pas, la primavera ens agrada i ens agrada també viure-la amb intensitat. Per això, aquests mesos de maig i juny han estat moguts a La Gastroteca, ja que hem organitzat i hem participat en actes i activitats plens de sabors i aromes. En la nostra primavera particular hem gaudit de les meravelloses olors de les herbes aromàtiques dins de la fira Remeiart, hem assaborit els fruits de la DOP Avellana de Reus amb un grup d’influencers gastronòmics i hem fet tastos de vins i caves de les diferents DO catalanes en el festival Tast a la Rambla de Barcelona.

Qualitats organolèptiques excepcionals

Però, anem a pams i comencem fent un tast de fruita seca. Les avellanes de la DOP Avellana de Reus són una fruita seca de qualitats gastronòmiques i alimentàries excepcionals: de textura cruixent i gust intens, n’hi ha que la consideren la millor del món!. I no podem oblidar el seu potencial de salut, ja que -com determinen diferents estudis mèdics- una petita ingesta diària d’aquest ingredient ajuda a reduir els índex de colesterol en la sang!

En concret, la DOP Avellana de Reus protegeix les varietats negreta, paueteta, gironella, morella i culplana, tradicionalment conreades a les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, el Tarragonès i la Terra Alta. I per tal de difondre les seves qualitats, una vintena d’instagramers i influencers vinculats al món de la gastronomia van visitar la ciutat de Reus i altres indrets on es conrea aquest fruit per gaudir de l’experiència de l’Avellana Tour, convidats per la mateixa DOP Avellana de Reus. Els visitants van esmorzar amb alguns productors a El Gatellar de la Selva del Camp, un mas situat en un indret privilegiat al costat de les muntanyes de la Mussara i l’Albiol.

Primer, van fer un tast d’avellanes conduït per la presidenta de la DOP, Ester Gomis. I, després, de la mà de La Gastroteca i Caram Caram van tastar un esmorzar amb l’avellana de Reus com a protagonista: coca d’avellanes i xocolata, pa d’avellanes, croissant i, fins i tot, orxata d’avellanes! Finalment, van tenir l’oportunitat de conèixer els secrets de l’avellaner, tot fent una passejada per la finca.

Ja de tornada a Reus, van fer un tast de vermut i avellanes a la seu de l’Estació Enològica, espai que acull la DOP Avellana de Reus, una visita pel modernisme reusenc i el Gaudí Centre, i van gaudir d’un dinar al restaurant Ferran Cerro. Esperem que tots prenguessin bona nota de la realitat d’aquesta fruit seca tan preuada i necessària per a la salut i cabdal per al sector de la restauració i la gastronomia del territori.

Avellanes, com les prefereixes, crues o torrades?

Aromàtiques i medicinals

I del conreu de la fruita seca a les herbes aromàtiques. Però no unes herbes qualsevols, sinó unes herbes remeieres sobre les quals es basteixi tota una setmana d’activitats tant diverses com tast de tapes, una zumba remeiera, una cercavila o una trobada remeiera de dracs! Aquestes són algunes de les activitats paral·leles que se celebren els dies previs a la gran fira Remeiart -una de les mostres més importants de casa nostra-, que vol posar en valor l’ús d’aquestes herbes en diferents ambits, no tan sols gastronòmics i medicinals. És per tant una cita ineludible si ets amant de la natura i les plantes, de l’alimentació saludable i, per què no?, de la cosmètica natural.

I continuant amb el nostre particular Gastroteca Tour de primavera, en el marc de la fira remeiera, vam organizar un tast de vins amb DO i herbes aromàtiques, per aprendre a identificar les plantes aromàtiques en els vins i saber percebre què passa quan els maridem amb productes elaborats amb les mateixes aromes. El tast va anar a càrrec de Clara Soler i Gemma Muray de Caram Caram.

Les herbes no sols aporten aroma, en molts casos també són una bona eina com a remeis medicinals naturals.

On el menjar és cultura

El segon cap de setmana de juny, la Plaça de Catalunya de Barcelona es va convertir en el rovell d’ou de la gastronomia i els vins catalans. Amb la participació de 30 dels restaurants i bars més reconeguts de la ciutat i sis pastisseries, es van viure uns dies plens de sabors i aromes. Els visitants tenien moltes opcions on triar, com la zona de vins de ‘Catalunya, on el vi és cultura’, la barra gastronòmica ‘Saborea Lanzarote, i un munt de showcookings per tastar culinàriament Castella-la Manxa, Múrcia, Astúries i Catalunya. A més, hi va haver demostracions en viu de grans cuiners, tasts de vins, cerveses, vermuts i fins i tot un tast a cegues dut a terme per l’ONCE. Els aficionats al bon menjar, també podien decantar-se per descobrir cuines creatives del món i tradicionals en format de tapes i dolços amb música en directe.

Nosaltres no hi vam faltar i amb Tasta la Gastroteca, vam participar amb uns maridatges de vi i cava DO a l’stand de Catalunya, impulsat per Prodeca. Així, vam crear i presentar set maridatges dins la Jornada de Showcooking ‘Catalunya, on el menjar és cultura’. Les diferents sessions van permetre maridar vins amb DO de cellers d’arreu del territori amb plats com els arrossos del Delta de l’Ebre (amb el cuiner Carles Gaig), productes primaris del Bages i el Berguedà (Joseba Cruz, de Le Clandestin), el projecte Mans. Artesania, Sostenibilitat & Natura (Vicent Guimerà, cuiner i propietari del Restaurant l’Antic Molí), cuina mediterrània de quilòmetre zero (Carlota Claver, La Gormanda), bacallà (Núria Gironés, Ca l’Isidre), oli d’oliva (Nil Dulcet, Compartir) i els mars i muntanya de l’Empordà (Marx Gascons, Els Tinars).

Per arrodonir-ho, també vam oferir dues sessions de tast dirigit per promocionar el vi català amb la participació de cellers com Ronadelles, Cesca Vicent, Clos Pons, Mas Rodó, Maset, Montrubí, Portell i Juvé&Camps. Una molt bona manera de gaudir de la primavera i dels sabors i les olors de l’enogastronomia de casa nostra. Preparat per a les propostes d’estiu? Nosaltres, ja ho tenim tot a punt!

El festival enogastronòmic Tast a la Rambla es va fer a principi de juny a la capital catalana.

Altres entrades

Segueix-nos!
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.