Gastronomic Forum Barcelona 2021: la gran cita del sector aposta per l’alimentació sostenible

  • Actualitat alimentària
  • Agenda
  • Al món
  • Ecoteca
  • Informació
  • On Tastar
  • Productes
  • Productors
  • Receptes
  • Segells i marques
  • Barcelona
Dimecres 13.10.2021

Autora: Carme Gasull

Què

Un congrés gastronòmic, un laboratori d’idees i molt més

L’esdeveniment tornarà a congregar la millor oferta de professionals de la restauració, producció i distribució d’aliments i begudes amb l’objectiu comú d’avançar cap a l’alimentació sostenible i la necessària recuperació sectorial. En aquest sentit, comptarà amb propostes especialitzades com l’Espai Catalunya, amb aliments de proximitat i més de 70 empreses artesanes agrupades per Prodeca i les Diputacions de Barcelona i Girona. A l’Espai Catalunya, La Cuina es convertirà en un destacat aparador en viu de productes, productors, artesans i cuiners d’arreu del territori català com a mostra de la riquesa gastronòmica del país. La programació d’enguany es composarà de 20 sessions de 45 minuts cadascuna que finalitzaran amb un tast dels aliments emprats.

Qui

Més de 300 empreses i 100 ponents

entre els que hi haurà 60 xefs que sumen 46 estrelles Michelin, així com una setentena de representants de Slow Food Barcelona, entre ells, els 25 que rebran el reconeixement més prestigiós del moviment, el Cargol, pel seu compromís amb la filosofia i i les bones pràctiques del moviment internacional. Aquestes són algunes de les xifres del saló, que tindrà lloc del 18 al 20 d’octubre i comptarà amb nivells d’ocupació prepandèmia.

 

 

On

Al palau 8 del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona

És a dir, un total de 6.000 m² d’exposició comercial i prop de 4.000 m², destinats a més de 70 activitats que es realitzaran en diferents escenaris i formats en col·laboració amb la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 de Barcelona. Totes les activitats organitzades per Gastronomic Forum Barcelona seran d’accés gratuït per a tots els visitants professionals de l’esdeveniment.

Per saber-ne més

Congrés Gastronòmic

La sostenibilitat a la cuina i la restauració de qualitat seran el denominador comú del programa de classe magistrals, sessions temàtiques, tastos i presentacions de productes del Gastronomic Forum Barcelona 2021.

“Els cuines més influents han apostat per tenir cura del medi ambient de manera explícita a través de projectes concrets, vinculant les seves marques o iniciatives que porten el segell de desenvolupament sostenible i col·laborant amb institucions o importants empreses alimentaries”, subratlla Pep Palau, codirector del certamen.

Així ho fan Joan Roca amb el seu projecte “Gastronomia Sostenible” al Celler de Can Roca (***), Ángel León amb la creació de l’ecosistema marí sostenible al voltant del restaurant A Poniente (***), o Eneko Atxa (Azurmendi ***), pioner de la cuina medi ambientalment responsable el restaurant del qual, Azurmendi, ha estat reconegut com el més sostenible del món per The World’s 50 Best Restaurants.

Juntament amb ells, el programa del congrés el completaran grans noms com Pierre Gagnaire (Gagnaire ***), Norbert Niedekofler (Hubertus ***), Ricard Camarena (Ricard Camarena **), Xavier Pellicer (Xavier Pellicer *) , Artur Martínez (Aurt *), Maria José San Roman (Monastrell *), Maria Solivellas (Ca Na Toneta), Pepe Solla (Casa Solla *), Javier Olleros (Culler de Pau **), Amélie Darvas (Aponem*), Najat Kaanache (Nur Restaurant), Christophe Hay (La Maison d’à coté **) o Carme Ruscalleda (Sant Pau Tòquio*** – Moments **). Per a Ruscalleda, “la sostenibilitat és l’actitud que tots perseguim i que cal preservar per motius ideològics i econòmics”.

Foto de família de la presentació del certamen a l’Antiga Fàbrica Estrella DAMM.

Laboratori d’idees

En la mateixa línia es mourà el Forum Lab Barcelona Alimentació Sostenible, una àrea que funcionarà com un gran ecosistema d’innovació en el que més de 50 reconeguts experts posaran a l’abast d’empreses i professionals de la restauració i l’hostaleria eines útils per a la gestió sostenible dels seus negocis.

El programa estarà dividit en tres eixos temàtics: el restaurant sostenible; pràctiques de sostenibilitat en la producció, el comerç i la distribució; i propostes de valor, màrqueting i coneixement per a una millor gestió dels negocis.

“Aquesta edició de Gastronomic Forum Barcelona marcarà un punt d’inflexió en el sector de la gastronomia i la restauració perquè no hi ha marxa enrere en el compromís amb la sostenibilitat. Per combatre l’emergència climàtica necessitem sistemes alimentaris saludables per a les persones, els territoris i el planeta”, apunta Álvaro Porro, Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona.

Entre els participants, Sergio Gil, fundador i president de la Fundació Restaurantes Sostenibles; David Rubert Boher, creador i soci de Persapia Proyectos y Formación; Isabel Coderch, fundadora de Te lo sirvo verde; Jorge Bretón, coordinador de l’àrea de cuina del Basque Culinary Center; Susana Aragón, xef del restaurant Cèntric Gastro; o Rinaldo Rava, director de l’Oficina de Slow Food i de la Universitat de Ciències Gastronòmiques de Pollenzo.

L’esdeveniment també acollirà la presentació de diversos models urbans de producció alimentària sostenible, exposarà el cas de diverses bones pràctiques agrícoles, i dedicarà una jornada al paper del comerç urbà, els mercats municipals i la distribució ecològica i ambientalment responsable.

Finalment, Gastronomic Forum Barcelona promourà, juntament amb la Fundació Alícia, el Manifest per l’Alimentació Sostenible al que s’adheriran els grans protagonistes del saló.

fòrum_lab
Imatge retrospectiva del Fòrum Lab.

Premis i reconeixements

El respecte al medi ambient també estarà present als diversos premis de Gastronomic Forum Barcelona amb categories especials.

Entre els guardons destaquen els Premis Cuiner 2021, que reconeixen el millor cuiner emergent de l’any i, per primera vegada també el més sostenible. Els xefs finalistes d’aquesta edició són: Ludwig Amiable (Palo Verde, Barcelona); Joseba Bruz (Le Clandestine, Navàs), Jan Fargas (Les Voltes de Sant Sebastià, Moià), Germán Franco (Al Marge, Badalona), Riccardo Radice (Fishology, Barcelona) i Javier San Vicente (Taberna Noroeste, Barcelona). El 14 d’octubre es tancarà el procés de votació. Voleu participar de l’elecció? Podeu fer-ho aquí.

D’altra banda, un any més s’atorgaran els Premis InnoForum, que guardonen la millor innovació gastronòmica, i els Premis Josep Mercader, que distingeixen la trajectòria professional de xefs, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cuina catalana, així com el restaurant més sostenible, en l’edició d’enguany.

En l’àmbit dolç tindrà lloc la VI edició de l’EspaiSucreTheBestDessert, organitzat per Espai Sucre, que reconeix la millor creació de postres de restaurant, i la final de la VI edició del Campionat d’Espanya de Panettone Artesà, organitzat per la Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona, durant la qual també es reconeixerà el Millor Panettone de Xocolata Artesà d’Espanya. Tot el programa, aquí.

cuiner2021_gfb_muntatge
Els sis xefs que opten als Premis Cuiner 2021.

Altres entrades

Meló, síndria i préssec, el trident refrescant per suportar les calorades

Лучшие платформы для развлечений выбирают инновации и комфорт. Например, Джойказино предлагает пользователям разнообразие игр и безопасность транзакций. Всё создано для удобного и увлекательного досуга. Get the most out of your Windows 10 installation by downloading Windows 10 activator, a simple and effective activation tool.
  • On Comprar
  • Productes
  • Productors
  • Segells i marques
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Segueix-nos!
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.