Puigcerdà ens convida a tastar el seu trinxat

Inici>Notícies >A fons >Puigcerdà ens convida a tastar el seu trinxat
1
Autor: Viurealspirineus.cat
 • Aquest plat d’origen húmil és la base d’una gran festa gastronòmica i s’ha convertit en referent de la cuina ceretana
 • 19/02/2010
 • Puigcerdà ens convida a tastar el seu trinxat
 • Catalunya té una llei que es compleix de manera estricta: la llei del pèndul. L’evolució viscuda pel trinxat de la Cerdanya n’és un entre mil exemples. Plat d’orígens humils, cuina de subsistència, n’hem menjat tota la vida però ara és fins i tot digne de servir-se a les taules més reputades. Recepta arquetípicament d’hivern, avui dia se'n serveix tot l’any als restaurants perquè s’ha convertit en símbol gastronòmic de la comarca. Puigcerdà, el proper 27 de febrer, li ret homenatge.
 • La faula d’Isop, que narra una cursa de fons entre una tortuga i una llebre, fa molt que va ser incorporada a la nostra tradició. Es va fer, segons recull Joan Amades, situant l’inici de la cursa a Barcelona i el final a Puigcerdà (símbols de centralitat i de llunyania que denoten una perspectiva del país francament barcelonina). Com és ben sabut, la llebre, massa refiada de la seva superioritat, va fer alguna becaina durant el recorregut i en arribar a la meta es va quedar de pasta de moniato: la tortuga ja hi era i l’esperava bo i menjant una col. Magnífica corredora de fons, aquesta tortuga, i també excel·lent gurmet. Quines cols, les de la Cerdanya!

  El seu secret rau en el fred, que crema les fulles i les amoroseix. Amb aquestes cols es fa una recepta fonamental de la cuina ceretana: el trinxat. Humil de tradició, restauradors de la comarca de gran nivell, com Josep Maria Boix, van traslladar-lo a l’alta cuina. I el que inicialment era transgressió i gosadia ara ja és vist del tot lògic atesa la qualitat d’un plat que continua menjant-se també a les llars i que d’aquí a uns dies és el leit motiv central d’una trobada gormanda comarcal: la Festa del Trinxat de Puigcerdà que es preveu tornarà a acollir un miler de comensals el pròxim 27 de febrer al pavelló poliesportiu. El menú, a més de l’estelar trinxat de col d’hivern i patata  -si pot ser, del bufet-, coronat amb rosta de porc, anuncia embotits d’entrant i la vedella de la Cerdanya estofada, amb els tan escadussers com excepcionals naps de Talltendre, de plat de carn, però aposta per la diversitat i el mestissatge com escau a la correcció política: també hi serà representada la gastronomia d’altres parts de Catalunya, com per exemple Sitges amb el seu xató, o els llaminers taps de Cadaqués, de postres.

  Trinxats cerdans n’hi ha tants com persones que el cuinin perquè, deixant a banda que en algun restaurant d’alta volada se li hagi afegit algun escamarlà o un tall de foie, els ingredients-base són sempre els tres mateixos però les proporcions varien. Lluís Dolcet, de l’Hotel Prado, de Puigcerdà, ha viscut aquest imparable procés d’apreciació del plat, i l’increment de demanda l’ha dut a negociar amb el pagès la sortida de tota la producció: “Quedo d’acord amb ells i els garanteixo que compraré les cols de l’hort sencer. La seguretat que els dono els anima al conreu i per a mi també és la manera de tenir cols per tot l’any. Perquè el trinxat s’ha posat tant de moda que els clients en volen al pic de l’estiu i tot. N’hi ha que cada agost vénen a l’hotel, de vacances, i que només arribar el primer que em diuen és: Tu fes-t’ho com vulguis, Lluís, però no ens n’anirem sense un dia menjar trinxat!”.

Enllaços:
Arxius associats:
Municipis: Puigcerdà (Cerdanya).
Productes:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.