La fleca tradicional es revaloritza

Inici>Notícies >A fons >La fleca tradicional es revaloritza
1
Autor: Oriol Balaguer ha obert Classic Line, una fleca que ofereix fins a 40 varietats de pa artesà.
 • Hi ha una proposta de regular el pa de pagès català que marcaria la mida forma i ingredients als forners

   

 • 21/01/2011
 • La fleca tradicional es revaloritza
 • A Catalunya, hi ha un renovat interès pel pa artesanal que ha fet sorgir al mercat nous establiments que elaboren des de les varietats més clàssiques fins a d'altres molt més innovadores amb la qualitat com a element diferenciador. Són una mostra de la recuperació de la fleca de proximitat al nostre país.

   

 • L'ofici de flequer viu moments de canvi, però al nostre país els viu en sentit contrari a l'europeu. Així ens ho explica Jaume Andreu, president del Gremi d'Artesans de Forners de Tarragona: "Quan nosaltres anem, els alemanys, els francesos, els belgues, els holandesos, tots tornen. Aquí continua pensant-se que el modern és menjar menys pa alhora que menjar-ne de qualsevol mena. Doncs bé, tots els països avançats fan just el contrari. Ells també van passar per aquesta fase però ara cada cop més volen un bon pa artesanal. I el consum en si també va a més". Aquest consum, per fer-nos una idea, en el cas d'Alemanya es belluga entre els 70 i els 80 quilos per persona i any, mentre que el català, segons les dades de la Federació Catalana de Gremis de Flequers, menja 58 quilos de pa anuals. La paulatina introducció de formes de producció del pa alternatives relacionades amb les noves formes de vida han significat una reducció del volum de venda tradicional que el sector avalua en un 25%. Tot i així, diferents indicadors fan pensar en una recuperació de la tradició de la fleca de proximitat. Potser n'hi hauran menys: les petites, les familiars, probablement podran trampejar la crisi millor que les mitjanes. Però el cert és que es detecta l'inici d'un camí de tornada en la línia del que s'ha donat a Europa. Per la seva banda, el restaurador d'un cert nivell tendeix a seleccionar molt el pa que ofereix. Així ens ho confirma el xef Xavier Pellicer, que torna a estar als fogons de Can Fabes, ara costat per costat d'un Santi Santamaria que, molts anys enrere, li tenia encarregada la feina d'acostar-se cada dia a Argentona, concretament a la fleca Can Moré d'aquesta localitat del Maresme: "Vaig poder verificar personalment la dita que diu: Ves a Argentona i veuràs el pa que s'hi dóna!".

   

  La condició artesanal del pa, es lamenta Jaume Andreu, és equívoca perquè no sempre el nom fa la cosa però també és indicatiu d'una apreciació renovada pel pa tradicional, fet que percebemen en la quantitat d'establiments que publiciten tenir un forn morú, de simple volta, un forn de llenya, un forn clàssic d'escopeta, etc. O bé també que es manifesta en iniciatives com la de regular el Pa de Pagès Català que només podrà ser-ne aquell que reuneixi determinats requisits d'elaboració -mida, forma, ingredients, i sobretot un grau d'humitat ben baix, que assegura major vida-. Aquesta apreciació resulta ja del tot evident quan fins i tot un obrador pastisser d'avantguarda com Oriol Balaguer ha obert una línia de producció de pans artesans tradicionals que comercialitza paral·lelament a molts d'altres: pa de sobrassada i formatge, pa de pipes, pa de parmesà, pa d'avellanes, pa de xocolata i taronja i així fins a prop de quaranta varietats; i també amb l'obertura de nous establiments, com L'Obrador del molí, un forn de pa artesanal que té precisament com a objectiu no només la recuperació de formes i sabors que en moltes fleques ja han desaparegut, com el xusco o el llonguet, sinó també la recuperació d'aquells conceptes socials que anaven lligats amb la compra del pa a la fleca del barri: des de la voluntat de contacte directe amb els clients per tenir-ne coneixença que permeti perfilar-ne els gustos i així determinar les gammes de producció fins a la recuperació de tota una institució: "la torna". L'Obrador del molí és a Sarrià, Barcelona, va obrir el passat mes d'octubre i ja ha obtingut una notable projecció al barri. Disposa d'un espai de degustació i organitza també cursos i tallers per aprendre a fer pa, panellets o bé a maridar el pa amb els menjars de Nadal, entre altres.

   

   

Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.