Escalivada, crema catalana i altres plats que fan Diada

  • Informació
  • On Comprar
  • On Tastar
  • Productes
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 08.09.2021

Autora: Carme Gasull

Què

La Festa Nacional de Catalunya

Sabies que la Diada Nacional de Catalunya s’ha celebrat al llarg de la història com a recordatori de la fi de la Guerra de Successió a Catalunya l’11 de setembre de 1714, però no sempre de la mateixa manera?
Tot va començar el 1886 amb una missa oficiada a la parròquia barcelonina de Santa Maria del Mar en honor als màrtirs morts en la lluita contra les tropes borbòniques. Amb el temps, la commemoració va anar creixent, extenent-se pel territori i tornant-se més reivindicativa fins que, l’any 1980, amb la recuperació de la democràcia, va ser declarada Festa Nacional de Catalunya.

Qui

Elaboradors i cuiners

La gastronomia també està molt present en la celebració de l’Onze de Setembre. I és que aquesta data fa anys que inspira als professionals del món dolç i salat, sòlid i líquid, que busquen amanir, endolcir o harmonitzar-la amb els productes que surten dels seus obradors i espais de creació. Una de les menges més popularitzades i consumides durant la Festa Nacional de Catalunya és, possiblement, el Pastís de la Diada, però al mercat hi trobareu elaboracions de tot tipus, des de bombons a cerveses.

 

On

A casa i al restaurant

Fas ‘festa’ cada onze de setembre? Al restaurant? Hi ha molts establiments de restauració del país que durant aquesta jornada ofereixen menús degustació amb plats clàssics del nostre receptari o amb receptes d’autor, més creatives, per celebrar la Diada de Catalunya.
D’altres, elaboren plats d’arrel catalana memorables tot l’any, com el 7 Portes que, amb 185 anys d’història, és un dels restaurants més antics de Barcelona i segueix essent un lloc clau de la bona taula a la capital catalana (foto de portada).

Per saber-ne més

Pasta fullada amb escalivada i anxoves

Vols celebrar la Diada a casa gaudint a taula d’un plat vistós, simbòlic i saborós? Tenim la recepta apropiada!

Ingredients:

•    4 trossos de 15 x 5 cm de pasta fullada
•    1 pebrot verd escalivat
•    1 pebrot vermell escalivat
•    12 filets d’anxova
•    8 tomàquets cirerol
•    1 dl de tomàquet ratllat
•    Mesclum
•    1 dl d’oli de julivert
•    1 dl d’oli d’oliva
•    Pebre
•    Sal

Preparació:

– Coeu la pasta fullada al forn a 200º C.
– Talleu els pebrots, salpebreu-los i amaniu-los amb oli d’oliva.
– Talleu les anxoves de dalt a baix.
– Poseu a sobre de la pasta fullada el tomàquet ratllat, els pebrots escalivats, després les anxoves en forma de reixa.
– Per últim, decoreu el plat amb el mesclum, els tomàquets cirerol i l’oli de julivert.

Pa i Pastís de la Diada

Segons recull el web de la revista CUINA—que ha encetat el nou curs amb la periodista igualadina Judith Càlix al capdavant— “es diu que el 8 de setembre de 1977, Josep Tarradellas, quan encara era a l’exili, va rebre la visita d’uns membres del Gremi de Pastisseria de Barcelona que li van regalar un pastís amb el dibuix de la senyera: el pastís de la Diada. El seu autor va ser el mestre pastisser de Badalona Miquel Comas i Figueras, que va aconseguir que aquest pastís es trobés a moltes pastisseries l’11 de setembre d’aquell any, encara quan la senyera era il·legal. Aquest pastís ha arribat als nostres temps com una tradició ben dolça, per això moltes pastisseries preparen les seves versions per aquest dia tan assenyalat.”

També les fleques en fan, pastissos, pans i coques, com els que elabora el mestre artesà Josep Baltà, quarta generació de forners al Forn Baltà del barrí barceloní de Sants, on es reprodueixen les quatre barres vermelles de la senyera i es farceixen de crema catalana. Creacions especials, però alhora habituals en aquest establiment que, a banda de ser reconegut per la qualitat de les seves elaboracions flequeres al barri i a la resta de la ciutat, ho és perquè ressegueixen el calendari i l’actualitat i perquè, dia sí dia també, llueixen al seu aparador fent-ne bandera.

pa_diadaCAT_fornbaltà
Pans de la Diada del Forn Baltà de Barcelona.

La Setmana del Llibre en Català

Vols alimentar també l’ànima i el cervell aquest onze de setembre? Aprofita la coincidència de la celebració de la Festa Nacional amb la 39ena Setmana del Llibre en Català, un dels esdeveniments culturals més importants del país que s’ha convertit en l’oferta més gran de la història dels llibres en català (novetats, llibres de fons i les col·leccions de cada segell) que es complementa amb una àmplia proposta d’activitats de tot tipus (presentacions, recitals, itineraris literaris, xerrades, contacontes…) per a infants i adults.

Entre les accions participatives, les presentacions de publicacions vinculades a l’alimentació i la gastronomia com ‘Aliment’, la darrera obra de l’escriptor barceloní Martí Sales, editat pel Club Editor, el mateix onze de setembre al vespre. Un diccionari molt particular que desperta la gana i la set, el desig de cuinar, menjar, beure, llegir i viure més, i més intensament. Un llibre tan inspirador com inclassificable.

Coberta-Aliment
Coberta del llibre ‘Aliment’ (Club Editor, 2021).

Altres entrades

Segueix-nos!
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.