Els bolets, atractiu turístic i gastronòmic de primer ordre

Inici>Notícies >A fons >Els bolets, atractiu turístic i gastronòmic de primer ordre
1
Autor: Salvador Vinyes - Cuina del bolet al Berguedà
 • Malgrat el seu valor econòmic, empresaris del sector i tècnics reclamen una regulació sobre la venda i per protegir els boscos
 • 18/09/2009
 • Els bolets, atractiu turístic i gastronòmic de primer ordre
 • Anar a buscar bolets s’ha convertit en un fenomen que més enllà de la seva creixent popularitat genera una important activitat econòmica associada al turisme. Malgrat això, diverses veus discordants fa anys que reclamen una normativa que en reguli la venda i augmenti la protecció dels espais naturals.
 • Els bolets s’han convertit en un al·licient turístic de primer ordre que atreuen cada tardor milers de persones als boscos del Pirineu i Prepirineu catalans amb l’objectiu d’omplir el cistell de rovellons, llenegues, rossinyols i ceps, algunes de les espècies més apreciades. Un fenomen que augmenta cada any i que genera una important activitat econòmica, sobretot en aquells negocis vinculats al turisme, l’hoteleria i la restauració, però que no compta amb una regulació sobre la venda que alguns reclamen.

  Una de les comarques que més visitants rep entre setembre i novembre, la millor època de recol·lecció, és el Berguedà, on els bolets s’han convertit en un dels grans atractius per als visitants. “Aquest any hem engegat un servei de guies que porta grups a buscar bolets i els explica les característiques de cada espècie”, explica Antoni Barat, president de l’Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà que organitza anualment la campanya gastronòmica La cuina del bolet. Però el fenomen s’estén per una quinzena de comarques més, com els dos Pallars, l’Alta Ribagorça, la Garrotxa, la Cerdanya, el Solsonès, el Ripollès, l’Alt Urgell, la Conca de Barberà, etc, que també n’han sabut treure profit per engegar iniciatives relacionades amb la gastronomia i de cara al turisme, com fires, mercats i concursos.

  Malgrat el seu benefici econòmic, la recol·lecció de bolets compta amb detractors que en demanen una regulació. És el cas de Juan Martínez, tècnic del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, que ho considera “clau” per acabar amb l’impacte ecològic que genera. Segons ell, els propietaris dels boscos, en un 80% en mans privades a Catalunya, també haurien de poder beneficiar-se d’un recurs com el micològic que els seria més rendible que la venda de fusta. En sintonia amb Martínez, Jesús Estany, director de Rovellons Estany, que es dedica a la transformació i venda de bolets, amb seu a Fonollosa, demana mesures per acabar amb l’existència d’un “mercat submergit” i aposta per adoptar models com el francès, on l’activitat està regulada, per poder-ne tenir “dades econòmiques fiables”. “Amb la crisi, hi ha persones sense feina que van al bosc a buscar bolets i que no tenen cap respecte pel que hi troben”, afirma.

  A Catalunya no només l’afició per anar a caçar bolets ha crescut, també ho ha fet la demanda per consumir-ne. És per això que se n’importen molts més dels que es produeixen procedents “de països com Romania i Macedònia”, afirma Estany, que alerta que el canvi climàtic “està afectant moltíssim” la producció. Per la seva banda, Llorenç Petràs, que des de fa anys regenta una coneguda parada del mercat de La Boqueria, explica “que cada any es ven un 20% més en part perquè tots els millors xefs del món han incorporat els bolets en les seves receptes”.  També la indústria cultural catalana aprofita la demanda d’informació per editar llibres especialitzats com Bolets en temps de crisi, de Marc Estévez (Ara Llibres), publicat recentment.

   

   

   

   

Enllaços:
Arxius associats:
Productes:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.