Autora: Carme Melià
El calamar és un mol·lusc amb un esquelet en forma de peça plana i prima unida al cos que es pesca habitualment al litoral Mediterrani. És un ingredient marí ric en iode, calci i fòsfor, baix en greix i calories, molt apreciat a la cuina, no només pel seu sabor i textura, sinó també perquè no té closca ni espines. A les nostres costes, n’hi ha un amb nom propi: el calamar d’Arenys, un producte gastronòmic de quilòmetre zero que s’ha convertit en un element singular de la cuina d’aquesta població amb unes jornades gastronòmiques pròpies. Es tracta d’un cefalòpode de primera qualitat que es pesca a una profunditat d’entre 20 i 30 metres pel mètode de potera i es comercialitza a la Llotja del mateix municipi maresmenc. Hi ha calamars de mida gran, de 30 a 60 centímetres, i de mida més petita, que s’anomenen calamarsets.
El calamar d’Arenys o de potera és el protagonista de les Jornades Gastronòmiques Calamarenys que, des de fa 27 anys, se celebren en diferents restaurants del municipi. Durant tot un mes, Arenys de Mar esdevé la capital gastronòmica del Maresme, posant en valor un producte de mar i de temporada. Els establiments participants ofereixen un tast de la cultura marinera i de la tradició culinària de la vila, per mitjà d’un ingredient de proximitat: el calamar que es pesca al seu litoral. No només s’ofereixen menús on el cefalòpode és el protagonista principal, sinó que també hi ha un complet programa d’activitats per complementar la visita a Arenys: passejades pel port, sortides en golondrines, visites guiades per la població, itineraris de natura, xerrades… Consulta totes les opcions disponibles en aquest enllaç.
Les Jornades Gastronòmiques Calamarenys tenen lloc del 15 d’octubre al 15 de novembre a tots els restaurants participants en la campanya, però el dia gran de la iniciativa és el divendres 21 d’octubre, quan té lloc la Mostra Gastronòmica del Calamarenys a la Llotja Vella del Port d’Arenys. Diferents establiments del municipi ofereixen la possibilitat de tastar en format tapa alguns dels plats elaborats amb el calamar local. Els tiquets es poden comprar el mateix dia al recinte de la mostra. Una proposta similar, però en aquest cas al Mercat Municipal, té lloc el vespre de divendres 28, quan paradistes i restauradors de la vila ofereixen tapes de calamars, dolços, vi i cava a preus populars.
Farcits, a l’andalusa, en la seva tinta, fregits, a la bruta, amb pèsols de Llavaneres, amb ceba, en entrepà… i a la romana, és clar! Els calamars accepten molts tipus de coccions i són presents en moltes receptes. I no és d’estranyar, perquè la seva carn és tendra i gustosa, sempre que els coguis adequadament: o molta estona a foc suau (estofats, per exemple) o ben poqueta a foc fort (volta i volta a la planxa). Podem dir, doncs, que el calamar no té terme mig, però tampoc espines ni closca! Tot un luxe per a cuiners i comensals, ja que en facilita la preparació dels plats i els fa més fàcils de menjar.
En termes generals, el calamar és un ingredient que sol agradar, però sabem de bona tinta que al nostre litoral hi ha un lloc on n’estan especialment enamorats d’aquest ingredient mariner. Sí, parlem d’Arenys de Mar, al Maresme. I n’estan encaterinats per dos motius: per tradició pesquera i per tradició culinària. I no és per menys, ja que aquest mol·lusc, que viu a les zones d’algues al davant de la costa, el pesquen amb potera, un mètode ecològic que respecta molt més l’entorn, en contraposició a la pesca d’arrossegament, i que sobretot realça el producte final a l’hora de cuinar-lo. Per això, molts recomanen menjar-lo simplement passat per la planxa, de manera que el producte pugui excel·lir i deixar al descobert tot el gust i textura. Ummm, ja se’ns fa la boca aigua…
Si vols tastar diferents plats amb aquest calamar com a protagonista, no et caldrà suar tinta a la cuina. A Arenys de Mar mateix t’ho posen fàcil amb les Jornades Gastronòmiques Calamarenys, que enguany arriben a la 27a edició. Del 15 d’octubre al 15 de novembre, pots degustar una gran quantitat de propostes culinàries en diferents restaurants del municipi elaborades amb calamar pescat a la zona.
D’aquesta manera, durant tot un mes Arenys de Mar esdevé la capital gastronòmica del Maresme, posant en valor un ingredient marí i de temporada, amb un tast de la cultura marinera i la tradició culinària d’un aliment de proximitat, de quilòmetre zero (o hauríem de dir d’onada zero?).
Amb el Calamarenys, el calamar d’Arenys és el protagonista durant tot el mes als menús i les cartes de molts restaurants del municipi -i alguns d’altres localitats del Maresme-, i en especial durant la mostra, el 21 d’octubre, a la Llotja Vella del Port, on se’n poden tastar tapes fetes amb calamar. A més a més, els caps de setmana s’ofereix tota una sèrie d’activitats paral·leles, com ara itineraris de natura, coneixement de l’activitat portuària, degustació de tapes al mercat, contes, xerrades i divulgació científica. Fins i tot pots participar en una subhasta de peix al Centre Cultural Calisay: on es reprodueix la manera com se subhastava anys enrere el peix posant les peces en cistelles de vímet, amb un venedor que va cantant els preus fins que algú les compra.
Però, si el que t’agrada és cuinar, cap problema. Aquí et donem la recepta per preparar uns calamars farcits boníssims i molts fàcils de preparar. Ara, si el que es tracta és de pescar-los, això ja pot ser una mica més complicat i caldrà tenir paciència. L’època de pesca del calamar d’Arenys comença a finals de setembre (la temporada s’allarga fins al mes de novembre-desembre, aproximadament) i es fa amb l’anomenada tècnica de potera. Una tècnica que requereix, com dèiem, una mica de paciència i nocturnitat. És, però, un mètode ecològic, ja que no és tan invasiu com la pesca d’arrossegament.
La pesca amb potera es du a terme amb un instrument vertical format per una corona d’hams no mortals que es llença al fons del mar, durant la nit. Els pescadors surten després de la posta de sol i, amb l’ajuda de llums artificials se situen a una profunditat d’entre 20 i 30 metres, idònia per a la captura del calamar. Un cop capturats, els calamars es comercialitzen a la Llotja d’Arenys de Mar. Els calamars de potera, com que no són arrosegats per xarxes, queden nets de sorra i fang, i amb la pell intacta. La seva carn té una textura diferent, és de color blanc i té un gust especial, amb un toc dolcenc.
Els exemplars habituals són petits (calamarsets) o mitjans (fins a 60 cm), lluny dels calamars gegants (els poc coneguts kraken, que viuen en grans profunditats marines d’altres latituds) i que poden arribar fins al 13 metres de llarg i la mitja tona de pes. T’imagines quants plats de calamars a la romana se’n podrien fer?