Autora: Carme Gasull
La Delegació del Govern de Catalunya a Mèxic i la Promotora dels aliments catalans, Prodeca, van organitzar el passat 31 d’agost la seva primera acció conjunta amb l’objectiu de rellançar a nivell internacional la campanya ‘Cataluña, donde la comida es cultura’ —que promou la cultura, la tradició i els productes de qualitat d’origen català disponibles al mercat mexicà— així com expandir els seus canals de distribució.
Importadors de productes gurmet, distribuïdors del canal HORECA, representants de cadenes de distribució i retail, periodistes de mitjans especialitzats en gastronomia i enologia… Fins a 30 professionals del món enogastronòmic van poder participar en un esdeveniment acotat i protegit amb totes les mesures de seguretat que la pandèmia requereix, conduït pel Delegat del Govern de Catalunya a Mèxic, Lleïr Daban, la representant de Prodeca al país nord-americà, Sofía Elguero (foto de portada), el pastisser Xano Saguer i la sommelier Sandra Buch.
Propietat del reconegut pastisser català Xano Saguer, cocreador del Mètode EspaiSucre i afincat a la capital del país des de l’estiu de 2020. A la seva nova llar —i juntament amb la rebostera local, Fernanda Prado—, Saguer codirigeix aquesta acadèmia, bakery, restaurant i botiga que han batejat com a Çuina, sigles de ‘Culinary Innovation Academy’ i joc de paraules i de cultures ja que, a més d’una picada d’ullet a Catalunya remet a la femella del porc —que a Mèxic també es coneix com a ‘cuina’— en la qual s’inpira el logotip del projecte.
Xano Saguer i Gregori
Figuerenc de naixement i pastisser de professió, Saguer va desenvolupar el Mètode EspaiSucre a l’escola de postres de restauració del mateix nom ubicada a Barcelona amb el seu col·lega de professió, Jordi Butrón, qui continua liderant el centre de formació a la capital catalana.
Ambdós van inaugurar també l’any 2000 a Barcelona, el primer i únic restaurant de postres del món ubicat al costat de l’escola Espaisucre i van fundar, l’any 2007, ‘The Best Restaurant Dessert’, el concurs internacional més important de postres de restaurant que hi ha fins al moment, que continua vigent i que es fallarà durant la celebració del Gastronomic Forum Barcelona, el proper mes d’octubre.
Saguer i Butrón encara van idear un altre projecte plegats: ESSENCE – The Sweet Experience, el braç executor del seu prestigiós i mundialment conegut mètode. Una experiència formativa, gastronòmica i lúdica única que es desenvolupa a la biblioteca de l’escola a Barcelona i, en la qual, 12 únics comensals per sessió comprenen, amb suport tecnològic i audiovisual, l’origen i l’evolució de les idees que han fet possible tot el que se serveix a la taula.
L’agost del 2020, Saguer es trasllada a Ciutat de Mèxic per posar en marxa el seu actual i major projecte: Çuina (Culinary Innovation Academy), un espai gastronòmic multidisciplinari ubicat en una meravellosa propietat Porfiriana datada del 1900 en el qual conviuen gastronomia, pedagogia i cultura a través de tres activitats diferenciades: l’Acadèmia, el Restaurant i el Bakery.
Allà, el pastisser català continua reivindicant les postres de restaurant com un element amb personalitat i codis propis, on el resultat, suma de tècnica i experiència, difumina sense estridències els límits que separen els conceptes de dolç i salat. La pastisseria concebuda com una formació contínua a nivell tècnic i gustatiu, tot partint sempre d’una actitud innovadora, però al mateix temps, de respecte a la tradició, entesa aquesta com un ingredient imprescindible per avançar.
Sandra Buch i Barris
Originària de la ciutat de Girona i sommelier de professió —es va graduar en estudis d’enologia per la Universitat de Girona amb aquesta especialitat—, compta amb una llarga trajectòria exercint com a tal als restaurants Ciudad Tinto de CDMX i Azafrán de Veracruz. Així mateix, ha col·laborat en nombrosos tasts enològics, sopars-maridatge i assessoraments a establiments de la capital del país nord-americà.
Actualment, Sandra Buch forma part de l’equip docent de programes de servei i vins per a professionals de la indústria de la restauració i hoteleria del programa ‘Servirbien’ de la Fundación Turquois. També organitza experiències enològiques per a l’empresa Solovino, com tastos a cegues, tasts de xocolata o destil·lats, entre d’altres. Des del 2018 col·labora amb la revista digital de gastronomia ‘Entre Copas y Corchos’, i des del 2019 exerceix com a sommelier i responsable de l’àrea de vendes a l’empresa Importadora Cavas del Mundo.
L’any 2020 comença a conduir diversos programes amb el sommelier Àngel Rivas, com ‘Países del vino’ i actualment ‘Regiones del Vino y Tocayos Enogastronómicos’. Des del passat mes d’abril és integrant de ‘Alquimistas del vino’, un projecte dins el qual realitza el programa quinzenal de ‘Quiero Aprender A’, així com ‘Momentos Mansión’, que s’emet els divendres també cada quinze dies.
Menjar i beure català a Mèxic
Durant la vetllada del passat 31 d’agost, Saguer va oferir la seva cara més ‘salada’ als assistents elaborant i explicant alguns dels plats més característics del receptari tradicional del nostre país (l’escalivada, el fricandó de vedella, la fideuà o la crema catalana) que Buch va harmonitzar amb vins i caves catalans de Família Torres, Cavas Hill i Terra de Falanis. Els assistents, per cert, es van poder endur el pas a pas dels plats així com les notes de tast a casa gràcies al material produït per a l’ocasió.
La demostració enogastronòmica va tenir una notable presència als mitjans de comunicació convencionals i no, entre ells, la revista ‘Sabores de México y del mundo’, la secció ‘Menú’ del ‘Universal’, la secció ‘Gastrolab’ de ‘El Heraldo de México’ i diversos comptes d’Instagram com @cuina, @sabormexico o @trendtellers.
L’acte s’afegeix a la ja notable presència de productes alimentaris i begudes catalanes als principals supermercats i punts de distribució mexicans, com La Menjar, Soriana, City Market, La Europea, Liverpool i La Naval, entre altres. I és que, actualment, el consumidor mexicà té a la seva disposició una àmplia varietat de productes que abasten des d’embotits a olis d’oliva, passant per llaunes i conserves, productes dietètics i sense gluten, així com vins i caves.