Llorenç Muguruza, Blancafort Formatge del Berguedà, Gironella

Inici>Notícies >La veu del sector >Llorenç Muguruza, Blancafort Formatge del Berguedà, Gironella
1
  • Què ha impulsat el creixement del sector formatger artesà i dels derivats làctics a Catalunya?

  • 4/11/2010
  • Llorenç Muguruza, Blancafort Formatge del Berguedà, Gironella
  • Hi ha diferents factors que han contribuït al creixement de les formatgeries artesanes a Catalunya i, com a conseqüència, a la recuperació de nombroses varietats de formatges artesans tradicionals. També cal remarcar la funció que fan les fires i els mercats per donar a conèixer els nostres productes i afavorir la cultura formatgera. Podem estar orgullosos perquè tenim un ventall de formatges molt important que ha anat augmentant els últims 30 anys. Quant als distintius, són una referència a l'hora de comprar, però se n'han creat massa i després no han tingut el suport necessari. I tot i que són positius com a garantia de qualitat, del segell "artesà" en concret se n'ha abusat i això ens ha perjudicat. També crec que hi hauria d'haver un distintiu per als petits productors artesans.

  • Per seguir potenciant el sector, cal aconseguir augmentar el consum de formatge artesà d'aquí en els restaurants, ja que molts d'ells n'utilitzen de fora. Haurien de tenir més en compte als petits formatgers donada la qualitat dels nostres productes. De cara al consumidor, l'elaborador ha d'apostar per diferenciar-se de la resta i també per donar informació sobre el seu producte que, tot i que s'ha fet força els últims anys, encara hi ha un llarg camí per recórrer. El problema és que es ven molt formatge artesà de fora en detriment dels catalans. També penso que tant els ajuntaments com les administracions haurien d'implicar-se més en la seva promoció.

     

    Quant a l'exportació, penso que aquesta encara no és prioritària i que primer el sector s'ha de centrar a enfortir els canals comercials d'aquí. No obstant, hem de treballar-hi a fi d'aconseguir tenir presència a l'exterior amb els nostres productes; en aquest sentit, l'administració ens hauria de donar més suport per fer front a la important despesa que suposa promocionar-se fora; a França, per exemple, els petits productors tenen més facilitats per vendre. Pel que fa al futur, el veig amb molt optimisme ja que tenim molts productes i de qualitat que ens han de fer créixer i aspirar a crear nous canals de comercialització sòlids i de llarga durada tant a Espanya com al mercat europeu.

Enllaços:
Comentaris rebuts (0)
  • banner vols ser a gastroteca
  • amb distintiu
  • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.