Autora: Carme Gasull
Moure’s pel territori i tastar-lo de la mateixa manera. És dir, gaudir-ne amb tots els sentits, ajudant a conservar-lo i millorar-lo. Això és el que promouen diferents entitats catalanes i els seus integrants. Perquè és molt més ric menjar productes del territori després de conèixer la seva gent, caminar per les rutes que parlen de la seva història o descobrir-hi qui els produeix, elabora o transforma.
Des dels socis de la marca ‘Tasta Territori’, impulsat per la cooperativa Territori de Masies, que treballa per difondre els valors i el llegat gastronòmic i cultural d’una de les zones més verges i desconegudes de la Catalunya interior a les creadores de ‘Caram Caram’, una empresa de desenvolupament territorial a través d’experiències gastronòmiques amb productes singulars de la terra i els seus productors.
Al Baix Solsonès, la Segarra, l’Anoia, el Bages, el Penedès, el Vallès… vagis on vagis hi trobaràs gent disposada a mantenir i difondre el seu, el nostre, patrimoni alimentari i gastronòmic. Si tens oportunitat, visita’ls, escolta’ls, conversa-hi, compra’ls-hi directament els productes que produeixen, elaboren o transformen…i després, menja’t el territori!
Un “territori de masies”, de pobles immersos en un paisatge i un caràcter modelat per la pagesia durant segles, tranquils i autèntics, on encara es manté la cerca d’un equilibri entre la sostenibilitat ambiental i la sostenibilitat econòmica, que arrela la gent al territori i en facilita la seva preservació.
Per tal de sensibilitzar les persones que visiten la zona d’acció de ‘Tasta Territori’, de promoure el turisme responsable i d’ajudar a divulgar el patrimoni pagès, el paisatge agroforestal i la cultura popular com a valors intangibles, el passat mes de desembre la cooperativa publicava un ‘Decàleg per visitar el territori de manera responsable’ amb punts com ‘Estima’ns com som’, que recorda als visitants que als camps hi ha feina tot l’any, que a l’estiu seguen, i a la tardor llauren i sembren, i que tant els tractors com altres màquines van amb calma.
“Es tracta de no crear-te expectatives de creixement excessives sinó de crear un model d’empresa adequat al model de demanda que hi ha i es vol”, afirma Manel Casanovas, que regenta el restaurant i les cel·les del santuari del Miracle, a Riner. Casanovas també posa en valor la importància estratègica de servir producte local als restaurants de la zona, en tant que “motor econòmic per altres sectors, actuant de dinamització econòmica del territori”.
‘Territori de Masies’ té actualment 55 socis, des de productors agraris com la família que impulsa el Parc de les Olors de Claret, a Torà, passant per establiments de restauració i agroturisme o artesans diversos, entre altres.
“El Tasta Comarca és un servei de subscripció que ofereix una manera única d’experimentar, descobrir i tastar Catalunya i la seva vibrant cultura des de casa. Ara podràs rebre cada dos mesos la selecció d’autèntiques joies gastronòmiques de producció limitada d’una comarca catalana. També coneixeràs de la mà de professionals de la gastronomia receptes especials i coneixeràs les curiositats d’espais molt autèntics.”
Aquesta és una de les propostes de l’empresa ‘Caram Caram’, creada el 2020 per Gemma Muray Domingo i Clara Soler Isart, dues emprenedores motivades per la seva passió per la gastronomia i el món del vi. Muray és graduada en direcció turística i en el curs d’extensió universitària com a sommelier i ha treballat com a cap d’enoturisme en un celler del Penedès. Soler és graduada en comunicació audiovisual, té un màster de direcció de cine de la universitat nordamericana UCLA i ha treballat com a ajudant de direcció en rodatges publicitaris, entre altres.
La seva tasca en donar a conèixer el nostre territori a través d’experiències gastronòmiques amb productes singulars de la terra i els seus productors les va fer mereixedores l’any passat del Premi FuTurisme a l’assoliment dels ODS de l’Agenda 2030, uns guardons impulsats per Barcelona Activa, la Diputació de Barcelona, el Gremi d’Hotels de Barcelona i l’Associació d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe).
Un dels productes agroalimentaris més singulars del territori català és la mongeta del ganxet tal com es mostra i demostra el documental ‘Flor i tavella’, que segueix el seu conreu a la comarca del Vallès (Occidental i Oriental) a través d’alguns dels seus protagonistes.
Des de la sembra fins a la seva tria, la feina de tres anys de Josep Alavedra i Rafel Uyà fa una mirada a l’esforç d’Esteve Rodoreda, Joan Rof, Ramon Casamada, Isidre Molist, Josep Artigas i Isidre Catafal, sis pagesos vallesans que mantenen viu el conreu d’aquest aliment.
‘Flor i Tavella’ forma part del projecte de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès (IPCIV) i compta amb el suport del Consell Comarcal del Vallès Occidental a través del projecte Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, que treballa per la recuperació del patrimoni agrícola de la comarca.
Per cert, que el butlletí de la Xarxa és ple de notícies interessants com aquesta. T’interessen? La subscripció és oberta a tothom. No te’l perdis.
Foto de portada de Nikita Khandelwal a Pexels