El valor afegit de les garoines, el xató i la col de la Cerdanya

Inici>Notícies >A fons >El valor afegit de les garoines, el xató i la col de la Cerdanya
1
 • El valor afegit de les garoines, el xató i la col de la Cerdanya
 • Les garoines, el xató i la col de la Cerdanya són la base de receptes tradicionals catalanes però amb un gran valor afegit ja que contribueixen de manera decisiva a potenciar l’oferta paisatgística, lúdica i cultural del territori.

 • La producció agroalimentària ha trobat en la gastronomia el millor aliat per promocionar-se a Catalunya. És el cas, a l’hivern, de les garoines, el xató i la col de la Cerdanya, productes al voltant dels quals s’ha organitzat una àmplia oferta culinària però també cultural, paisatgística i turística lligada al territori d’on són originaris. Palafrugell, per exemple, ha trobat en les garoines un “actiu turístic molt important”, especialment en una època de poca afluència de visitants, com reconeix Sílvia Beleña, de l’Institut de Promoció Econòmica, i que ha contribuït a donar a conèixer els atractius culturals i gastronòmics de la població i del Baix Empordà. Durant la campanya gastronòmica que s’hi dedica, aquest any entre el 17 de gener i el 15 de març, arriben al municipi nombrosos visitants, “sobretot de l’àrea metropolitana de Barcelona”, moguts pel desig de degustar l’exquisida menja marina.

  La novetat d’aquest any és un ‘pack’ que per 110 euros inclou un menú amb garoines en un dels restaurants de la campanya (La Casona, La Xicra i Xadó, de Palafrugell; Hotel Llafranch, Hotel Llevant i Hostal La Llagosta, de Llafranc; i Les Voltes i l'Hotel Garbí, de Calella), una nit d'hotel, una excursió en vaixell d'època i entrada gratuïta a instal·lacions com el Museu del Suro i la Fundació Josep Pla. Les reserves es poden fer al web www.visitpalafrugell.cat. També es pot optar per un menú d’entre 38 i 45 euros amb garoines com a entrant, arròs a la cassola o negre i postres de xocolata. “L’any passat es van servir unes 2.700 racions de garoines però el número de gent que va venir és molt superior ja que no tothom en menja”, afirma Beleña. A Palafrugell la garoina és un producte tradicional que la població autòctona “havia menjat tota la vida” i que els mariscadors professionals s’encarreguen de capturar entre gener i març, quan no es perjudica la seva reproducció.

  Un plat a cavall de tres comarques
  A l’Alt i Baix Penedès i el Garraf el millor ambaixador gastronòmic és el xató, l’amaniment rogenc a base d’ametlles i avellanes torrades, molla de pa amb vinagre, all, oli, sal i nyora, i que designa un plat que cada any incorpora nous adeptes. Des de fa 12 anys aquesta recepta, que inclou escarola, tonyina, bacallà i seitó, serveix per organitzar una de les propostes de turisme gastronòmic més populars de Catalunya, la ruta del xató, on participen una norantena de restaurants d’El Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Cubelles, Calafell, Cunit i Canyelles, i sis gremis d’hostaleria. “Cada comarca fa la seva versió de xató; al Baix Penedès barregem la salsa amb l’escarola, en canvi, al Garraf només li posen per sobre”, afirma Elies, cuiner del restaurant Jaume d’El Vendrell, que constata l’interès que desperta el xató entre els seus clients. “És un plat molt complet i saludable que al Baix Penedès fem coincidir amb la campanya del vi i de l’oli novell al novembre”, explica, tot i que a la carta hi és sempre. La ruta de xató s’allarga fins al maig i aquest any com a novetat incorpora cinc propostes per donar a conèixer diferents aspectes del territori, des de l’enoturisme fins als espais naturals i el patrimoni artístic, arquitectònic i musical.

  El vessant més popular del xató té lloc amb les xatonades, que reuneixen fins a un miler de persones per assaborir el tradicional plat i on s’organitzen concursos per escollir els millors experts en la seva elaboració, els mestres xatonaires. Tots els municipis que formen part de la ruta del xató n’ofereixen excepte Sitges.

  El trinxat, la millor cuina pirinenca  
  La col de la Cerdanya és un exemple més del valor turístic que dóna la gastronomia al territori amb un producte que forma part indissociable de la cuina ceretana perquè és la base d’una recepta tan popular com el trinxat. “La col s’ha convertit en una marca tant coneguda com el mateix plat”, assegura Carles Pujol, gerent de l’Associació Gastronòmica Pirineus Cerdanya, que agrupa 17 restaurants que fan cuina de qualitat amb productes locals.

  La Col de la Cerdanya és una hortalissa que es caracteritza per resistir el fred i que els petits productors ceretans sembren al juny per collir a finals de tardor i principis d’hivern, amb les primeres glassades, i venen als restaurants, hotels i mercats. És l’ingredient principal del trinxat, que, a banda d’aquesta hortalissa, s’elabora amb patata i cansalada. Una de les millors ocasions per tastar aquesta apreciada col és la festa del trinxat de Puigcerdà que al febrer reuneix més d’un miler de comensals i que inclou actes d’animació i ball.

  Enllaços:

   

   

   

   

   

Arxius associats:
Productes:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.