L’origen d’aquesta festa tan singular la trobem en una barreja de tradicions i costums d’èpoques diferents. Coincideix el fet que Sant Jordi sigui patró de Catalunya, de manera oficial des de l’any 1456, tot i que se’l venerava ben bé des del segle VIII, amb el costum, també medieval, de celebrar una Fira de roses o “dels Enamorats” al Palau de la Generalitat. A aquestes celebracions més tradicionals s’hi va afegir el Dia del Llibre, instaurat a tot l’Estat espanyol l’any 1926. La celebració literària va acabar fent mixtura amb les tradicions catalanes tot creant una diada de gran acceptació ciutadana.
Diu la llegenda que el patró de Catalunya va ser cavaller abans que sant. Home sant també per a l’islam, els contes orientals el van acompanyar d’una princesa.
El costumista català Joan Amades situà la lluita del cavaller amb un drac ferotge a Montblanc on, per tal d’evitar l’atac de la bèstia als animals de pastura de la vila, es decidí lliurar-li cada dia un dels seus habitants. Quan la dissort va recaure en la filla del rei, Sant Jordi la salvà ferint de mort al drac. I on el drac vessà la seva sang hi nasqué un roser amb roses vermelles.
Des d’aleshores es manté la tradició catalana per la qual els homes lliuren una rosa a la seva estimada. I és per això que, anualment, coincidint amb 23 d’abril, la capital de la Conca de Barberà reviu el seu passat medieval amb multitud d’actes que transporten en el temps al públic assistent.
Tot i no ser un dia festiu, altres viles i ciutats catalanes es preparen enguany per viure aquesta diada de manera festiva després de la suspensió de la celebració a causa de la covid l’any passat. Així, aquest 23 d’abril, les parades de llibres i flors lluiran a diferents espais i conviuran amb activitats pensades especialment per la jornada.
Hotels com el Neri de Barcelona reobrirà les seves portes convidant els barcelonins a inundar la font de la Plaça Sant Felip Neri amb pètals de rosa, i el Llevant de Llafranc organitza un cap de setmana gastroliterari que inclou un menú que recupera els plats que Josep Pla menciona a la seva obra.
Sabies que aquestes dues menges van ser creades i impulsades pel Gremi de Flequers de Barcelona, a partir de la dècada de 1980, per dotar la Diada de Sant Jordi d’especialitats de fleca pròpies?
El pastís de Sant Jordi és un típic pa de pessic, rectangular, però amb més capes de mantega intercalades entre els talls, primets, de pa de pessic. La seva peculiaritat és que no es decora pels costats amb mantega, bocins d’ametlla o de xocolata, sinó que les capes han de semblar fulls d’un llibre. Es guarneix amb sucre cremat o sucre llustre i s’hi grava un Sant Jordi i/o una rosa vermella.
El pa de Sant Jordi té un disseny que representa l’escut de Catalunya, quatre barres vermelles sobre fons groc, i està elaborat amb gran cura a partir de tres pastes: de nous, de sobrassada i de formatge, que el doten de molt sabor i aroma. Per elaborar-lo, es pasten les tres masses amb farina, massa mare, mantega, sucre i sal que es deixen fermentar durant una hora. Després, es laminen les pastes de formatge i de sobrassada que es distribueixen alternativament sobre la pasta de nous. I, finalment, es fornegen.
Per cert que, Miquel Guich, del Forn del Passeig del barri de Sant Andreu de Barcelona, ha guanyat el concurs del millor Pa de Sant Jordi de Catalunya 2021 en una edició en què es confirma el bon nivell dels forners del país. 40 forners professionals i 12 alumnes d’escoles de forners de Catalunya es van presentat a la quarta edició d’un certamen organitzat per l’Obra Social Ernest Verdaguer de la plataforma Panàtics que compta amb el recolzament de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Catalunya. Les peces presentades pels Germans Sistaré, del Forn Sistaré de Reus, i Andreu Bertran, del Forn Mistral de Barcelona, han assolit la segona i la tercera posició, respectivament.
De què tenen gust les roses? Algunes, de galeta i xocolata! Si vols sorprendre a la gent que estimes aquest Sant Jordi regala’ls roses comestibles, com la que elaboren artesanalment, amb ingredients de qualitat i proximitat, des de fa anys a l’obrador social El Rosal de Tàrrega. Un regal que, a més, contribueix a un projecte d’economia social que dona ocupació a persones amb discapacitat o en risc d’exclusió. A la venda a la seva botiga en línia o a diversos punts de venda física del país, consultables al web de l’entitat.
De què tenen gust els llibres? De regalèssia de muntanya, de meleta de romer, de vins i altres alcohols… Tres exemples!
Xisca, que tremoles?, una història entranyable protagonitzada per les ovelles més espavilades i generoses del Pirineu que us permetrà descobrir en família l’ofici de pastor/a, i la vida dels ramats a les muntanyes catalanes. Aquesta novetat editorial, amb il·lustracions de Vanesa Freixa i text de Marina Cabanis, es pot comprar en línia a la botiga virtual de Xisqueta, la marca comercial del projecte de dinamització local que duu a terme l’Obrador Xisqueta, una associació sense ànim de lucre del Pallars Sobirà (Alt Pirineu) nascuda al 2009 amb l’objectiu de pagar un preu just la llana d’ovelles d’aquesta raça d’un seguit de pastors i pastores que encara la conserven.
‘Meleta de romer! Les postres de la Gessa’, un receptari molt dolç editat recentment per Cossetània Edicions, obra de la pastissera i copresentadora del programa de sobretaula ‘Cuines’ de TV3 Gessamí Caramés i amb fotografies de Maria Àngels Torres i Alberto Polo.
‘Alcohols. Aproximació als graus’, de Núria Martínez-Vernis i Martí Sales, una de les noves joies de la col·lecció Envinats, els llibres de petit format que vinculen el món del vi amb les arts i la creació de Vibop Edicions, segell editorial liderat per la periodista alellenca Montse Serra.
D’Alella, el Penedès i Tarragona són els vint-i-sis cellers membres de l’Associació d’Elaboradors de Cava (AECAVA) que, juntament amb quinze editorials, celebraran el dia de la rosa i el llibre obrint les seves portes amb activitats vinculades a la literatura el cap de setmana del 24 i 25 d’abril.
31 noms destacats de la literatura catalana formen el cartell d’aquesta iniciativa única batejada com ‘Sant Jordi als Cellers’ que presentaran les seves novetats en paratges naturals envoltats de vinyes i signaran exemplars dels seus llibres. A més de les presentacions, s’ha programat un nodrit cartell d’activitats complementàries als cellers per a tots els públics, com tastos de vins i caves, visites, maridatges amb xocolates i formatges, aperitius i vermuts, entre altres.
Les activitats compliran totes les mesures sanitàries contra la covid i seran a l’aire lliure i amb places limitades. Per a assistir-hi, cal fer la reserva prèviament contactant el celler o través del formulari de reserves que apareix a la web www.santjordialscellers.com.