Encara hi ha molts interrogants sobre quines seran les restriccions en vigor per Setmana Santa a Catalunya i com afectaran la mobilitat. Per si no teniu pensat sortir del vostre municipi o per si hi ha confinaments comarcals i/o perimetrals, recordeu: el turisme enogastronòmic també es pot practicar des de casa!
Que treballen al sector agrícola, editorial, gastronòmic, turístic, forestal… presenten diferents documents en diferents formats perquè puguem ‘viatjar’ i (re)descobrir indrets de platja i d’interior, l’història, les tradicions, la cuina i el present futur del nostre món.
A la teva llibreria de confiança, físicament o en línia, al quiosc del teu barri, a la xarxa… Hi ha moltes maneres de consumir però cal que ho fem de manera conscient, és a dir, amb criteri. Podem afavorir l’economia local a l’hora de comprar un llibre o una revista? Fem-ho!
Imatge de portada: Twitter de Catalunya Experience
El barceloní Jordi Tresserras, expert en arqueologia i història de l’alimentació, patrimoni agroalimentari, gastroregions, turisme cultural i gastronòmic, i un dels fundadors del Museu de la Cuina de la Costa Catalana de Tossa de Mar, entre altres mèrits i activitats, ha dut a terme un dels estudis més complets de la cuina de mar i muntanya de la Costa Brava, té forma de llibre i l’ha editat Farell Editors.
Per què el recomanem? Perquè retrata un territori força desconegut gastronòmicament i perquè la major part de receptes que conté provenen de receptaris personals, manuscrits o de transmissió oral.
“Es tracta del cuinar i menjar de Blanes, Lloret, Tossa dels últims 200 anys, i de la seva transformació i evolució. Quan el llegiu, retornareu al passat amb les històries culinàries del seu interior; amb històries de casa, d’antigues fondes i restaurants, de mariners i pescadors, de tavernes i hotels, de l’inici del turisme, de masies de marina, dels tapers i de la cuina de la gent de bosc…”, escriu al pròleg Ramon Ramos i Argimon.
No podem estar més d’acord.
Pocs dies després del Dia Internacional dels Boscos, recomanar-vos dues ‘escapades’ accessibles i evocadores a aquests espais. D’una banda, el primer número d’Arrels, revista trimestral per llegir (i mirar) amb tranquil·litat, que dedica el seu dossier central al bosc i als seus veïns. Entrevistes i reportatges que us descobriran les persones, les idees, les iniciatives i els paisatges d’aquest món que torna.
L’altra, el vídeo de la campanya “Tenim cura dels boscos”, difós per PEFC Catalunya, per visibilitzar el treball dels silvicultors, gestors i empreses de la cadena de valor forestal i la seva important funció en la societat per preservar no només els boscos, la seva multifuncionalitat i biodiversitat, sinó també valors tan importants com la tradició, el desenvolupament rural, la contribució al repte demogràfic i la innovació.
Dit d’una altra manera, per comunicar els beneficis que els boscos i la seva biodiversitat aporten a la societat i al planeta i per recordar-nos que cal preservar-los mitjançant la seva gestió sostenible i les activitats humanes que promoguin el desenvolupament sostenible.
Si hi ha uns territoris compromesos amb el desenvolupament sostenible són les Reserves de la Biosfera. I una de la més propera a Catalunya és l’illa balear de Menorca, amb la que compartim molts vincles, entre ells, la candidatura a Regió Europea de la Gastronomia.
Per difondre els seus encants i les accions que s’organitzaran al 2022 al voltant d’aquesta distinció, i fruit de la col·laboració públic-privada entre diverses entitats menorquines, han llençat Oliaigua, una revista interactiva, de periodicitat trimestral, que pren el seu nom d’un dels plats més tradicionals de l’illa, i que busca donar suport als productors i als restauradors locals donant a conèixer les seves sinergies.
Editada per Esguard Publicacions, i apadrinada pel xef català Joan Roca (El Celler de Can Roca), es pot obtenir gratuïtament a les principals plataformes de descàrrega d’aplicacions mòbils en tres idiomes, català, castellà i anglès. Podeu accedir al contingut descarregant-vos l’aplicació de la revista a un dispositiu mòbil o tablet o a través de les webs www.madeinmenorca.org i www.cime.es (Consell Insular de Menorca).