Segons les dades de consum de vi català a Catalunya al 2020, extretes de l’informe Nielsen i presentades avui en roda de premsa telemàtica per l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), quatre de cada deu ampolles de vi que es consumeixen a Catalunya són de vins amb DO catalana. Una quota de consum semblant a la del 2019 que confirma la tendència continuada a l’alça de la darrera dècada.
Les vendes del vi català s’han incrementat un 13% al canal alimentació durant 2020, segons la mateixa font. Una dada positiva que, malauradament, no compensa la davallada de vendes al canal HORECA (acrònim que s’utilitza per fer referir-se a hotels, restaurants i cafeteries), que ha estat del 40%. És evident que aquests establiments són els principals ambaixadors dels vins que s’elaboren a Catalunya i que el seu paper clau en el consum del vi català s’ha vist greument afectat a causa de la COVID.
L’any 2020 s’ha venut un 10,5% menys de vi català a l’Estat espanyol respecte el 2019. Per la mateixa causa, les vendes han afectat a molts llocs de destinació. Però la fi dels aranzels dels Estats Units, el mercat més important que té Catalunya fora de la Unió Europea, donen esperança i optimisme al sector. “Els cellers catalans s’han reinventat i han estimulat altres canals de venda més enllà dels clàssics”, ha reconegut l’INCAVI. “Aquesta tasca sumada a campanyes com ‘Gaudeix del que és bo #vicatalà’ poden haver ajudat a evitar uns resultats encara pitjors. No obstant, cal preparar noves mesures, accions i campanyes per equilibrar l’oferta i la demanda així com per fomentar el consum entre els consumidors”, han reconegut.
Aquest és el títol d’un manual, fruit de la col·laboració de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), l’Associació Vinícola Catalana i la revista Cuina, pensat per ajudar a conèixer (més i millor) el vi català entre els professionals de la restauració de casa nostra perquè en puguin fer (encara) més difusió entre la seva clientela, però també pels amants del vi que vulguin ampliar els seus coneixements. Per aquest motiu, la versió en paper s’ha fet arribar a dos mil restaurants catalans i als gremis de restauració de Catalunya. També es pot consultar en línia a la web de Cuina.
Com classificar els vins, com conservar-los, com crear una carta de vins, com servir-los o les raons per beure i comprar vins catalans són alguns dels consells i recomanacions que conté aquesta publicació divulgativa que també ha comptat amb el patrocini de la Diputació de Barcelona, el Patronat de Turisme Costa Brava-Girona de la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i l’Institut Català del Suro.
Quan les mesures sanitàries ho permetin, està previst presentar la publicació de forma presencial juntament amb el Cartaví, el certamen que premia les cartes de vins dels restaurants.
‘Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi’, diu la dita. I, puntual a la cita, cada 11 de novembre arriba al mercat el Vi Novell. En els darrers anys, més que mai. I és que, a proposta d’un grup de cellers sensibles a la tradició del Vi Novell, va néixer una iniciativa per promocionar els vins amb Denominació d’Origen que s’elaboren i comercialitzen arreu del territori fent ús del terme tradicional ‘novell’. Els cellers són (de moment): Celler Carles Andreu, Celler Cooperatiu de l’Espolla, Cooperativa La Granada, Covides, Maset, Celler Masroig, Sant Josep Vins, Vinícola de Sarral, Vins Petxina i Sanstravé, nova incorporació del 2020.
Què té el Vi Novell que el fa tan especial? La temporalitat i la producció limitada. Només s’embotella a l’inici de cada campanya i és el primer tast de la collita. S’enceta per Sant Martí (11 de novembre) i el seu consum dura fins que comencen a sortir els primers vins joves dels cellers al mes de març.
El Vi Novell és alegre, fresc i ple d’aromes de fruites i flors. N’hi ha de blanc, rosat i negre i, en tots els casos, reflecteixen el caràcter dels territoris, de les varietats, de les vinyes, dels viticultors, del clima i dels elaboradors que els fan. A més, és ideal per acompanyar tota mena d’àpats, especialment aquells elaborats a base d’altres productes de temporada, a més de ser el maridatge perfecte per a tots els productes derivats del porc.
En la seva setena edició, el concurs bianual, abans conegut com a BlocDOCat, reneix renovat per donar veu i reconèixer la difusió dels vins catalans als nous canals digitals. Nou nom i nova imatge per adaptar-se als nous continguts relacionats amb el món del vi i concretament, del vi català amb DO, una eina de gran projecció per a la divulgació de la cultura del vi, en especial a Catalunya.
Per a premiar-los, la DO Catalunya ha classificat els espais digitals i les veus que reflexionen, divulguen, intercanvien opinions, valoren i tasten vins catalans en quatre categories: vídeo, imatge, text i prescriptor.
I els guanyadors del primer ‘Digital Wine Contest‘, escollits per votació popular, han estat:
– Millor vídeo sobre #vicatalà i cultura vitivinícola – Slow Wine, de Jordi M. Junoy
– Millor imatge sobre #vicatalà i cultura vitivinícola – Feina feta. Descans, de Miquel Monfort
– Millor text sobre #vicatalà i cultura vitivinícola – Estraperlo, de Robert Monton
– Millor prescriptor sobre #vicatalà i cultura vitivinícola – Demos Bertran
Trobaràs més dades sobre guanyadors, finalistes i mencions especials al web de la DO Catalunya. També pots reviure la gala, celebrada de manera telemàtica, al YouTube de la mateixa denominació.