Jo espigolo, la lluita per l’aprofitament i l’alimentació sostenible

  • On Comprar
  • Productes
  • Productors
  • Segells i marques
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 09.11.2022

Autora: Carme Melià

Qui

Espigoladors

És una fundació sense ànim de lucre, creada el 2014, amb un triple objectiu: reduir les pèrdues pel malbaratament alimentari, fomentar el dret a una alimentació saludable i sostenible i empoderar col·lectius en situació de vulnerabilitat. Per mitjà d’una borsa de voluntariat, la tasca de l’entitat es du a terme des d’una mirada inclusiva, transformadora, participativa i transversal.

Com

Quatre eixos

L’entitat organitza recollides de fruites i verdures que no tenen sortida comercial (espigolaments), que després canalitza a través d’entitats socials perquè les distribueixin (suport alimentari) o en fa conserves donant feina a persones en risc d’exclusió social (transformació i inserció), i també promou un moviment ciutadà cap a la cultura de l’aprofitament dels aliments (sensibilització i coneixement).

Per què

Les xifres

Fins ara, i per mitjà de les diferents activitats relacionades amb els quatre àmbits de treball, l’entitat ha aconseguit recuperar 2.208 tones d’aliments, ha aconseguit el suport de 233 productors compromesos, ha fet més de 1.300 accions de sensibilització #jonollenço i ha servit quasi 7 milions de racions d’aliments (300 g per ració). Altres xifres destacables estan relacionades amb el medi ambient: les accions de la fundació han servit per evitar 1.527 tones d’emissions de CO2 i per estalviar més de 1.400 milions de litres d’aigua.

 

Per saber-ne més

Marató #joespigolo

Fins a 6.000 quilos de fruita i verdura van aconseguir recuperar els 130 voluntaris que van participar en la segona Marató #joespigolo que va tenir lloc el 16 d’octubre -en el marc del Dia Mundial de l’Alimentació i amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat-, en diferents localitzacions del Parc Agrari del Baix Llobregat, l’Espai Agrari Baixa Tordera i del Camp de Tarragona. La finalitat d’aquests espigolaments massius és donar a conèixer els beneficis socials i ambientals i les necessitats a les quals dona resposta aquesta activitat tradicional que es realitzava antigament als camps.

Però, saps què és espigolar? És una pràctica amb arrels mil·lenàries en què persones amb pocs recursos recollien als camps -previ acord amb els agricultors- els excedents, com ara espigues de blat, fruita seca o olives, una vegada ja havien fet la collita. Ara, aquesta activitat pren un caire un pèl diferent, ja que l’objectiu d’Espigoladors és reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari recollint els excedents, les peces de fruita i verdura que, per mida o aspecte, són estèticament no comercialitzables, o bé productes que per al pagès tenen un preu de venda tant baix que li és més rendible no recollir-los i deixar-los al camp. Un exemple clar són els cítrics a l’hivern, quan moltes mandarines i taronges es queden al cap perquè pel preu al que es venen, al pagès no li surt a compte collir-les.

Els voluntaris són els encarregats de recollir fruita i verdura excedent dels camps en les maratons d’espigolaments / Fundació Espigoladors

Economia verda i social

Aquestes recollides massives es fan a través del voluntariat de persones compromeses amb la lluita per l’aprofitament alimentari en camps de productors conscients que busquen una solució coherent amb el medi ambient i l’entorn social. I què se’n fa dels productes recollits? Espigoladors els canalitza gratuïtament cap a entitats socials que treballen per facilitar l’accés a una alimentació digna, adequada i saludable de persones en situació vulnerable.

Alhora, aquesta activitat serveix per sensibilitzar els participants i fer-los fer un canvi de xip a l’hora d’anar a comprar, perquè apostin pels productes locals de proximitat, després de viure de primera mà la feina del sector primari. Els espigolaments, però, són només una de les moltes activitats de l’entitat que també fa accions de recerca, activitats de sensibilització en escoles i insituts, tallers sobre malbaratament alimentari i de cuina d’aprofitament, projectes per atreure els joves al camp…

Les accions impulsades des d’Espigoladors s’alineen amb alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), adoptats el 2015 per les Nacions Unides per eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat de tothom com a part d’una nova agenda global de desenvolupament sostenible.

Al mateix temps, el model d’Espigoladors s’alinea amb els principis de l’economia circular, un canvi de paradigma que busca allargar la vida dels productes i maximitzar-ne l’ús, a la vegada que es redueix la generació de residus no aprofitables.

Imatge de la 2a Marató al Parc Agrari del Baix Llobregat / Jordi Flores

És Im-perfect@

Una altra pota destacable de la Fundació Espigoladors és l’obrador propi on s’aprofiten els aliments descartats de la cadena agroalimentària per donar-los una nova vida útil, fent conserves i altres elaboracions. Parlem d’És Im-perfect@, un obrador al barri de Sant Cosme, al Prat de Llobregat, que alhora és també un projecte d’inserció sociolaboral on treballen persones en risc d’exclusió social.

Es calcula que un 45% de la fruita i verdura produïda al món es perd o es malbarata. Algunes peces de fruita o verdura simplement es rebutgen perquè no tenen una forma o una mida estèticament adequada als estàndars comercials. Però, no hem d’oblidar que, un cop pelada i rentada, una fruita lletja té el mateix gust que una de bonica. Per això, la finalitat d’aquest obrador social és donar una nova oportunitat a la imperfecció i generar segones oportunitats, sostenibles i justes.

Tots els sofregits, patés, compotes, melmelades… que elaboren artesanalment són naturals, ecològics, vegans, sense gluten i sense al·lèrgens, i amb un percentatge de sucre afegit molt baix. Els pots trobar en més 600 punts de venda de tot l’Estat o comprar a l’apartat productes de la web d’És Im-perfect@. Potser ha arribat l’hora de veure les fruites i verdures lletges amb uns altres ulls, perquè ja ho va dir Joe E. Brown el 1959 al film del mateix nom: “Ningú no és perfecte.”

Viladecans Albert Picola Espigoladors
Part de la fruita i verdura recolida es destina a fer conserves a l’obrador d’És Im-perfect@ / Albert Picola

Altres entrades

Segueix-nos!
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.