Joan Riera Davall, investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals

Inici>Notícies >La veu del sector >Joan Riera Davall, investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals
1
 • Fins a quin punt els productes locals ens ajuden a preservar el medi ambient?

 • 02/03/2011
 • Joan Riera Davall, investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals
 • El consum de productes locals contribueix a preservar el medi ambient en aspectes com la reducció d'emissions de CO2 a l'atmosfera i el consum d'envasos que en el cas dels aliments de proximitat solen ser reutilitzables amb un cicle local tancat. També és important destacar que hi ha un menor impacte associat als aliments donat que si el trajecte de transport és curt no es necessita una climatització dels productes i es redueixen les mermes provocades pels moviments a grans distàncies.

 • A part del cicle curt de comercialització, també és fonamental que l'explotació sigui d'agricultura integrada i respectuosa amb el medi ambient, no només local. Que sigui local significa que se'n derivaran millores en la sostenibilitat en matèria de logística per bé que hi ha altres factors que també hi intervenen.

   

  Pel que fa al consumidor, encara no és del tot conscient dels beneficis per al medi ambient que tenen els productes locals. El problema que tenim és que els productes no porten el distintiu de "petjada de carboni" o una ecoetiqueta agrícola i, per tant, el comprador intueix que són beneficiosos però no hi ha res que els ho expliqui. La "petjada de carboni" seria el resultat del sumatori d'impacte en la producció al camp, del transport i de l'envàs. A través d'aquest distintiu, el producte local podria tenir més presència al petit i gran comerç, amb un espai propi. Una manera de promoure-ho seria també que les administracions locals potenciessin aquests productes als mercats municipals i als comerços, i que fessin campanyes d'informació. O bé que es donessin a conèixer els resultats d'estudis com els que està duent a terme l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) sobres els beneficis i característiques dels aliments de proximitat.

   

  Hi ha una nova revolució, que estem estudiant ara, que és l'agricultura urbana vertical, dins de les ciutats. Aquest serà el gran canvi que viurem en els pròxims 10 o 15 anys en el món de l'agroalimentació. Traduït en efectes pràctics seria un restaurant que produeix els seus productes dins el mateix establiment i que el consumidor pugui triar l'aliment que es menjarà. L'augment de la població implica augmentar i buscar noves terres i superfícies properes no utilitzades i un àmbit idoni seria la pròpia ciutat. No es tractaria d'horts marginals sinó d'agricultors urbans, una nova professió de futur.

Municipis: Catalunya.
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.