La Mona, l’art pastisser i de la xocolata

Inici>Notícies >A fons >La Mona, l’art pastisser i de la xocolata
1
 • El dolç de Pasqua per excel•lència
 • La Mona, l’art pastisser i de la xocolata
 • La tradició de la mona, que els padrins regalen als fillols per Pasqua, ha anat canviant amb el temps, sobretot amb l’aparició de la pastisseria i més recentment amb la introducció de la xocolata, que l’ha fet més popular. Actualment, en trobem de moltes formes, gustos i preus i amb multitud de figures i decoracions per triar.
 • El costum de la mona, aquest pastís rodó de pa de pessic farcit amb gema cremada o melmelada de préssec que els padrins regalen al seu fillol per Pasqua, segueix estant molt arrelat a Catalunya on s’ha convertit en un dels dolços més tradicionals junt amb el tortell de Reis. “Pasqua és un moment de molta activitat per a nosaltres; de fet, molts comencem a fer les peces de xocolata de la mona després de Reis”, explica Joan Turull, president del Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província que preveu una venda de mones similar a la de l’any passat “però més petites”. Tot i així assenyala que “a la gent li agrada que li’n sobri perquè es guarda bé i se la pot menjar al vespre o l’endemà”.

  Les prop de 700.000 mones que es venen a Catalunya posa de manifest el pes d’una tradició que ha crescut els últims anys, sobretot a partir de la incorporació de la xocolata, que ha aconseguit sumar nous adeptes “perquè agrada a tothom i es compra una vegada  l’any”, argumenta Judit Costa, de la Pastisseria Costa de Ripoll. Per a Josep Costa, president del Gremi de Pastissers Artesans de les Comarques Gironines, la clau del seu èxit és que “es tracta d’un regal per als més petits”. Sigui com sigui, la xocolata s’ha convertit en element central de la mona i no només ha servit per augmentar-ne les vendes sinó perquè el pastisser pugui mostrar els seus dots i ofici en la creació d’autèntiques obres d’art que coronen i acompanyen al pastís.

  Però quin és el secret d’una bona mona? Més enllà dels ingredients, tots coincideixen en assenyalar que cal posar al pastís elements que el distingeixin: des de les creacions de xocolata fins a la decoració a base de llaços, cintes o figures de personatges infantils de la televisió i el cinema entre els quals aquest any segur que hi trobem els de Wall-E, Hello Kitty i High School Musical. “És fonamental fer la mona personalitzada”, afirma Josep Costa. De fet, els gustos dels consumidors així ho demanden. “Cada vegada les demanen més a la carta, de nata amb trufa, de crema, nata, però decorades com una mona”, explica Turull, que afegeix que hi ha famílies que els donen regals o cèntims perquè tanquin dins un ou de xocolata com a sorpresa.

  Si hi ha un fet clau en la història de la mona és l’aparició de la pastisseria al primer quart del segle XIX, que contribueix a determinar la seva forma i a popularitzar-ne el seu consum. De fet, originalment el costum data del segle XV quan les mones es feien a casa amb pa adobat i s’hi posava el mateix número d’ous que els anys del fillol que la rebia de mans del padrí fins que feia la comunió als 12 anys. Etimològicament, mona és un terme procedent de l’àrab que vol dir present o obsequi i que el costumari Amades diu que dels àrabs va passar per Roma per finalment arribar a Catalunya. Actualment, els pastissers del Pla de Tarragona són els únics que l’elaboren com a l’inici fent “un tortell, como si fos coca d’oli però rodona”, explica Turull. També a Girona i a l’Empordà s’havia fet el tortell de rams a base de massapà fa sis o set anys però es va anar substituint per la mona.

   

   

   

  Fotografia cedida per Àlex Castellà

Enllaços:
Arxius associats:
Productes:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.