S’entén per vi de finca, dins d’una DO, el produït en un entorn determinat i amb característiques pròpies. El nom està notòriament lligat a les vinyes de les quals s’obtenen vins amb característiques qualitatives especials, i que ha de comptar amb l’informe previ del consell regulador corresponent. Serà “vi de finca” o “vi de finca qualificada” en el cas de pertànyer a una Denominació d’Origen Qualificada com és el cas del Priorat.
Actualment hi ha 14 vins de finca qualificada de 10 cellers que tenen vins amb aquesta distinció, concretament dels cellers Clos Mogador, Vall Llach, Mas d’en Gil, Edetària, Vinyes Domènech, Abadal, Heretat Oller del Mas, Jean Leon, Olivardots i Eudald Massana.
El títol l’atorga l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi). Els Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen elaboren un informe previ, que avali la idoneïtat de la candidatura. El director/a de l’INCAVI fa la proposta al conseller/a d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que decideix l’aprovació de la seva concessió.
Fa quasi 20 anys que Catalunya disposa d’una figura que reconeix aquest vincle estret entre “vinya, viticultor, territori i celler”, es tracta del vi de finca qualificada, que representa un dels majors reconeixements que pot assolir un vi català. L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i les denominacions d’origen, s’han unit per promoure que es doni valor al territori a través de vins icònics que parlin de la seva terra, que representin el caràcter de la denominació d’origen i que transmetin la qualitat d’un vi català a la copa.
Ja no es tracta d’una necessitat de partida pel sector vinícola, començant pels pagesos, que han de creure en si mateixos i en les seves virtuts per poder consolidar la figura del vi de qualitat català, sinó també per mostrar que a Catalunya, s’hi troben grans vins icònics del món.
Quins són els requisits?
Un Vi de Finca Qualificada ha de complir amb els requisits que descriu la Llei d’Ordenació Vitivinícola, 15/2002, dels articles 20 al 27 d’un Decret aprovat el 28 de desembre de 2004. El títol exigeix que:
1) Un Vi de Finca Qualificada s’hagi produït en un entorn amb característiques geològiques i climàtiques pròpies d’una finca o parcel·la, que doni unes característiques pròpies especials, singulars i d’una qualitat excepcional.
2) El nom de la finca que donarà nom al Vi de Finca només es podrà utilitzar per designar aquell vi, i no cap altre ampolla, ni cap producte vinícola.
3) Un Vi de Finca segueix sent un vi emparat en els controls de qualitat de cada DO, o en el cas del Priorat, d’una DOQ. Aquest Vi de Finca Qualificada seguirà gaudint de la mateixa protecció que la resta de vins emparats en una DO.
4) L’etiqueta del vi ha de mostrar les paraules “Vi de Finca” de manera ben visible, juntament amb el nom de la DO a la qual pertany.
5) El vi s’ha d’elaborar en un celler ubicat a la mateixa finca o pròxim. En cap cas, en una altra Denominació d’Origen. A més, a nivell administratiu, el titular de les vinyes ha de coincidir amb el nom del titular del celler.
6) Les vinyes i els cellers han de tenir una antiguitat mínima de 5 anys en el registre corresponent de la DO.
7) El rendiment de producció de la vinya ha de ser de com a mínim un 15% inferior al propi de la varietat en aquella DO.
8) El Vi de Finca ha d’haver obtingut una nota superior del comitè de tast respecte d’altres vins que no tenen aquesta categoria.
9) Els controls per certificar l’origen i la traçabilitat del raïm que s’obté per elaborar un Vi de Finca són superiors a la resta. S’imposa des de la vinya a la botiga. Per exemple, inclou “el control de les pràctiques de conreu, pràctiques culturals per millorar la qualitat del raïm, reg i fertirrigació si és el cas, pressió que no facin possible rendiments superiors a 65 litres per cada 100 kg de raïm, etc”.
10) El celler que sol·licita un Vi de Finca ha de tenir una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període superior a 10 anys.
11) L’envelliment d’un Vi de Finca ha de fer-se en bótes de fusta de roure o castanyer amb una cabuda màxima de sis-cents litres.
“Totes les regions de vi tenen els seus vins insígnia, vins icona de Catalunya” Alba Balcells, directora de l’INCAVI, va pronunciar aquestes paraules en el seu discurs del passat 12 de desembre de 2022, en un acte al Palau de Pedralbes de Barcelona, on es va fer el lliurement de les noves distincions de vins de finca. Va afegir que aquests vins són un “vincle del sector amb el seu territori d’origen que aporten prestigi i visibilitat, no només als cellers reconeguts, sinó a tota la regió vitivinícola que som com a país”.
En un article de l’autor Jordi Bes Lozano al portal Conca51 sobre els vins de finca qualificada, destaca que una entrevista amb René Barbier, enòleg i prioratí, el va ajudar a comprendre què representa aquest reconeixement en essència. “Per a mi, hi ha vins boníssims i grans vins. Els boníssims poden ser aquells d’una marca, d’un determinat cupatge i que poden arribar a ser caríssims, però els grans vins han de néixer d’un ADN”. Cal destacar que el vi Clos Mogador de René Barbier, va ser dels primers vins que va obtenir aquesta distinció l’any 2006.
DOQ Priorat
Clos Mogador, del celler Clos Mogador (VFQ des de 2006)
Varietats: garnatxa negra, carinyena, cabernet sauvignon i syrah.
Terrer: En costers i petits bancals, licorella i en secà.
Edat de la vinya: Vinyes velles, algunes més de 80 anys.
Vinificació: 18 mesos en botes de 300 litres i fudre de 2.000 litres.
Mas de la Rosa, del celler Vall Llach (VFQ des de 2013)
Varietats: carinyena.
Terrer: En costers i petits bancals, en vas i en secà.
Edat de la vinya: vinyes centenàries.
Vinificació: Criança de 14 mesos en botes de 300 litres
Clos Fontà, del celler Mas d’en Gil (VFQ des de 2018)
Varietats: garnatxa negre i carinyena.
Terrer: en costers i petits bancals, llicorella i en secà.
Edat de la vinya: ceps plantats des del 1931 fins al 1970.
Vinificació: 14 mesos en botes de 1.500 i 225 litres. Criança en ampolla durant 36 mesos.
Coma Blanca del celler Mas d’en Gil (VFQ des de 2018)
Varietats: garnatxa blanca, macabeu.
Terrer: en costers i petits bancals, llicorella i en secà.
Edat de la vinya: 75-80 anys.
Vinificació: Sis mesos en botes de 500 litres. Criança en botella durant 18 mesos, aproximadament.
DO Penedès
Vinya La Scala, del celler Jean Leon (VFQ des de 2013)
Varietats: cabernet sauvignon.
Terrer: sòls francs (carbonat càlcic alt i lleugerament alcalí) i argilosos, emparrat i en secà.
Edat de la vinya: 59 anys.
Vinificació: Criança de 24 mesos en botes de roure francès i mínim 3 anys en botella.
Le Havre, del celler Jean Leon (VFQ des de 2013)
Varietats: cabernet sauvignon i cabernet Franc.
Terrer: en superfície plana, sòls francs (carbonat càlcic alt i lleugerament alcalí) i argilosos.
Edat de la vinya: 54 anys.
Vinificació: criança de 24 mesos en botes de roure francès i americà i mínim 2 anys en botella al celler.
Vinya Gigi, del celler Jean Leon (VFQ des de 2013)
Varietats: chardonnay.
Terrer: argilós-calcari molt compacte.
Edat de la vinya: 55 anys.
Vinificació: criança de 6 mesos en botes de roure francès i mínim 6 mesos en botella al celler
Vinya Palau, del celler Jean Leon (VFQ des de 2013)
Varietats: Merlot.
Terrer: Es conrea en dos tipus de sòls diferents, una part és argilós-calcari i un altre sorrenc amb presència de graves.
Edat de la vinya: 32 anys.
Vinificació: criança de 12 mesos en botes de roure francès i mínim 6 mesos en botella.
Avi Ton, del celler Eudald Massana Noya (VFQ des de 2022)
Varietats: xarel·lo.
Terrer: Vinyes pròpies d’agricultura ecològica situades a Subirats. El raïm prové de ceps de molt poca producció de vinyes plantades el 1945.
Edat de la vinya: 1945
Vinificació: La fermentació acaba en botes noves de castanyer, criança durant 3 mesos en contacte amb les seves pròpies mares.
DO Pla de Bages
Arnau Oller, del celler Heretat Oller del Mas (VFQ des de 2015)
Varietats: merlot, picapoll negre.
Terrer: en pendents suaus, terrenys franc-argilosos i secà.
Edat de la vinya: mitjana de 27 anys.
Vinificació: botes noves de roure francès d’Allier de 500 litres de 12 mesos. Criança en ampolla de 12 mesos.
3.9, del celler Abadal (VFQ des de 2016)
Varietats: cabernet sauvignon i syrah.
Terrer: terrer franc-argilós amb presència de pedra calcària.
Edat de la vinya: més de 30 anys.
Vinificació: 14 mesos de criança en botes de roure.
DO Monsant
Teixar, del celler Vinyes Domènech (VFQ des de 2015)
Varietats: garnatxa peluda.
Terrer: sòls pedregosos argilós-calcaris, costers de pendent 10-35%.
Edat de la vinya: 70 anys.
Vinificació: llevats espontanis i vinificació en botes de 500 i 300 litres. 14 mesos de criança en botes velles de roure francès.
DO Terra Alta
Mas Edetària Selecció, del celler Edetària (VFQ des de 2020)
Varietats: garnatxa peluda, garnatxa fina i carinyena
Terrer: vinyes en un entorn amb boscos en terra de “còdols”, “tapàs” i “tapàs blanc” segons varietat.
Edat de la vinya: més de 40 anys
Vinificació: Criança de 12 mesos en botes de roure francès de 300 i 500 litres.
DO Empordà
V d’O 2, del celler Vinyes d’Olivardots (VFQ des de 2022)
Varietats: carinyena
Terrer: un terrer de sorra al municipi de Capmany, a l’Alt Empordà, a 90 metres d’altitud.
Edat de la vinya: 1909
Vinificació: criança de 16 mesos en botes de roure francès i embotellat sense filtrar ni clarificar.
El passat desembre, la directora de l’entitat de la vinya i el vi de Catalunya va anunciar que l’entitat té previst incorporar, d’aquí al 2025, com a mínim un vi de finca de cada territori vitivinícola del país. Falta per rebre la distinció vins emparats sota la DO Alella, DO Costers del Segre, DO Conca de Barberà i la DO Tarragona.