Aquesta elaboració —documentada amb el nom de mona al segle XV— era un pastís pastat tradicionalment a casa, que festejava l’alegria pasqual. El costum era que els padrins obsequiessin els fillols i filloles amb un pastís que duia tants ous de gallina com anys d’edat tingués l’infant. El regal es repetia cada Dilluns de Pasqua fins que els infants feien la Comunió.
Dediquen més de tres hores de feina a cada peça, que s’elabora amb cacau de qualitat, sense additius, oli de palma, ni greixos ‘trans’ o colorants azoics, presents en les mones industrials. Aquest treball artístic consta de diversos passos: creació de motlles, disseny de patrons per formar les figures, treball amb la xocolata, composició de la figura i decoració.
Siguis on siguis aquesta Setmana Santa no et quedis sense mona! A la Gastroteca trobaràs informació sobre diferents artesans/es del dolç que pots consultar abans de decidir què i on comprar. I si vols una peça d’una de les ’50 millors pastisseries de Catalunya’, descarrega’t gratuïtament l’aplicació ‘Fava de Cacau’, un rànquing elaborat per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, ciutat que acull, anualment, una important mostra internacional de pastisseria.
Als seus inicis, la mona era una mena de tortell de pasta de brioix que, més endavant, es va guarnir amb ous durs pintats, un per cada any del fillol/a a qui se li regalava. Al segle XIX, es comença a elaborar la mona actual, amb una base de pa de pessic, mantega i xocolata, guarnida amb fruita confitada i plomalls. I als anys 30, de la mà del pastisser Lluís Santapau, s’introdueixen les figures de xocolata, atracció i desig dels infants que les reben i dels adults que les compren.
Les mones d’avui continuen la fórmula creada per Santpau: base de pa de pessic, amb diferents farcits, coronada amb un ou o una figura de xocolata, més o menys creativa i elaborada, en funció de l’artesà que la fa. I s’ha convertit en tradició l’exposició i la ‘competició’ sana de les creacions als aparadors de les pastisseries de tot el país.
Vols aprofundir en les vides dels centenars de mestres xocolaters que han forjat la història d’aquesta tradició? Fes una visita al Museu de la Xocolata. L’equipament barceloní és un paradís pels amants d’aquest producte i impulsan la realització de peces de xocolata artístiques amb iniciatives com el concurs ‘Millor Figura de Xocolata 2021’, que enguany se celebrarà del 12 al 15 d’abril amb el canvi climàtic com a tema inspiracional (tot i que no excloent).
El Gremi de Pastisseria de Barcelona encara aquesta Pasqua amb optimisme i confia vendre prop de 700.000 mones artesanes, segons dades de la mateixa entitat. Conscients de les limitacions en la xifra de participants en reunions, la recomanació de no barrejar bombolles de convivència, i segons les tendències observades en altres diades recents, els pastissers preparen formats una mica més petits perquè el client acostuma a triar unitats més petites en els últims temps.
Així mateix, en els darrers anys molts professionals del ram han rebaixat el sucre d’aquestes i altres peces i les estan adaptant (o en fan versions) per als clients amb al·lèrgies i intol·leràncies alimentàries (no incorporen gluten ni lactosa). També n’hi ha que s’han especialitzat en tendències alimentàries a l’alça, com el veganisme.
El sector, però, està convençut que les vendes no tindran res a veure amb les d’ara fa un any, quan la Pasqua es va celebrar en ple confinament domiciliari per la Covid i quan moltes pastisseries van reduir l’assortiment de mones o van optar per convidar a traslladar la celebració a la Segona Pasqua. Es calcula que les vendes van caure prop del 40%, tot i que molts padrins i padrines les van comprar online, una opció que alguns establiments mantindran.
L’any passat, per atenuar la impossibilitat de celebrar ‘normalment’ la Pasqua a causa del confinament domiciliari que vivíem al país, el Gremi de Pastisseria de Barcelona va promoure la iniciativa #capnensensemona. La idea era duplicar la festivitat, celebrar-la el Dilluns de Pasqua tradicional i per la Segona Pasqua, és a dir, cinquanta dies després, quan s’esperava que padrins, avis i familiars ja es puguessin ajuntar per tornar a menjar-se el pastís plegats.
I així es va fer. A la data habitual, més de 200 pastisseries de la província van oferir un servei de lliurament de mones a domicili perquè els padrins puguessin seguir regalant la mona al seu fillol o fillola sense ser-hi present. I per la Segona Pasqua van tornar a correspondre elaborant més pastissos que, afortunadament, no van requerir de servei a domicili “forçat”.
Per tal d’animar la campanya, i en col·laboració amb el cantautor Miquel Abras, l’any passat el Gremi va presentar també una cançó, ‘Sempre guanya l’amor‘, on es reivindica la mostra d’amor que implica regalar aquest dolç tan típic. No perdem el costum.