Autora: Carme Gasull
Confiança, qualitat i proximitat són només alguns dels valors que defineixen aquesta fira que, després de 8 anys, segueix sent un referent amb un gran èxit de públic i d’expositors. Un esdeveniment que aposta per la producció ecològica i que també promou la relació directa entre els productors del territori —més de 60 en aquesta edició— i un públic gurmet i professional que veuen Orígens com un espai idoni per descobrir noves propostes sense intermediaris.
Poden interactuar de manera directa gràcies a l’acurada selecció d’expositors que es fa cada any tenint en compte la qualitat del producte, el procés d’elaboració i també la presència equitativa a la fira de tots els sectors d’alimentació i procedència. Si visites la fira podràs descobrir-hi, tastar i comprar carn i embotits, làctics, vegetals (horta i fruita), mel i melmelades, dolç i fleca, oli i fruits secs, begudes alcohòliques i no alcohòliques i altres productes com arròs, pasta, llavors o bolets, per citar-ne alguns. A la Gastroteca hi trobaràs tots els participants juntament amb tota la informació sobre els productes IGP/DOP!
Al carrer Madrid número 2 de la capital de la Garrotxa. Tot i que Orígens també es viu a la ciutat, amb l’organització d’un seguit d’activitats paral·leles, entre elles, el concert-presentació de la temporada de Nadal de Ferrer Xocolata a càrrec del grup vocal IncCrescendo el divendres 19 de novembre a les 19h o el festival del foc i de la llum, Lluèrnia, que fins el 27 de novembre es concentrarà al voltant del riu Fluvià, des del Bosc de Tosca fins al barri de Sant Miquel. Consulta totes les activitats Orígens ‘A la Ciutat’, aquí.
Productes i productors
Embotits tradicionals i singulars de la Garrotxa, ‘productes d’altura’ del Pirineu’, ‘aliments excel·lents’ del mar i la muntanya de Girona, formatges artesans, kombutxes… Aquestes són algunes de la trentena de menges i bevendes catalanes que s’hi exposaran i que es podran tastar. I és que, a més de l’espai firal, Orígens compta amb aules de cuina i degustació.
Igualment, la fira promou la participació de territoris convidats que hi aporten també el seu rebost, és el cas de Menorca, Regió Europea de la Gastronomia 2022 que, de la mà de sis productors, faran ‘viatjar’ els visitants d’Olot a l’illa balear. Des de formatges i embotits fins a ginebra, croquetes o dolços, tots aquests productes es podran degustar diumenge, de 17 a 17.45h., a l’Aula Tast. Consulta la programació completa, aquí.
Per últim, un any més, forners d’arreu presentaran les seves coques i un jurat especialitzat s’encarregarà de determinar, dissabte 20 de novembre a la tarda, quina és la millor coca dolça i salada. El premi consistirà en un lot de 300 quilos d’ És Farina de Girona per al guanyador de cada categoria. En l’apartat guardons, no hi faltarà tampoc una nova edició del Premi al Millor Producte i al Millor Estand d’Orígens 2021.
Més activitats
A l’Aula de Cuina s’han programat un seguit de demostracions en directe de la mà de reconeguts professionals d’arreu del territori durant tot el cap de setmana. Pren nota:
Dissabte 20
11.45 – 12.30h. Jordi Garrido (Soca-Rel, Llofriu)
Arrossos empordanesos a l’estil valencià
13.00 – 13.45h. Adrià Bou (Terram, Girona)
Plats de mar i muntanya al cor de Girona
17.00 – 17.45h. Susana Aragón (Cèntric Gastro, El Prat de Llobregat)
Cuina del Parc Agrari del Baix Llobregat
18.00 – 18.45h. Ferran Pont (Quinze Ous, Les Preses)
Cuina garrotxina amb accent basc
19.00 – 20.00h. Martina, Clara i Carlota Puigvert Puigdevall (Les Cols **, Olot)
Horitzó verd i sostenible
Diumenge 21
11.15 – 12.00h. Joan Carles Sánchez (Es Portal, Pals)
La cuina de l’arròs de Pals
12.15 – 13.00h. David de Coca (Sa Llagosta, Fornells. Menorca)
La millor cuina marinera de Menorca
13.15 – 14.00h. Riccardo Radice i Giulia Gabriele (Fishology, Barcelona)
Candidat a Cuiner 2021 Gastronomic Forum Barcelona
La xarcuteria del mar
16.45 – 17.30h. Marc Ribas (Gastronomia Brutal)
Tapes, plats i platillos de cuina catalana
17.30 – 18.00h. Presentació de la plataforma digital Delit. DinàmiG
Delit, el portal en línia de gastronomia de la Garrotxa
18.00 – 18.45h. Toni Izquierdo (Mas dels Arcs, Palamós)
Mar i muntanya, la cuina del sofregit. Girona Excel·lent
19.00 – 19.45h. Isabel i Jordi Juncà (Ca l’Enric*, Vall de Bianya)
Cuina d’abans i d’avui a la Vall de Bianya
Orígens en 5 tips
1) El preu de l’entrada a la fira és de 5€ i inclou 5 tiquets de degustació. Els menors de 16 anys no paguen entrada.
2) A més, a l’Aula de Tast podràs tastar diferents productes, en alguns casos, amb maridatges. L’accés a la mateixa té un cost d’1 euro. Les inscripcions per a aquest espai es realitzaran a l’entrada de la fira.
3) Les demostracions de cuina en directe són gratuïtes.
4) A Orígens també podràs comprar directament al productor.
5) L’horari de la fira serà de les 10 del matí a les 9 del vespre, el dissabte 20 de novembre, i des de les 10 del matí a les 8 del vespre, el diumenge 21.