Tutti, la primera poma del futur

  • Actualitat alimentària
  • Al món
  • Productes
Dilluns 27.11.2023

Catalunya és un país fruiter, amb 50.686 hectàrees conreades, de les quals 9.225ha, el 22%, ho són de poma, una fruita de llarga conservació, que permet menjar-ne tot l’any gràcies a les diferents tècniques d’atmosfera controlada, que manté la qualitat i la frescor sense necessitar productes químics. 

Com recalquen els productors, totes són sempre a punt de ser menjades. Per això, un moment com l’actual que es vetlla tant per la salut, reivindiquen que a tot arreu s’ofereixi fruita o, fins i tot, totes les reunions estiguin presidides per grans safates de fruita, especialment de pomes, de tots colors, convidant la gent a menjar-ne.

Precisament, la poma és a la punta de llança de la recerca agronòmica del país i aquest any se n’ha presentat el primer gran resultat, la nova varietat HOT84A1, batejada Tutti a nivell comercial. Aquesta poma és el primer resultat del programa de millora Hot Climate Partnership (HCP), iniciat el 2001 per estudiar noves varietats adaptades als climes càlids, tant pel que fa a la maduració com al color.  

HCP està participat per l’IRTA, el centre de recerca Plant & Food Research, de Nova Zelanda, i FruitFutur, una associació dels quatre primers grups productors de fruita de Catalunya: Nufri, Actel, Fruits de Ponent i IGP Poma de Girona), i l’empresa VentureFruit, que s’encarregarà de la comercialització d’aquesta i de noves varietats a la resta del món.

Tutti ha de ser el revulsiu de la fruita del país. Ha de ser la poma de moda i la varietat de mode de les pomes. És la poma del futur: ferma, crocant, esclatant, deliciosa, dolceta, molt sucosa i amb la particularitat que es desfà a la boca i no deixa residus ni de polpa ni de pela. Per als tècnics és una poma perfecta, a banda que ve avalada amb assajos de tast amb consumidors de llocs tan diversos i distants com València i Berlín.

La Tutti tindrà un registre de la varietat, que implicarà uns compromisos de qualitat, quantitat i sostenibilitat pels costat dels productors. De la mateixa manera que tots els productors compromesos estaran identificats, només es podran fer noves plantacions amb garanties de rendibilitat.

Actualment, ja hi ha 50 hectàrees de Tutti en producció comercial i es calcula que, el 2025, ja n’hi haurà més de 200 a tot Catalunya.

Autor: Salvador Garcia Arbós

Altres entrades

Segueix-nos!
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.