Tret de sortida a la campanya de promoció de productes amb DOP – IGP

  • Actualitat alimentària
  • Agenda
  • Informació
  • On Tastar
  • Productes
  • Productors
  • Segells i marques
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 01.12.2021

Autora: Carme Gasull

Què

Donar-los a conèixer i promoure el seu consum 

Aquest és l’objectiu d’aquest nou projecte impulsat per la Federació Catalana DOP – IGP. Els productes amb el distintiu o segell Denominació d’Origen Protegida (DOP) i Identificació Geogràfica Protegida (IGP) són garantia de qualitat certificada, autòctons, únics i oficialment reconeguts per la Unió Europea. Són productes típics, arrelats a un territori que els proporciona un caràcter específic, unes característiques organolèptiques concretes i un sabor inimitable. I són el resultat de l’estreta relació existent entre el producte, l’entorn geogràfic, el saber fer i el talent humà.

Qui

La Federació Catalana DOP – IGP

És una entitat sense ànim de lucre que agrupa la majoria dels Consells Reguladors DOP – IGP de Catalunya. Això representa més de 260 empreses, una gran majoria de les quals són cooperatives que, a la vegada, donen ocupació a prop de 4.000 persones. A partir de la feina de 20.500 agricultors i ramaders que produeixen i elaboren aquests aliments, representen aquests productes que han obtingut la màxima certificació de qualitat que concedeix la Unió Europea a un aliment.

 

 

On

A TV3 i el canal 3/24

La campanya, dissenyada per l’empresa de comunicació Anïmae, consta d’un espot principal de 35 segons protagonitzat per la pastissera i copresentadora del programa Cuines de TV3, Gessamí Caramés, que s’ha convertit en l’ambaixadora d’aquests productes alimentaris autòctons, excepcionals i únics per la seva alta qualitat. Aprofitant l’inici de la campanya de Nadal, s’han editat diversos vídeos amb combinacions d’imatges del principal que s’emetran fins al 12 de desembre en diferents espais de TV3 i el canal 3/24, a més de mitjans de referència en línia.

 

Per saber-ne més

IGP Pollastre i Capó del Prat

Del 17 al 19 de desembre, la Granja de la Ricarda, al Prat de Llobregat, i el seu entorn acollirà una nova edició presencial de la Fira Avícola de la Raça Prat, un esdeveniment de referència a Catalunya per on es preveu que passin prop de 80.000 persones per gaudir d’una d’àmplia oferta gastronòmica, comercial, cultural i lúdica.

A l’espera que es desvetllin tots els detalls de la cita per excel·lència amb el pollastre Pota Blava, el passat mes de novembre es presentava el cartell d’aquesta edició, la 48ena, en un acte celebrat a Torre Muntadas. La imatge d’enguany de la fira és, com el pollastre que la protagonitza, un producte “quilòmetre zero”, obra de Tinta Fina, el nom artístic de Núria Inés, una artista pratenca molt vinculada a la cultura i les entitats locals. L’artista s’ha inspirat en la tradició rajolaire de les cultures de l’arc mediterrani per desenvolupar-lo creant uns originals que recreen imatges de la ciutat, el Pota Blava i les carxofes i que també es reproduiran en dos cartells més, la imatge de la Mostra d’Entitats i la de l’Espai Gastronòmic.

L’esdeveniment doncs, un dels més importants de la ciutat llobregatenca, serà de nou un punt de retrobament ciutadà al voltant del Pota Blava, la Carxofa Prat i els productes de proximitat. La fira posa en valor la importància de preservar el territori i protegir zones com el Parc Agrari del Baix Llobregat, on es conreen productes emblemàtics de la gastronomia local i els espais naturals del Delta, en un any en què la preservació d’aquests espais ha estat objecte d’un ampli debat.

presentaciocartellfira2
Presentació del cartell de la 48ena Fira Avícola de la Raça Prat.

IGP Gall del Penedès

Per la seva banda, els dies 18 i 19 de desembre el parc de Sant Julià de Vilafranca del Penedès s’omplirà d’aviram de pagès, galls, pollastres, capons i ànecs, gastronomia i vins de qualitat per celebrar la 357a edició de la Fira del Gall, que recupera el format habitual i incorpora nous espais.

L’històric esdeveniment inclourà tots els espais tradicionals (Mercat d’Aviram, la Mostra Gastronòmica, el Celler Penedès i el Mercat d’Artesania) i novetats com el Celler Penedès – Winebar, on es podran tastar els vins d’una vintena de cellers de la DO Penedès, o la plaça de la Gastrobotiga, on es podran adquirir els plats de la fira gastronòmica, una quinzena, així com el Gall del Penedès amb IGP sacrificat, a punt per ser cuinat.

Un dels altres punts a destacar de la Fira del Gall 2021 és el Campionat d’Espanya d’avicultura, columbicultura i cunicultura de raça, que portarà gairebé 2.000 animals al recinte Firal de la capital de la capital de l’Alt Penedès. En l’apartat de concursos, per aquesta edició també s’ha programat el XIIè Concurs de Raça Gallines Penedesenca Memorial Amadeu Francesch i el VIè Concurs del millor color de closca d’ou de la Gallina Penedesenca.

Com en altres edicions, la fira comptarà amb diverses activitats complementàries, com la Mostra de Bestiari Festiu de Ploma, que enguany arriba a la XXIVa edició, i entrarà als restaurants vilafranquins: del 9 de desembre al 6 de gener, 12 establiments oferiran plats elaborats amb Gall del Penedès que es podrà maridar amb vins de la DO Penedès.

La Fira del Gall 2021 s’inaugurarà el dimecres 15 de desembre a les 20h a l’auditori del Vinseum, amb aforament limitat. La periodista gastronòmica Tana Collados serà l’encarregada de pronunciar el pregó d’aquesta edició tan especial.

Presentació de la Fira del Gall 2021.

Nova campanya IGP Calçot de Valls

El passat mes d’octubre, la IGP Calçot de Valls va reunir tots els colliters de Calçot de Valls al Restaurant Masia del Pla del Pla de Santa Maria per celebrar la seva Assemblea General després de dos anys de no poder-la convocar a causa de la COVID-19.

Durant l’acte es va fer una valoració de les últimes dues collites que es van veure afectades per l’actual situació de pandèmia sanitària. La collita del 2019-2020 va quedar interrompuda pel Decret d’estat d’alarma la qual cosa va comportar unes pèrdues directes del 25%. Degut a aquesta davallada i a les mesures sanitàries implantades, la campanya 2020-2021 va començar amb molta incertesa, però les campanyes de promoció i foment del consum als domicilis impulsades des de la IGP van contribuir a mantenir la seva comercialització. 

Quant a la collita d’enguany, es preveu que s’assoleixin els 20 milions d’unitats de calçots, i s’espera amb optimisme un increment del seu consum, en relació amb les anteriors campanyes, davant una millora de la situació de pandèmia que ha permès relaxar les mesures sanitàries i tornar a realitzar les tradicionals calçotades amb la família i les amistats.

Per cert que, la temporada del calçot ja està inaugurada oficialment. L’ actor Quim Masferrer (a la foto) va ser l’encarregat enguany d’arrencar la primera ceba dolça de la nova campanya i va ser nomenat Amic de la Calçotada de Valls 2021.

La instantània forma part de la 8a Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls. Memorial Àngel Solé, que ret homenatge a la trajectòria, compromís amb els productes de la terra, amor per la gastronomia i recerca de l’excel·lència en aquest camp al desaparegut cuiner vallenc.

calcot_quim masferrer
L’actor Quim Masferrer va arrencar el primer Calçot de Valls de la nova temporada.

El millor Pa de Pagès Català de la IGP

També el passat mes d’octubre es va celebrar la setena edició del concurs ‘Millor Pa de Pagès Català 2021’, un certamen que convoca el Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català per a donar a conèixer la professionalitat dels flequers i flequeres integrats a la IGP Pa de Pagès Català, l’únic pa que té a Catalunya el segell de màxima qualitat que reconeix la Unió Europea.

En aquesta ocasió, Andreu Galceran, de 36 anys i des de fa una dècada al capdavant de l’obrador de Cal Mosso, fundada el 1883 al municipi maresmenc de Vilassar de Dalt va ser proclamat guanyador del concurs en un acte celebrat a l’Auditori Convent dels Caputxins de Figueres, la capital de l’Alt Empordà.

Galceran, sisena generació de la fleca familiar, es va endur un premi en metàl·lic de 2.000 euros i una placa acreditativa com a guanyador del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2021, en el qual hi van participar un total de 30 flequers i flequeres del tot el territori.

El jurat de la final va estar format per Agnès Lladó, alcaldessa de Figueres, que va exercir la presidència, pel cuiner Paco Pérez (Restaurant Miramar de Llançà), cinc estrelles Michelin; el periodista gastronòmic Salvador García-Arbós; el guanyador de la final del Concurs de 2019, Andreu Bertran (Forn Mistral, Barcelona) i el president del Consell Regulador, Antoni Figuera.

Durant l’entrega del premi, el president de la Federació Catalana DOP – IGP, Josep Pere Colat, va destacar la bona feina que s’està fent des del Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català, donant visibilitat a un col·lectiu que treballa conjugant tradició i innovació per oferir als consumidors un producte de primera necessitat on la qualitat certificada n’és el seu distintiu. Colat va celebrar també l’aposta de les joves generacions agafant el testimoni de l’experiència a les fleques familiars, fent de la passió per l’elaboració d’aquest producte la seva professió.

Guanyador concurs Andreu Galceran
El forner Andreu Galceran amb el guardó del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2021.

Altres entrades

Segueix-nos!
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.