El canvi climàtic avança les veremes

  • Actualitat alimentària
  • Al món
  • Informació
  • Productes
Dilluns 27.11.2023

La crisi climàtica afecta la vinya des de final de segle XX. La sequera n’afecta la collita. Les calorades intenses n’acceleren la maduració. Ja ningú se li fa estrany que les veremes comencen a ple estiu. Les dates de la verema de varietats primerenques de diferents regions vinícoles s’han avançat d’un mes des de la dècada del 1980. 

El Costumari Català, de Joan Amades, amb primera edició del 1952, dóna unes dates que van ser inamovibles durant segles. Diríem que es començava  collir el raïm quan les calorades de setembre afluixaven i s’acabava a final de mes o a l’octubre. Al volum IV del Costumari, al mes de setembre, quan parla de la vida al camp, Amades dóna les dates següents:  

«La data tradicional de començar les veremes varia segons les contrades. Per les terres vinícoles del Camp de Tarragona i del Priorat solien començar per la Santa Creu, que s’escau el dia catorze d’aquest mes, data que sembla que havia estat molt general. A les Balears, solen començar per Sant Mateu [21 de setembre], i pel Mestrat, per Sant Miquel [29 de setembre]. Les contrades de més cap a tramuntana són més tardanes; a l’Urgellet comencen l’endemà del Roser [7 d’octubre] de tot el món, i per la Selva i el Baix Empordà, no s’hi posen fins per Santa Teresa [15 d’octubre].»

Al Penedès les veremes començaven tradicionalment a començament de setembre. A Vilafranca, després de la festa major de Sant Fèlix; avui ja tothom sap que la diada castellera és el dia 30 d’agost. A Sant Sadurní d’Anoia, el 7 i 8 de setembre es celebrava la fira, en què es feia la compra de material, cavalls, màquines, coves o estisores. Actualment, molts cellers ja han enllestit pràcticament la verema; 20 anys enrere, eren a mitja verema.

El paradigma d’aquest canvi tràgic per a molts viticultors el trobem en el calendari revolucionari o republicà francès establert el 24 d’octubre de 1793. L’inici de la nova era es fixa a l’equinocci de la tardor anterior, el 22 de setembre de 1792, dia de la proclamació de la República. D’aquesta manera, el primer dia de l’any era la Diada del Raïm i el primer mes, el Vendémiaire o Veremari. Aquest mes anava del 22 de setembre, fins al 21 d’octubre. Les regions vinícoles de més al nord de la República Francesa ja han pràcticament enllestit la collita quan comença el calendari republicà. Massa romàntic i distint del calendari cristià, Napoleó Bonaparte, el 1805, un any després d’autocoronar-se emperador per la gràcia de Déu, va abolir l’agnòstic calendari republicà i el 1806 ja va tornar a començar el mes de gener.

Autor: Salvador Garcia Arbós

Altres entrades

Segueix-nos!
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.