La gamba i l’escamarlà, el llagostí i les ostres presidiran un piló de taules durant tot el cicle nadalenc. Per això, quan arriba el desembre, la flota pesquera catalana s’aboca al marisc, conscient del creixement d’aquesta demanda. Tot i que el preu, ja de per sí elevat, es dispara, és el producte marí amb més demanda per Nadal, ja que el consumidor té tendència a fer més despesa quan toca fer celebracions.
Les confraries de pescadors han fet una crida a consumir producte capturat a la costa catalana i a reconèixer els seus esforços, a vegades poc valorats, per preservar un bé comú com és l’entorn marí. Precisament, el projecte Pesca Neta és la constatació del compromís dels pescadors a cuidar el recurs marí. Per tot plegat, cal tenir molt present que el consum de peix de proximitat és la manera més directa de donar suport a la continuïtat d’aquest projecte mediambiental. I a donar continuïtat a la pesca mateixa.
A nivell pesquer, la costa catalana es pot dividir en dues zones. En una, del Cap de Creus fins a l’Ametlla de mar, la gamba, l’escamarlà i les espardenyes són el marisc més preuat. En l’altra, el Delta, tenen més referències per a la mariscada, tallarina, dàtils, canyuts i navalles, que complementen els cultius d’ostres i musclos. A més, tot i que tenen menys gamba i escamarlà, al Delta poden presumir del llagostí. El Delta de l’Ebre és més ric amb angula, i tot i que a la Gola del Ter també se’n captura.
En temps nadalenc, els peixos més preuats són el besuc de la taca, el rap, el llobarro i l’orada. Es prefereix el peix de tall, pensant que en les clàssiques sarsueles.
És important tenir en compte la funció social dels pescadors a cuidar aquest mar de tothom per a tothom, amb accions més restrictives que les normatives que se’ls imposen. Justament, van començar a fer vedes voluntàries per cuidar i garantir un recurs que és de tothom, a banda d’usar portes voladores que ja no toquen a terra en la pesca d’arrossegament, de manera que ja no erosionen el fons. Als pescadors els agrada recordar que fan la feina de cuidar el mar on ens banyem cada estiu. Per això és tan important consumir la pesca de la costa catalana, ja que es garanteix l’ofici de pescador, en un moment de disminució de la flota.
A tothom li fa gràcia veure pescadors a la costa i tothom desitja tenir una mar neta, que només ens garanteix la Pesca Neta.
Autor: Salvador Garcia Arbós