Cap a un consum més ètic i sostenible

  • Actualitat alimentària
  • Al món
  • Informació
  • On Comprar
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 17.03.2021

Què

Delivery i take away

Aquests dos serveis han estat, per a molts restaurants, una via per mantenir els seus negocis en temps de pandèmia i, per a la població, una manera de continuar gaudint d’experiències gastronòmiques i de trencar la rutina de les restriccions. Però, a mesura que aquesta pràctica s’estén creix la preocupació per la sostenibilitat. T’amoïna?

Qui

Tu, ella, nosaltres

Si com a establiment i com a consumidor comences a tenir consciència que és tan important el contingut com el continent del menjar que cuines, t’emportes i/o et porten a casa, hauràs avançat un pas cap a la sostenibilitat. Hi ha moltes alternatives als envasos de plàstic d’un sol ús. Des d’una llauna d’alumini, que es pot reciclar infinites vegades sense perdre qualitat, fins a recipients 100% biodegradables i compostables.

 

On

Dels restaurants a casa

Si afrontes aquest debat segur que també et preocupen les condicions laborals de les persones que transporten el menjar. Existeixen cooperatives de missatgeria ètica i sostenible que s’encarreguen de lliurar-lo tot i garantint que es compleixen tots els drets laborals dels ‘riders’, nom amb el qual es coneixen els repartidors. I cada vegada hi ha més restaurants i clients que comparteixen valors socials i mediambientals amb ells. Sigues un/a d’ells!

Per saber-ne més

Comprar, cuinar i menjar per preservar el planeta

“Estem en un moment crucial en què les nostres accions són clau i han de canviar. Si som conscients d’això i disposem de coneixements sobre com menjar millor, hauríem de ser capaços de revertir l’escalfament global. Podem provocar un canvi des de la cuina i a través dels aliments que mengem”.

Aquestes reflexions que compartim formen part de la novetat editorial ‘Alimentació sostenible. Comprar, cuinar i menjar per preservar el planeta’, de l’ecoxef, escriptor i activista mediambiental Tom Hunt (Cinco Tintas, 2021) que pretén ajudar-nos a aconseguir-ho tant si estem a la cuina de casa nostra com si som professionals de la restauració.

“Què és una dieta sostenible?”, ens pregunta l’autor. Ell mateix respon a lectores i lectors amb un manifest titulat ‘De l’arrel al fruit’ que mostra com podem donar suport a un sistema d’alimentació deliciós, biodivers i regenerador, proporcionant-nos habilitats, coneixements i receptes inspiradors per comprar, cuinar i menjar d’una manera sostenible.

Coberta del llibre ‘Alimentació sostenible’ de Tom Hunt.

Materials per a l’hostaleria contemporània

Ets restaurador/a i vols consumir de manera conscient? Hi ha empreses amb un fort compromís amb el medi ambient que et poden ajudar, com Bionatic Spain, Ecoologic i InimiTable, aquesta última creada fa tres anys per Chiara Bombardi, copropietària del restaurant Rasoterra de Barcelona, amb altres socis.

“Per la nostra presència en el món de la gastronomia encara té més raó de ser aquest projecte a través del qual busquem, per tot el món, elements de tableware, kitchenware, material per a pizzeries i articles d’un sol ús amb personalitat; seleccionem els elements que responen a les exigències dels professionals i els distribuïm des del nostre showroom, on cobrim totes les necessitats dels professionals de l’hostaleria, incloses les empreses de catering i esdeveniments”, explica la integrant del col·lectiu Slow Food.

De fet, entre els seus clients, s’hi compten un gran nombre d’establiments que pertanyen a la branca catalana del col·lectiu internacional com Verat i Lluerna Restaurant (Santa Coloma de Gramenet), La Taverna del Ciri (Terrassa), Cèntric Gastro (El Prat de Llobregat), La Salseta (Sitges), El Gat Blau i L’Artesana Poblenou (Barcelona) així como nombroses rostisseries i pizzeries de Catalunya.

Alguns dels envasos sostenibles que comercialitza InimiTable.

‘Mou-te pel Zero!’

L’Ajuntament d’Alella, juntament amb els del Masnou i Teià, han posat en marxa la campanya Mou-te pel Zero!, una iniciativa pionera a Catalunya que té per objectius promoure la reducció de residus i impulsar el comerç local. El projecte es basa en una combinació d’experiències de joc a través de les quals es pretén aconseguir que la ciutadania, els establiments i les empreses incorporin noves pràctiques de consum sostenible, incentinvant l’economia circular i el consum local per avançar cap a una societat de residu zero.

La idea és que aquestes accions es vagin incorporant com a hàbits quotidians amb l’objectiu final que el municipi redueixi la seva petjada de carboni. S’hi pot participar a través d’una app que es pot descarregar al web del projecte i mitjançant un fulletó que es pot aconseguir als comerços que hi col·laboren i que el venedor o venedora segellarà a usuaris i usuàries per cada repte aconseguit. Així mateix, a cadascun se’ls hi proposarà un itinerari de reptes adient al seu perfil, de manera que el joc progressarà de nivell a mesura que els superi. El mètode combina l’aprenentatge lúdic amb l’assumpció d’hàbits respectuosos amb el medi ambient i beneficiosos amb el teixit comercial local.

Entre les persones participants, i de manera bimensual, es sortejaran premis que ajuden a la reducció de residus o recompenses, com ara entrades i descomptes en activitats culturals i lúdiques que s’organitzin a Alella o la comarca del Maresme fins al 15 de març de 2022.

* La imatge de la campanya és la imatge que obre aquest post.

Altres entrades

Segueix-nos!
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.