Mallart, embotits amb compromís social per a consumidors conscients

  • On Comprar
  • Productes
  • Productors
  • Segells i marques
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 28.09.2022

Autora: Carme Melià

Qui

Mas Albornà Mallart Artesans Xarcuters

La Fundació Mas Albornà, una entitat social creada fa més de 50 anys, es va convertir en una iniciativa social de la centenària Embotits Mallart quan va rebre la proposta de la mateixa família propietària que, arribada la jubilació, havia de tancar el negoci o bé trobar algú que el continués. L’hereu dels Mallart, amb discapacitat intel·lectual, tot i que sempre ha treballat a l’empresa, no tenia les eines suficients per poder gestionar-la ell sol.

Per això, els pares van decidir decidir buscar una alternativa dins el territori i van triar la penedesenca Fundació Mas Albornà per agafar les regnes del negoci a través d’un projecte d’iniciativa social mantenint l’essència i el saber fer de Mallart: d’aquesta manera podien perpetuar el llegat familiar i alhora donar continuïtat laboral al seu fill Ernest.

Què

Els primers embotits socials

A partir del 2018, la Fundació Mas Albornà refunda Mallart i neix Mallart Artesans Xarcuters amb un objectiu de base social, amb un caire més empresarial, un canvi d’imatge, un obrador nou i una inversió potent. Es tracta d’una empresa nova que parteix del procés tradicional de l’elaboració artesana i que manté les arrels. Per això, es redefineix la gamma de productes, amb nous criteris d’elaboració, tot i que es mantenen les mateixes tres famílies de producció: cuits, curats i frescos.

Els embotits s’elaboren amb ingredients naturals, com el porc Ral d’Avinyó, i es fan a mà embotint-los amb tripes naturals i sense utilitzar gluten ni lactosa. Com a novetat, l’empresa també ha començat a fer elaborats amb carn de la varietat Gall del Penedès, certificada, a més, amb una IGP.

On

La Llacuna

Una localitat de la comarca de l’Anoia amb una llarga tradició en l’elaboració d’embotits artesans. D’una banda, perquè està situada a 600 metres d’altura, amb unes condicions geogràfiques i climàtiques que afavoreixen uns vents propicis per a l’assecatge d’aquests productes. De l’altra, per la proximitat al Camí Ral i a la celebració anual de la Fira de Sant Andreu, dos fets que van fer que els llacunencs s’iniciessin en la cria de porcs i l’elaboració d’embotits des de fa molts segles. Des del 1916 i durant cinc generacions, la família Mallart ha elaborat els seus embotits a La Llacuna, on ha continuat ubicada l’empresa un cop traspassada a la Fundació Mas Albornà, amb seu a Vilafranca del Penedès. 

Per saber-ne més

Refundació de Mallart

Embotits i altres productes de xarcuteria artesans, amb tripes naturals i ingredients seleccionats, elaborats amb receptes tradicionals del territori. Qualitat i tradició. Però, a Mas Albornà Mallart Artesans Xarcuters hi han sumat un tercer element que multiplica el valor del producte: la iniciativa social. Amb un ull posat en altres iniciatives socials de gran renom i impacte, el 2018 la Fundació penedesenca Mas Albornà va entomar el repte d’elaborar, per primera vegada en els seus 50 anys de vida, un producte propi: embotits de porc.

Aquesta empresa de serveis que treballa per a la integració social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual, trastorn mental i risc d’exclusió va recollir el llegat i la tradició de la família xarcutera Mallart de La Llacuna per reformular i tirar endavant el negoci aportant-ne el valor afegit del compromís social. La Fundació Mas Albornà ha dut a terme una inversió important i ha creat un obrador propi per posar en marxa una empresa nova que parteix de l’essència de l’antiga, els origens i el sabor de la tradició.

Des d’un xoriço crioll a una botifarró de ceba, passant per un espetec o una sobrassada. Són només quatre exemples -temptadors i saborosos- que proposa Mallart per fer un pas endavant en l’aposta d’una compra conscient i amb compromís social. Però si ets més d’aus que de porc, no pateixis, també tens on triar i, a més, ho pots fer amb uns productes totalment singulars i exclusius: paté, confit, aletes en escabetx i brou tradicional fets amb carn de gall. Del Penedès, és clar.

Tots els embotits s’elaboren a mà i amb productes naturals.

Un projecte d’economia circular

I això és possible, gràcies a un projecte de creació recent i molt novedós. El Consell regulador de la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès es va posar en contacte amb la nova Mallart perquè veia la necessitat de crear nous productes elaborats amb aquesta carn (ferma, saludable, de color fosc i textura sucosa) per poder donar una nova i major sortida a la cria de gall del Penedès, una raça autòctona amb IGP pròpia. Fruit d’aquesta col·laboració -i després d’un any de treball amb la Fundació Alícia per a l’assessorament gastronòmic- neix una gamma d’elaborats IGP Gall del Penedès fets en exclusiva per Mas Albornà / Mallart Artesans Xarcuters en un projecte d’economia circular que uneix territori, cultura i projecte social.

Aquest projecte no només és singular, sinó que també ha tingut molt bona acollida i, de passada, ha rebut diferents reconeixements. El buc insigne de la gamma és el paté rústic de gall del Penedès, un elaborat que no s’havia fet mai abans amb carn d’aquestes aus. Cuinat a la catalana, amb orellanes, panses i pinyons, té un gust que recorda als rostits de festa major, amb una textura melosa però amb cos. De fet, va rebre el Premi Innoforum al gust més original del Fòrum Gastronòmic 2021, a Barcelona.

Paté rústic de gall del Penedès, un elaborat amb gust de premi.

El valor afegit d’una compra conscient

I on els pots comprar? Els embotits i elaborats de Mas Albornà Mallart Artesans Xarcuters es poden trobar en diferents supermercats com Alcampo, Caprabo i Bonpreu; al Club del Gourmet del Corte Inglés i al Mercat de la Boqueria, entre d’altres establiments. També es distribueixen a restaurants de la zona que els fan servir en els seus plats. El repte és ara trobar una cadena de distribució per fer arribar més enllà els primers embotits amb compromís social. Una opció de compra que, segons els responsables de la marca, cada cop és més habitual, ja que hi ha consumidors que volen anar més enllà i volen fer una compra conscient i amb component social.

La Fundació Mas Albornà la formen 425 persones, entre usuaris, patronat, voluntaris i treballadors, d’aquests darrers 260 tenen algun tipus de discapacitat. En el cas concret de Mallart, són vuit persones treballant, tres d’elles amb discapacitat, i la voluntat és continuar formant persones perquè s’incorporin en les diferents fases del procés de producció dels embotits. La fundació treballa des de 1969 per a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, trastorn mental i risc d’exclusió oferint-los serveis i atenció integral a l’Alt Penedès. Mallart els permet continuar fent créixer el projecte, creant noves oportunitats  de feina i millorant la vida de les persones. Una iniciativa social, artesana, de qualitat i saborosa, tot alhora!

L’elaboració dels productes manté l’essència dels orígens i la tradició.

Altres entrades

Segueix-nos!
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.