Montse Ferrer, organitzadora Fira de Formatges Artesans dels Pirineus, La Seu d'Urgell

Inici>Notícies >La veu del sector >Montse Ferrer, organitzadora Fira de Formatges Artesans dels Pirineus, La Seu d'Urgell
1
  • Què ha impulsat el creixement del sector formatger artesà i dels derivats làctics a Catalunya?

  • 4/11/2010
  • Montse Ferrer, organitzadora Fira de Formatges Artesans dels Pirineus, La Seu d'Urgell
  • Activitats com la fira que organitzem contribueixen a fomentar el coneixement dels formatges artesans entre els consumidors i en potencien les seves singularitats, la seva distribució en establiments de qualitat i el seu ús a la restauració. El consumidor identifica formatge artesà amb producte de qualitat i amb el sabor d'un territori. Pel que fa als distintius, nosaltres estem treballant en la línia de diferenciar formatge artesà i formatge de pastor -elaborat amb la llet del propi ramat- amb l'objectiu de premiar la feina ben feta.

  • Penso que és imprescindible continuar treballant en fer "pedagogia del formatge", formant els paladars, clarificant conceptes i, sobretot, cercar els instruments que permetin evitar el frau. També és important potenciar l'ús del formatge del territori als restaurants, el que dóna idea de la qualitat dels establiments i les seves cartes. En aquest sentit, a la fira treballem en tres àmbits: sessions de cuina del formatge a l'Aula de Tast; un concurs de cuina sobre formatges dels Pirineus i incorporació de restauradors al jurat de la competició.

     

    Pel que fa a l'exportació, cal abans de treballar-hi intentar saturar els mercats locals. Hem de tenir en compte que el model de formatgeries artesanes dels Pirineus és el de petits obradors que abasteixen els mercats més propers i que el formatge artesà es posiciona com un producte turístic. Són els consumidors qui es desplacen al territori per consumir un producte amb sabor del territori on han estat creats. Quant al futur, crec que el sector el pot mirar amb optimisme. Amb l'experiència que ens dóna 16 anys de fira de formatges, observem que el nombre de formatgeries creix als Pirineus, i també el nivell de professionalització dels formatgers. Conjuntament amb l'ECAP, hem posat en marxa un programa formatiu per a nous formatgers, i una programació de formació continuada i especialitzada per a formatgers en actiu.

Comentaris rebuts (0)
  • banner vols ser a gastroteca
  • amb distintiu
  • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.