Enric Canut, gastrònom i expert en formatges

Inici>Notícies >La veu del sector >Enric Canut, gastrònom i expert en formatges
1
 • Què ha impulsat el creixement del sector formatger artesà i dels derivats làctics a Catalunya?

 • 4/11/2010
 • Enric Canut, gastrònom i expert en formatges
 • Hi ha quatre factors claus en el creixement del sector formatger artesà a Catalunya. En primer lloc, el reconeixement del públic de la qualitat dels nostres formatges. En segon lloc, el gran treball per professionalitzar-se dels elaboradors, que han recuperat tipus concrets de formatge i establert dinàmiques de funcionament novedoses. En tercer lloc, una de les raons més importants: la gran tasca d'acostar l'oferta al comprador, tant per part dels productors com de les administracions. I en quart lloc, l'adaptació als gustos del consumidor per part dels productors per tal de fer-se camí dins els canals de comercialització. També hi han ajudat els distintius de qualitat, com la Denominació d'Origen i la Indicació Geogràfica Protegida, però penso que caldria introduir-ne un de nou, el de producte artesanal que seria per a tots els elaboradors emparats pel decret d'artesania alimentària. Malauradament hi ha molt intrusisme i s'abusa de la paraula "artesà" en molts formatges.

 • A part d'aquests factors que han fet créixer el sector penso que els restaurants també s'hi haurien d'implicar més, sobretot en aprendre com utilitzar els formatges a la cuina. Falta cultura formatgera, de creure's que el formatge funciona com un ingredient més al plat. Aquesta és una assignatura pendent i que ajudaria a potenciar el sector. També crec que s'hauria de fer arribar més informació al consumidor, una tasca que no es porta a terme aquí ni per part dels productors ni dels restaurants. S'ha aconseguit acostar més el producte al consumidor final, però encara falta treballar-hi per assolir llindars de comercialització com els que hi ha a França. Si es creen més plataformes com fires i mercats, i més campanyes d'informació i promoció per part de l'administració ja serà un gran objectiu assolit.

   

  Pel que fa a l'exportació, és una via de comercialització de gran futur, però no es pot començar la casa per la teulada. Primer hem d'esgotar les possibilitats del mercat català, ja que el nostre potencial és molt gran, i posteriorment vendre a fora. De fet, els formatgers artesans de Catalunya gaudeixen d'una gran qualitat en els seus productes, però no en quantitat. Aquí tenim petites empreses i no totes poden permetre's les despeses que comporta vendre a fora. Tot i això, venim del no res, ara tenim un sector que funciona i el futur l'hem de veure amb optimisme. Si aconseguim treballar en xarxa per tal de buscar sinèrgies entre els elaboradors, aconseguirem sumar esforços i fer créixer encara més el sector.

Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.