Sant Josep de la Boqueria, un mercat en constant evolució

Inici>Notícies >A fons >Sant Josep de la Boqueria, un mercat en constant evolució
1
 • Sant Josep de la Boqueria, un mercat en constant evolució
 • El mercat de la Boqueria és un clar exemple on conviuen la tradició amb la modernitat. Al centre de Barcelona, al mateix cor de Les Rambles, trobem el mercat de Sant Josep de la Boqueria, considerat un dels millors mercats del món. La Boqueria és el punt de trobada de paradistes, cuiners, restauradors, mestresses de casa, amants del bon menjar, així com també és referència obligada per tots aquells visitants de la nostra ciutat.
 • Una mica d’història

  Els seus orígens es remunten a l’Edat Mitjana, quan els pagesos i artesans dels pobles veïns venien a vendre els seus productes a les portes de la muralla, que rodejava la ciutat antiga. Està edificat sobre l’antic convent de Sant Josep, cremat l’any 1835.

  L’entrada principal del mercat està presidida per un gran escut de la ciutat de Barcelona fet amb vitralls i coronat amb una ratapinyada al capdamunt. És d’estil modernista, i dóna la benvinguda a un mercat de proporcions monumentals, més de 6.000m2 de superfície distribuïts en 21 carrers, on trobem més de 260 parades de venda de tot tipus de productes.


  La gran oferta del mercat

  La Boqueria és, principalment, un gran aparador, on cada dia els millors professionals competeixen amb mestria per veure qui fa la parada més atractiva. Al centre del mercat, de forma oval, les peixateries i les parades de marisc venen els productes del mar més preuats, portats des de les llotges properes de Vilanova o Roses, com també els peixos més exòtics, pescats a l’altra punta del món.

  L’oferta de la Boqueria inclou tot tipus de productes alimentaris, hortofrutícoles, biològics, càrnis, dietètics, delicatessen, tropicals... Passejar pels seus passadissos és fer un viatge a través dels sentits, una fusió de colors, olors i gustos. Tot té el seu lloc en el gran mercat, fins i tot les pageses que munten cada dia les seves parades a la dreta de la plaça per a vendre els productes de collita pròpia, productes de proximitat frescos i de temporada.

  Tot el que busques ho pots trobar a la Boqueria, des dels productes més tradicionals fins als més exòtics i rars. Però a la Boqueria no solament s’hi va a comprar, també s’hi va a tastar. En els últims anys s’han obert molts restaurants on poder degustar els productes frescos del mercat, o bé provar sucs exòtics, macedònies, que reconforten als turistes esgotats.


  Un mercat capdavanter en innovació

  El mercat està en constant transformació, ens comenta l’Oscar Ubide gerent de l’Associació de Comerciants de la Boqueria, entitat que s’encarrega de gestionar i dinamitzar el mercat. Conjuntament amb l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, són els encarregats de modernitzar i dotar al mercat de noves infrastructures i serveis.

  Una de les eines clau del procés de modernització del mercat ha estat l’Aula Boqueria, un aula gastronòmica referent amb tot allò relacionat amb la gastronomia i la cuina del producte fresc. L’Aula combina la teoria amb la pràctica: cursos impartits per Xefs i Sumillers de reconegut prestigi, dirigits a tot tipus de públic.Els  nens hi  aprenen a experimentar, reconèixer i on es motiva la sensibilitat vers els aliments. Els  adults realitzen tot tipus de tasts, monogràfics, cursets, maridatges i xerrades per a divulgar la cultura enogastronòmica. El mercat de la Boqueria és un mercat de referència internacional, i per aquest motiu sempre hi trobarem alguna delegació comercial territorial, compartint experiències amb els seus promotors i paradistes.

  La marca Boqueria i la manera de gestionar el mercat es un exemple a seguir a nivell mundial, i en aquesta línia els gestors del mercat han anat a vendre-la per tot el món. En els darrers anys el mercat ha participat en una sèrie d’intercanvis internacionals, programa Emporion, que ja s’han realitzat a Londres, Budapest i Torí, amb la intenció de donar a conèixer i obrir noves vies de distribució pels productes de proximitat i de qualitat.

  Una altra acció que ha tingut molta repercussió comercial ha sigut la targeta de fidelització “Club Boqueria”. És una targeta moneder, amb la qual els clients obtenen beneficis, acumulant descomptes i punts al voltant de les compres realitzades al mercat. Periòdicament s’organitzen sorteigs de productes, cursos de cuina o altres activitats i premis.

  Una mostra més de la importància d‘estar obert [DIUE3] a les últimes tecnologies, és la connexió bluetooth, iniciativa que ha permès que totes les parades que volen transmetre informació dels seus productes, ofertes... als consumidors, poden enviar-la a través de telefonia mòbil.


  Un mercat popular i solidari

  Entre les últimes accions que ha fet l’òrgan gestor, és editar un plànol de la Boqueria, on apareix la distribució del mercat i totes les parades que han volgut anunciar-s’hi. Cal destacar la importància de la dinamització constant del mercat, un espai conquerit per la gent del barri, on es celebren totes les festes populars del districte, un punt de trobada gastronòmic, lúdic i festiu. Un espai on conviuen ciutadans i turistes.

  La Boqueria és una referència per a tot el sector agroalimentari: col·lectius de cuina d’arreu del territori, cuiners, restauradors, elaboradors i productors tenen la Boqueria com a punt estratègic per a dinamitzar campanyes vinculades amb els seus productes.

  El mercat també té la seva part més solidària i cooperant, amb diferents iniciatives de recollida diària de productes de les parades, que van a parar al Banc dels Aliments i a diferents associacions de gent gran del barri. Finalment cal destacar la futura remodelació de l’aparcament de la Gardunya, ampliació de les places de l’aparcament, zona de càrrega i descàrrega subterrània pels camions i l’adequació de la planta superior en una gran plaça pública. En definitiva, la Boqueria és un mercat en constant batec, un mercat tradicional que lluita per tenir el seu lloc en la Barcelona del segle XXI.

   

Enllaços:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.