Autora: Carme Melià
Les espècies de peix blau capturades al litoral tarragoní emparades amb aquesta certificació són: sardina, seitó, verat, bis, boga i sorell. Són peixos de classe extra, capturats amb mètodes de pesca artesans -per encerclament- a la nit. La mida dels peixos està regulada i controlada per tal d’evitar la pesca d’exemplars immadurs i per poder gaudir de la marca Q de qualitat alimentària, certificació que atorga la Generalitat de Catalunya a un producte que compleix les normatives vigents de qualitat.
El peix blau de Tarragona es pesca al Golf de Sant Jordi, des del coll de Balaguer fins al cap de Tortosa. Es ven a peixateries de tot Catalunya, es presenta en caixes no recuperables, de forma rectangular i amb una cabuda màxima de 6 kg, etiquetades amb el logotip de la marca Q i el de la confraria de pescadors de Tarragona.
Com les bicicletes de la pel·lícula de Jaime Chávarri, el peix blau és per a l’estiu. Tot i que se’n pot trobar tot l’any, de maig a setembre és quan els peixos blaus acumulen més greix, són més gustosos i tenen un valor nutritiu més alt.
Quan parlem de peix blau, parlem d’una àmplia família d’espècies que tenen en comú, no sols el color blavós de les escates, sinó un alta proporció de greix (entre el 5 i l’11%) que els diferencia dels anomenats peixos blancs, amb un índex de greix per sota del 5%. Es tracta, a més, d’un greix insaturat, del tipus omega-3, beneficiós per a l’organisme. I, per si això no fos suficient, el consum de peix blau és una bona font de proteïnes de qualitat, vitamines i minerals, sobretot fòsfor i iode, i -com a cirereta d’aquest pastís mariner- aporta poques calories. Vaja, un aliment rodó!
La denominació ‘peix blau’ engloba moltes espècies diferents, amb germans, cosins i parents diversos: des de la tonyina al peix espasa, passant pel salmó i el sorell, entre molts altres. Però les captures reconegudes com a peix blau de Tarragona són la sardina, el seitó, el sorell, la cavalla, el bis i la boga. Són peixos capturats amb mètodes de pesca artesans a la nit (arts d’encerclament o de la llum), i la mida de les captures està regulada i controlada.
Si vols tastar-los de primera mà, una molt bona oportunitat són les Jornades del Peix Blau de Tarragona, que l’Organització d’Empresaris d’Hostaleria organitza al mes de juny amb l’objectiu promoure la gastronomia a la ciutat a través d’un dels productes insígnies de la seva cuina i de la seva essència marinera. Allà, els podràs degustar en molts dels restaurants de la zona -no només durant les jornades-, però si el que t’agrada més és cuinar-los, continua llegint!
Sí, d’acord, la primera imatge que ens ve al cap quan pensem en peix blau a l’estiu és… una sardinada! Una proposta gastronòmica a l’aire lliure, popular, que fa caliu i ‘perfuma’ l’ambient. Però, no sols vivim de brasa i de sardines. La cuina del peix blau, en general, i del de Tarragona, en particular, és molt més àmplia. Pensa que es recomana menjar, com a mínim, dues racions de peix blau (o peix gras) a la setmana. Per tant, necessitem una bona colla de receptes, com aquestes sardines amb escabetx, que has de preparar sí o sí -si és que encara no ho has fet-, o, per exemple, aquesta coca de recapte amb arengades. Són dues opcions boníssimes! Però, n’hi ha moltes més.
Això sí, amb els peixos blaus, el que s’ha de tenir en compte és que, si els cous massa perderan el greix, que és el que els dóna el gust i l’aroma característics. Perquè és l’alt percentatge de greix el que fa que la seva carn sigui més gustosa i, alhora, ideal per cuinar-la sense que quedi seca. A tot això, cal afegir que, en termes generals, el peix blau té un preu força assequible!
Al receptari català, hi ha moltes propostes per servir-lo a taula, ja sigui a la brasa, fregit, en vinagre o en escabetx, en salsa o en conserva. I a la cuina internacional també trobem moltes idees per gaudir del peix blau de maneres diferents: des del sushi i altres plats japonesos -on el verat, el salmó i la tonyina hi són molt presents-, fins als tàrtars i els cebiches. Tot un món en blau!
Però, si busques tradició, a casa nostra en tenim una de ben saborosa al voltant d’un dels peixos blaus més destacats del litoral que ha donat lloc a un producte gastronòmic excel·lent amb nom i cognoms: l’anxova de l’Escala, aromàtica, saborosa i de gust intens. Ens referim a la tècnica de la salaó, que se la van empescar els antics grecs: una cultura mil·lenària que encara es manté ben jove. Per elaborar-les, només calen anxoves fresques, sal, herbes aromàtiques i espècies. I després es poden fer en salmorra (amb sal i aigua salada) o en oli (l’anxova primer es dessala i després es conserva en oli), es deixen madurar uns 8 mesos i, ja està, llestes per degustar i gaudir del sabor de mar!
D’una manera o d’una altra, l’important és l’aportació nutritiva que proporciona menjar peix blau. Així doncs, tria la varietat que més t’agradi -però, tingues en compte que és millor que sigui de pesca sostenible i de proximitat-, prepara una recepta ben fresca i gaudeix de les vacances a l’aire lliure amb un xut d’omega-3 que t’ajudarà a enfortir les neurones abans de la tornada a la feina!