Tendències gastroalimentàries que han arribat per quedar-se

  • Actualitat alimentària
  • Al món
  • Informació
  • Productes
  • Productors
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 30.12.2020

Què

Del ‘delivery’ al ‘e-commerce’

La nova normalitat imposada per la COVID ha afavorit l’assentament de noves maneres de consumir ja existents, però que han madurat i arrelat amb força al nostre país en els darrers mesos. Tres exemples clars: el servei de ‘menjar a domicili’ (delivery en la seva forma anglesa), el servei de ‘menjar per emportar’ o take away i la compra d’aliments per Internet (e-commerce) o botigues en línia.

Qui

Productors, comerços i consumidors

Aquest 2020, el consumidor s’ha familiaritzat definitivament amb conceptes com bio, traçabilitat, KM0, residu zero, sostenibilitat… així com en fer les seves compres en línia, ja sigui el menú diari o el rebost setmanal. Grans o petits, els negocis que enguany hagin sigut capaços d’avançar-en la digitalització i estiguin fent lliuraments a domicili eficaços sortiran reforçats d’aquesta situació.

On

A Catalunya i al món

A molts, la pandèmia ens ha separat físicament, a nivell local i global, de les nostres destinacions i proveïdors preferits. Però això ens ha generat un desig comú: el voler menjar bé i de manera més responsable. Sembla ser que al 2021, alguns ‘nous vells aliments’ seran grans protagonistes dels plats més ‘innovadors’. Així ho reflecteixen les tendències gastronòmiques.

Per saber-ne més

Els superaliments: oove i cigrons

El rebost català és ple de superfoods. I gràcies al confinament, el consum d’algun d’ells s’ha incrementat considerablement. És el cas de l’oli d’oliva extra verge (oove) que serà una de les tendències saludables i sostenibles del 2021. En algunes cuines i taules mai hem deixat de fer-lo servir, de fet, no n’hi ha hagut cap altre, però en d’altres no ha estat la primera opció més vegades de les desitjades. Per la seva versatilitat, perquè reverteix en les economies locals i rurals, i pels múltiples efectes beneficiosos que té, faries bé de no renunciar-hi.

I ull amb els cigrons! Abans del confinament la compra de llegums en general, i de cigrons en particular, es va disparar com mai. I ara, no els veus per tot arreu? Fixa-t’hi bé perquè trobaràs aquest ingredient en múltiples formes, textures i elaboracions. Hummus, hamburgueses veganes, patates xips, farines, pans… Els cigrons són una alternativa ideal pels intolerants al gluten i pels vegans, a més d’uns espessidors i emulsionants naturals: (re)descobreix el líquid dels pots i/o de la seva cocció!

Cigró d'Oristà
Cigrons d’Oristà: petits, molt gustosos, de pell fina i cocció ràpida

Els aliments ecològics: Biomarket

El passat mes de novembre, Mercabarna posava en marxa el primer mercat majorista d’aliments ecològics d’Espanya i també el primer d’Europa pel que fa a concentració d’empreses hortofructícoles bio.
2.568 m2 de superfície comercial donen cabuda a 21 punts de venda: 16 per a empreses majoristes, 2 per a cooperatives agrícoles i 3 per a empreses majoristes de multi-producte. Així mateix, disposa de 131 m2 destinats a la venda directa dels petits agricultors de proximitat que poden ocupar cada dia l’espai que necessitin, en funció de la collita obtinguda en cada època i moment de l’any. La previsió és que, a finals del primer trimestre del 2021, es destinin també prop de 190 m2 a la venda de productes de proximitat de tots els agricultors de Catalunya.

D’altra banda, el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), la funció del qual és auditar i certificar les empreses que comercialitzen productes agroalimentaris ecològics a Catalunya, també hi disposarà d’un espai, oferint-hi així la seva garantia de qualitat.

Biomarket neix per donar resposta a la creixent demanda de consum a Catalunya d’aquests productes i és un dels principals projectes de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 perquè aposta per una alimentació més saludable i respectuosa amb el medi ambient i, alhora, és un revulsiu per a l’agricultura i el comerç de proximitat.

Interior del nou Biomarket de Mercabarna

La innovació: InnoBaP

Impulsat per Prodeca, en el marc del projecte Interreg MD.net: “When brand meets people”, el programa InnoBaP reconeix i impulsa 5 productes i/o serveis d’empreses agroalimentàries participants al Benvinguts a Pagès 2020, que destaquen pel seu potencial innovador. L’objectiu principal és assistir a aquests productors/es amb eines pràctiques i assessorament individualitzat per a promoure el potencial dels seus productes i explotacions agràries. En aquest sentit, se’ls hi ha proporcionat suport en l’anàlisi i millora de la seva competitivitat i perspectives de comercialització/internacionalització durant l’any 2021.

Els cinc escollits han estat: Pommy House, al Montsià, empresa especialitzada en la producció de magranes de varietats primerenques i residu zero, que compta amb un sistema informàtic pioner per garantir la traçabilitat de la producció; Aromis de la Conca, a la Conca de Barberà, que ha recuperat el conreu del safrà a Catalunya 100 anys després de la seva desaparició; Lo Caragol de la Serra, a Les Garrigues, una explotació dedicada a la cria i engreix de cargols que aplica un model singular replicant unes condicions molt similars a les del medi natural; Fructumcat, a la Noguera, quarta generació de pagesos que treballen la terra a partir d’una agricultura sostenible, amb criteris de producció integrada i en què es mantenen el cicles lunars de la biodinàmica tradicionals de principis de segle XX; i Castanya de Viladrau o el Centre de Manipulació de la Castanya, a Osona, que treballa i dona protagonisme a aquest producte de manera exclusiva durant tot l’any amb un procés totalment natural.

Troba més informació a: https://benvingutsapages.cat/es/innobap/

Detall de l’explotació helicícola Lo Caragol de la Serra

Altres entrades

Segueix-nos!
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.