Isabel Coderch, responsable de menjadors escolars sostenibles de la Fundació Futur

Inici>Notícies >La veu del sector >Isabel Coderch, responsable de menjadors escolars sostenibles de la Fundació Futur
1
 • Fins a quin punt els productes locals ens ajuden a preservar el medi ambient?

 • 02/03/2011
 • Isabel Coderch, responsable de menjadors escolars sostenibles de la Fundació Futur
 • Consumir productes de proximitat sempre tindrà menys impacte ambiental que portar-los de l'altre part del món. Actualment el cost dels aliments està distorsionat perquè externalitza el cost ambiental i social als països on es produeixen. En qualsevol cas, a més de tenir en compte el criteri de proximitat, el consum ha de ser crític -ens hem de plantejar coses com, ho necessito o no?- i responsable (quines conseqüències tindrà el meu consum?). Probablement comprar una quinzena sabates de producció local però que no necessitem sigui igual d'insostenible que comprar-ne tres de la Xina.

 • En principi, les produccions locals comporten menys emissions de CO2 associades al transport que les que venen de lluny. Dic en principi perquè sovint es donen incoherències tan grans com cebes produïdes a Catalunya, transportades a Holanda per la manipulació i que tornen al nostre país per vendre's. Això de sostenible en té molt poc. També s'ha de tenir en compte que si la producció a més de ser local és ecològica, l'impacte ambiental és molt més baix que si es tracta de produccions agroindustrials. Estic convençuda que cada vegada som més els que estem a favor d'apostar per la producció de proximitat i no només per una qüestió ambiental sinó també com una possible via per sortit de la crisi actual.

   

  Hi ha un altre tema important en el qual ens fa falta avançar molt i que és l'etiquetatge. Amb la normativa actual costa molt poder identificar on es produeixen els aliments transformats. Per exemple, la majoria de llegums bullits que trobem als supermercats només indiquen el lloc d'envasat i el consumidor no pot veure que quasi bé tots aquests llegums vénen de Canadà o Turquia. A banda, la majoria de grans superfícies i majoristes valoren únicament el preus dels productes i no tenen en compte altres criteris com la producció de proximitat, els drets laborals o la sostenibilitat de la producció. Queda molt per fer en matèria de sensibilització i en suport de les petites produccions locals i en accions per potenciar els canals de distribució. La mentalitat està canviant i la situació econòmica segurament ens portarà, tant si volem com si no, a augmentar la producció local. El futur serà sostenible o no serà de manera que cal reactivar i donar suport a la producció, transformació i venda de productes de proximitat.

Municipis: Catalunya.
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.