Productes de proximitat a la gran ciutat

Inici>Notícies >A fons >Productes de proximitat a la gran ciutat
1
Autor: cocinademercado.blogspot.com
 • Barcelona acull un mercat d’artesans alimentaris de diferents punts de Catalunya que venen des de formatges fins a embotits i xocolata
 • 05/05/2010
 • Productes de proximitat a la gran ciutat
 • La Plaça del Pi és el lloc de Barcelona on un col·lectiu d’artesans alimentaris catalans organitzen periòdicament un mercat amb uns productes que són de qualitat i també proximitat. Una proximitat de dues menes: en el dia a dia perquè el client s’aproxima a l’obrador però també perquè l’artesà s’aproxima periòdicament a la ciutat on té el gruix del mercat.

 • El de la Plaça del Pi de Barcelona és un dels mercats més antics i prestigiats d'artesania alimentària de la ciutat i reuneix un grup de productors que pertanyen al Col·lectiu d’Artesans d’Alimentació i que venen els seus productes cada primer i tercer cap de setmana, tenint present que el dia que determina quin és el primer cap de setmana és el divendres (és a dir, que si un mes comença en dissabte o en diumenge, aquell cap de setmana no compta). L’estructura del grup és similar a la d’altres col·lectius que també fan mercadet conjunt periòdic sigui a Barcelona mateix o a una altra ciutat catalana: no hi pot faltar qui fa mels, formatges, embotit o bé oli. Un xocolater és habitual però no obligatori. I la resta ja és optatiu. S’hi donen cita per exemple els cèlebres formatges de Clua. Però aquests no són els únics: també hi tenim els de la Pastora, amb obrador a Santa Maria d’Oló, atenció al mató, al formatge de tupí... i poca broma amb els flams. Mels en tenim també de dues procedències: la mel de les abelles transhumants de la firma Mel del Montsant i també Mel Salagut, del senyor Miquel Guiu, que s’està a un petit nucli de les Garrigues anomenat els Torms: “Em demaneu quin és l’orgull de la casa i això fa de mal dir perquè n’estic orgullós de tota la meva mel, la Mel Salagut, però, vinga, si n’heu de dir una varietat digueu la de romaní. I el que sí que m’agradaria que resaltéssiu són les espelmes de cera d’abella que faig. Aquí als voltants de Ciutat Vella hi ha cinc o sis cereries més que centenàries, i no en trobareu pas cap que treballi amb cera d’aquesta!”.

  Quan parlem de la categoria dels productes d’aquest mercadet no ho diem per dir-ho. Abans esmentàvem els premis rebuts pels formatges de Clua, però podríem referir-nos també a l’alta qualificació que ha merescut el codonyat d’El Rebost del Pèsol, un altre dels noms d’aquest col·lectiu, dins l’anual i influent guia d’àmbit estatal espanyol Lo mejor de la gastronomia, de Rafael García Santos. La xocolata d’aquest conjunt de parades és gentilesa de la xilena d’origen Antonieta Zaccarelli, que té el taller a Torà de Riubregós (Segarra) –la cobertura és de confecció pròpia, amb un ingredient que té la mateixa procedència que que la senyora Zaccarelli: Amèrica–. Els iogurts, que pregonen tenir el gust dels primers iogurts que van comecialitzar-se al nostre país (i que per tant deurien ser aquells que els envasos després acabaven fent de sabonera a les barberies), són obra de Can Corder, amb seu a Santa Eulàlia de Ronçana. La geografia, ja ho veieu, cobreix gairebé el país sencer, perquè el codonyat que abans us dèiem el fan a Corbera de Llobregat, i encara ens hem deixat de cantar les merescudes excel·lències dels pastissos d’El Bolet i de les galetes i carquinyolis de l’Era, que procedeixen de l’Alt Penedès, o de les herbes -que curen els mals- i els caramels -que curen les penes- de La Font, que són urgellencs: els fan a Tàrrega, mentre que  els embotits, patés i garum de Mas Serralló vénen... de Barcelona mateix!, l’obrador és a Gràcia.

  En força casos, el lloc d’elaboració és punt de venda també, però no pot comptar-s’hi perquè no sempre és així i perquè també falta que els hi trobis, els artesans: a banda de la residència barcelonina de caps setmana, també acostumen a assistir a fires locals, sectorials, medievals. En cas que sigui possible atansar-se a l’obrador, la compra acostuma a tenir una major gràcia però un menor preu, o sigui que la conveniència és doble. Una característica notoria d’aquest col·lectiu que us hem ressenyat, és el de la seva estabilitat. Sempre són els mateixos. De fet, l’única novetat que ha viscut des d’anys i panys ençà, ha estat la transformació d’una paradeta que havia pertangut al conjunt del grup, en la d’un nou fitxatge: els vins, els olis i els vinagres de la casa Bruguer, amb seu a Santa Eulàlia de Ronçana. Ah, i cerveses!, també fan cerveses artesanals.
   

  El Col·lectiu d’Artesans de l’Alimentació es pot trobar el primer i tercer divendres, dissabte i diumenge de cada mes a la Pl. del Pi de Barcelona de 11 a 14,30 h i de 17 a 21,30 h. En formen part:
  Mel del Montsant, Pradell de la Teixeta, tel. 616 71 64 43
  Formatgeries de Clua, Clua-Artesa de Segre: tel. 973 08 00 16
  Patés Mas Serralló, Barcelona: tel. 93 457 19 24
  Herboristeria La Font, Anglesola: tel. 973 30 83 66
  Conserves El Pèsol, tel. 93 688 27 78
  Galetes L’Era, tel. 608 32 43 34
  Xocolata La Vall d’Or, Cellers (Torà): tel. 635 513 125
  Làctics Can Corder, Santa Eulàlia de Ronçana: tel. 93 841 46 66
  Mel Salagut, Els Torms: tel. 685 67 89 13
  Formatges La Pastora d’Oló, Santa Maria d'Oló: tel. 93 838 50 44
  Vins Bruguer, Santa Eulàlia de Ronçana: tel. 609 731 412

   

Municipis: Barcelona (Barcelonès).
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.