Ignasi Cubiñà, director d'EcoIntelligentGrowth, consultoria per a la sostenibilitat

Inici>Notícies >La veu del sector >Ignasi Cubiñà, director d'EcoIntelligentGrowth, consultoria per a la sostenibilitat
1
 • Fins a quin punt els productes locals ens ajuden a preservar el medi ambient?

 • 02/03/2011
 • Ignasi Cubiñà, director d'EcoIntelligentGrowth, consultoria per a la sostenibilitat
 • Fins el punt de ser tots més conscients del que fem amb els nostres conreus i cabanes per una qüestió de proximitat, i perquè en escurçar les distàncies abaratim costos energètics pel que fa al transport i a la seva repercussió en el cicle de producció i l'ús dels productes.

 • En principi les produccions locals haurien de ser també més transparents pel que fa a les pràctiques productives i de distribució, tot i que això tampoc es pot assegurar. Ara bé, tot i que aquestes són potencialment més sostenibles, en incorporar d'una manera més directa els aspectes socials, mediambientals i econòmics, no sempre són millors, especialment si la cultura de productors i consumidors no està alineada.

  Pel que fa al consumidor, en alguns casos aquest sí que és conscient dels beneficis per al medi ambient de la compra de productes de proximitat però hi ha molta informació contradictòria. En qualsevol cas, aquest tipus d'aliments ens apropen a la natura i els seus ritmes, i això tornarà a ser molt important en el futur més pròxim. El que trobo a faltar és una major presència als comerços del producte local i sobretot que de vegades els estàndards de qualitat no es corresponen: el local hauria de perseguir ser el producte de màxima qualitat i que el canal de venda espavili per no repercutir el sobrecost.

  Quant a les vies de comercialització d'aquest tipus de productes, s'estan desenvolupant força ara, especialment a través de la iniciativa privada. L'administració hauria de donar-hi visibilitat i incentivar aquestes pràctiques amb un millor tractament fiscal, per exemple. També cal que els distribuïdors siguin solidaris amb els productors primaris i que aquests millorin la qualitat i incorporin criteris de gestió del sòl i els ecosistemes de manera gradual per anar descarbonitzant la seva activitat. Aquest és el futur. L'objectiu és "become native to the place" (convertir-se en nadiu en el territori) la qual cosa significa que la producció d'aliments i la gestió del territori han d'anar en la mateixa direcció. Hem de refertilitzar els nostres sòls i fer-los més productius eliminant gradualment l'ús de substàncies químiques sintètiques tòxiques; n'hem de millorar el seu valor nutricional, reduir els costos per la salut, etc.

   

Municipis: Catalunya.
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.