Enric Bartra, investigador a l'Institut Català de la Vinya i el Vi

Inici>Notícies >La veu del sector >Enric Bartra, investigador a l'Institut Català de la Vinya i el Vi
1
 • Fins a quin punt els productes locals ens ajuden a preservar el medi ambient?

 • 02/03/2011
 • Enric Bartra, investigador a l'Institut Català de la Vinya i el Vi
 • Preservar el medi ambient a través del consum de vins catalans és una opció que complementa la vocació exportadora del sector. Ara bé, cal tenir en compte que qui determina la sostenibilitat del producte, amb els seus mètodes, tècniques i maneres de treballar, és el propi productor. És a ell a qui hem de demanar més conscienciació mediambiental, una actitud que ja s'ha anat instal·lant en el sector els últims anys igual com també ha passat entre els consumidors.

 • Pel que fa a les vies de comercialització s'han d'aprofitar més, tant les tradicionals com les innovadores, perquè aquest és un dèficit tradicional del sector: siguin mercats, fires, venda directa, per Internet; tanmateix, també s'ha de fer la tasca extra que consumidor i productor s'acostin i això només és possible si ambdues parts treballen en la mateixa direcció.

   

  Des de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) ens encarreguem d'estudiar i difondre les pràctiques sostenibles de la producció vitivinícola en temes com la gestió dels sòls, el tractament d'efluents, reducció del consum d'aigua, energia, reciclatge, conservació del paisatge i la biodiversitat. Això enllaça amb les mesures agroambientals que afavoreix el Departament d'Agricultura, Alimentació i Medi Natural. Tot i la creixent conscienciació ciutadana, potser encara convé informar més d'aquesta necessitat i sobre com el consumidor pot contribuir a la supervivència dels productors locals. Per la seva banda, l'administració i les associacions poden facilitar les sinèrgies entre productors i consumidors i també contribuir a sincronitzar la demanda del mercat amb el que poden produir els cellers.

   

  El món del vi treballa amb un producte força estable que permet moltes vies de comercialització, de curt i llarg recorregut en l'espai i el temps, tant sigui per a mercats propers com globals. A banda, l'enoturisme ha contribuït els últims anys que productors i consumidors s'acostin i que aquests últims puguin valorar el producte i conèixer les denominacions d'origen d'una manera directa. Cal remarcar tots els esforços que s'han fet en sostenibilitat i en l'obtenció de sistemes més respectuosos en el cultiu, que són molt vàlids. Quant al canvi climàtic, pot portar una modificació de les condicions de vegetació de la vinya, però la viticultura i l'enologia permeten seguir amb productes tradicionals i adaptar-nos als nous consumidors. No és menys cert que per evitar els factors que l'estan provocant es fa necessària i urgent la implicació de tota la societat. L'agricultor també hi contribueix però en rep el seus efectes en primera línia. És bo que mirem de ser conscients i que consumim amb criteri, prenent decisions pensant en el futur. Hi ha una consciència creixent en aquests temes, però hi ha molta feina a fer encara.

Municipis: Catalunya.
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.